Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της Υπουργικής Απόφασης της 30ης Δεκεμβρίου του 2016 για τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες θα αρχίσουν να πληρώνουν οι γιατροί κάθε μήνα, αρχής γενομένης τον Φεβρουάριο, αποφάσισε μεταξύ άλλων το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Στις 30-12-2016 εξεδόθη Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών Αναστάσιου Πετρόπουλου, η οποία καθορίζει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, για τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, ανάλογα με τα καθαρά εισοδήματα. Οι εισφορές υπολογίζονται στο 32% περίπου (20% για σύνταξη, 6,95% για την υγεία και 5% περίπου για κλάδο πρόνοιας και στέγης υγειονομικών).

«Η σύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με τα καθαρά εισοδήματα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη επιβάρυνση των φορολογικών εισφορών, η οποία για φέτος φτάνει στο 35%, λόγω και της προσαύξησης της προκαταβολής, δημιουργεί προβλήματα ασφυξίας και επιβίωσης σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία και οδηγεί στο κλείσιμο αρκετά ιατρεία και εργαστήρια», υποστηρίζουν οι γιατροί.

Έτσι, αποφάσισαν την άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της Υπουργικής Απόφασης για τις ασφαλιστικές εισφορές. Η προσφυγή γίνεται με το αιτιολογικό ότι οι ασφαλιστικές εισφορές με τον φορολογικό τους χαρακτήρα, προσβάλλουν δικαιώματα (δήμευση περιουσιακών στοιχείων) και δημιουργούν εξόντωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας και προσφοράς στο τομέα της υγείας και περίθαλψης.

Επίσης, ο ΠΙΣ θα κάνει παρέμβαση υπέρ των Ιατρικών Συλλόγων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για την κοστολόγηση των 86 ιατρικών εξετάσεων, με το αιτιολογικό ότι η κοστολόγηση δεν καλύπτει ουσιαστικά το κόστος λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα την εξόντωση του κλάδου των εργαστηριακών ιατρών. Η εισήγηση βέβαια του Μιχαήλ Βλασταράκου προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, είναι η αύξηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων ή η μεταφορά των ανάλογων δαπανών γι αυτές (ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ) από άλλο κωδικό, ως μόνη και ικανή λύση, λόγω των claw back και rebate.

«Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι πολίτες θα έχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, χωρίς να πληρώνουν από την τσέπη τους, και οι ιατροί θα πληρώνονται για την εργασία που προσφέρουν, χωρίς τα απαράδεκτα claw back και rebate, τα οποία θα αυξηθούν με την ένταξη των εξετάσεων αυτών στον προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων», εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΙΣ.