Μικροί ήρωες χαρακτηρίζονται οι διασώστες «παντός καιρού» των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Στα μέσα της εβδομάδας επιχείρησαν και πάλι για να σώσουν ανθρώπους που έμειναν αποκλεισμένοι επί ημέρες στα σπίτια τους λόγω της κακοκαιρίας, δίνοντας μάχη με τον χρόνο υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και κάνοντας επιχειρήσεις με χειρουργική ακρίβεια.
Μιλήσαμε με έναν εξ αυτών, τον κ. Γιάννη Στρεμμένο ο οποίος πηρε μετάθεση για τη Μοίρα Ερευνας – Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας.
Από τότε μέχρι σήμερα έχει διασώσει εκατοντάδες ανθρώπους, ωστόσο πρώτη φορά επιχείρησε σε χιονισμένα τοπία και πιο συγκεκριμένα στην Σκόπελο για να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο έξι ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους ένα ζευγάρι με δύο παιδιά.
Οπως λέει μιλώντας προς «Το Βήμα», εξαρχής η επιχείρηση ήταν πολύ δύσκολη επειδή οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσχερείς αφού φυσούσαν νότιοι άνεμοι εντάσεως 8 – 9 μποφόρ που τους είχαν στην «ουρά» του ελικοπτέρου καθώς έπρεπε να κατευθυνθούν βόρεια. Την ίδια στιγμή έπρεπε ο κυβερνήτης να κρίνει πώς θα κινηθεί λόγω της πολύ χαμηλής νέφωσης και των κακών καιρικών συνθηκών στο νησί των Σποράδων.
Αρχικά στο ελικόπτερο επιβιβάστηκε η αντιδήμαρχος του νησιού που τους υπέδειξε το σημείο που έπρεπε να κάνουν τη διάσωση. Επέστρεψαν στο λιμάνι όπου την αποβίβασαν και μετά τον ανεφοδιασμό με καύσιμα στη Σκύρο επέστρεψαν και πάλι στην περιοχή της διάσωσης έχοντας μαζί τους και έναν πυροσβέστη ο οποίος γνώριζε καλά τη μορφολογία του εδάφους.
Οι διασωθέντες –ένα ζευγάρι –ήταν αποκλεισμένοι από το Σάββατο, νηστικοί, χωρίς κινητά τηλέφωνα για επικοινωνία. Ο πρώτος άνθρωπος που αντίκριζαν μετά από αρκετά 24ωρα ταλαιπωρίας ήταν ο Γιάννης Στρεμμένος. Οπως λέει ευτυχώς το σπίτι ήταν στην πλαγιά και η διάσωση των ανθρώπων έγινε από το μπαλκόνι γιατί εάν ήταν πιο ψηλά στο βουνό και με τόσο πυκνή νέφωση η επιχείρηση δεν θα γινόταν.
Μετά την ολοκλήρωση της διάσωσης, επιχείρησαν σε άλλο σημείο για την παραλαβή της οικογένειας. Εκεί έπρεπε το στέλεχος του Λιμενικού Σώματος να φροντίσει και για να ηρεμήσει τον μικρότερο –έξι ετών –γιο της οικογένειας. Ο ίδιος είναι πατέρας ενός συνομήλικου γιου. «Ο θόρυβος από το ελικόπτερο που είχε κατέβει πολύ χαμηλά το ενοχλούσε. Αφού ηρέμησε, του ζήτησα να με εμπιστευθεί και αφού το έσφιξα στην αγκαλιά μου και το «ασφάλισα», το ανέβασα στο ελικόπτερα τυλιγμένο με κουβέρτα. Στο πρόσωπό του έβλεπα το δικό μου παιδί. Τα παιδιά ήταν βρεγμένα και κρύωναν ενώ η οικογένεια δεν είχε φαγητό και ρεύμα».

Ως προς τις αντιδράσεις των ανθρώπων που διασώζει, ο κ. Στρεμμένος σημειώνει ότι «έχουν λαχτάρα να σωθούν. Η αδρεναλίνη τους ανεβαίνει. Συχνά αντιδρούν με πανικό. Δεν έχουν ψυχραιμία. Ο ρόλος μου είναι να τους ηρεμώ με μονολεκτικές κουβέντες όπως «ηρέμησε, μην πανικοβάλλεσαι». Υπάρχει μια δυσκολία με ανθρώπους που δεν συνεργάζονται. Και εκείνη τη στιγμή πρέπει να επιχειρήσεις άμεσα λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν».
Ακόμη επισήμανε ότι μόλις ανεβαίνουν στο ελικόπτερο αισθάνονται πλέον ασφάλεια και ανακούφιση. Μια από τις γυναίκες που διασώθηκαν στη Σκόπελο έκατσε πίσω στο κάθισμα ήρεμη καθώς αισθάνθηκε ότι η περιπέτειά της είχε αίσιο τέλος, ενώ παλαιότερα άλλος διασωθείς άρχισε να φιλάει τα χέρια του στελέχους του Λιμενικού Σώματος, κάνοντάς τον να αισθανθεί αμήχανα και λέγοντάς του ότι «απλώς έκανα τη δουλειά μου».

Πολλές κλήσεις για παροχή βοήθειας και μεταφορά ατόμων δέχθηκε τις ημέρες της κακοκαιρίας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η μεταφορά ανθρώπων με προβλήματα ενώ σε περιοχή της Αττικής ανάμεσα στους διασωθέντες ήταν και μέλη τηλεοπτικού συνεργείου.
Επιπλέον υπήρχαν και αρκετοί πολίτες που φοβήθηκαν και ενώ έπαιρναν στο 199 (αριθμός άμεσης βοήθειας Πυροσβεστικού Σώματος) και έλεγαν ότι κινδυνεύουν, εν τούτοις όταν έφθαναν εκεί οι πυροσβέστες τούς ζητούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για παν ενδεχόμενο. Μάλιστα σε μία περίπτωση ένας άντρας ειδοποίησε ότι κινδυνεύει και στους πυροσβέστες που πήγαν υποστήριξε ότι τους ζήτησε να πάνε επειδή η γυναίκα του είναι φιλάσθενη.

Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για τη διάθεση ενός ελικοπτέρου του ΓΕΝ για τη μεταφορά δύο ατόμων τα οποία ήταν εγκλωβισμένα στο σπίτι τους σε ορεινή περιοχή της Κύμης Ευβοίας, καθώς επίσης και ενός ελικοπτέρου του ΓΕΑ για τη μεταφορά δύο ατόμων από την περιοχή Καλόγερου Σκοπέλου. Η ΕΛ.ΑΣ. διέθεσε από 6 έως και 11 Ιανουαρίου 2017 2.507 αξιωματικούς, 2.385 αστυνομικούς, 4.767 τροχονόμους, 7.311 περιπολικά, 311 δίκυκλα, 95 γερανούς, 116 αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες και ένα ερπυστριοφόρο. Το Πυροσβεστικό Σώμα συνέδραμε συνολικά με 170 συνεργεία και επανδρώθηκαν με 407 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι με τις εναλλαγές της βάρδιας ξεπέρασαν το σύνολο των 1.000 ατόμων, ενώ συνολικά έγινε μεταφορά 87 ασθενών προς νοσηλευτικά ιδρύματα, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και προς τις οικίες τους. Σε ασφαλή σημεία μεταφέρθηκαν 336 άτομα ενώ πραγματοποιήθηκε μεταφορά 144 ατόμων, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, από και προς τον χώρο εργασίας τους και 100 λοιπές παροχές βοηθείας, κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, μεταφορά φαρμάκων – τροφίμων».

HeliosPlus