Σε μία περίοδο που το επάγγελμα της δημοσιογραφίας βιώνει στην Ελλάδα ίσως τη χειρότερη στιγμή στην ιστορία του, το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) προχωρά στην υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού προγράμματος με στόχο την ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης και της διαρκούς εκπαίδευσης των δημοσιογράφων. Σε συνεργασία με τη φημισμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, το ΙΣΝ αποφάσισε να προχωρήσει σε μία ένα τριετές πρόγραμμα υποτροφιών (για την περίοδο 2017 – 2019) τόσο για νέους και έμπειρους δημοσιογράφους όσο και για νεαρούς αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών δημοσιογραφίας.
Το συνολικό ύψος της δωρεάς του ΙΣΝ προς τη Σχολή Δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Columbia ανέρχεται σε 1,3 εκατομμύρια δολάρια. Καλύπτει δε ετησίως 18 υποτροφίες σε τρία προγράμματα της Σχολής, συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα για Ρεπορτάζ με τη Χρήση Πολυμέσων (Multimedia Reporting Course), στο Εντατικό Πρόγραμμα Ρεπορτάζ (Intensive Reporting Course) και στο Πρόγραμμα Lede (The Lede Program).
Το πρώτο πρόγραμμα, διαρκείας τριών εβδομάδων (12-30 Ιουνίου 2017), αποτελεί ουσιαστικά ένα εργαστήρι για τη σύλληψη και τη δόμηση ενβός ρεπορτάζ, τον χειρισμό της κάμερας, τη χρήση λογισμικού επεξεργασίας βίντεο και τον συνδυασμό ήχου και εικόνας για τη δημιουργία και την παραγωγή ενός ρεπορτάζ. Το δεύτερο πρόγραμμα, διαρκείας επίσης τριών εβδομάδων (10-28 Ιουλίου 2017), έχει ως σκοπό να διδάξει τις προηγμένες τεχνικές της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Το τρίτο πρόγραμμα, διαρκείας τριών μηνών (22 Μαϊου – 11 Σεπτεμβροίυ 2017), στοχεύει να εξοπλίσει του δημοσιογράφους με τις δεξιότητες πληροφορικής που απαιτούνται για τη μετατροπή των δεδομένων σε αφήγηση, τη διενέργεια ενδελεχών ερευνών κ.ά.
Οι υποτροφίες είναι πλήρεις και περιλαμβάνουν τα δίδακτρα, τα έξοδα μετάβασης και διαμονής στη Νέα Υόρκη, καθώς και τα έξοδα τοπικών μετακινήσεων και διατροφής. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ξεκίνησε την Τρίτη 17 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Απριλίου.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε, ώστε επαγγελματίες από τον χώρο της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα να μπορέσουν να βρεθούν σε μία από τις κορυφαίες σχολές δημοσιογραφίας παγκοσμίως και να επωφελήθούν από τα προγράμματα μετεκπαίδευσης που αυτή προσφέρει» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του προγράμματος η Λένια Βλαβιανού, Διευθύντρια Επικοινωνίας του ΙΣΝ.
«Την λεγόμενη εποχή της κρίσης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι συνάδελφοι θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με καταξιωμένους καθηγητές και να βρεθούν σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς παγκοσμίως» πρόσθεσε η Άννα – Κύνθια Μπουσδούκου, δημοσιογράφος και σύμβουλος του ΙΣΝ για την υλοποίηση του προγράμματος. Την ιδιαίτερη χαρά της για το πρόγραμμα υποτροφιών εξέφρασε η Ζανίν Ζακέτ, Αντιπρύτανης της Σχολής Δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Columbia.
Για ερωτήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση Columbia.media@snf.org.