Mε την εισαγγελέα Διαφθοράς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ελένη Ράϊκου, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, έπειτα από αίτημά του προκειμένου να συμβάλλει, όπως δήλωσε, στη διερεύνηση της υπόθεσης σχετικά με τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαλμάς τόνισε πως κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του, ακολουθώντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης της ΝΔ, έλαβε μέτρα μεγάλης περιστολής της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, από 4 δισ. ευρώ το 2011 στα 2,3 δισ. ευρώ το 2013.

«Οι αποφάσεις αυτές περιόρισαν δραστικά τα κέρδη πολλών φαρμακευτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και της Novartis» ανέφερε ο κ. Σαλμάς, επισημαίνοντας πως με δική του πρωτοβουλία ενημέρωσε την κ. Ράικου για να την διευκολύνει με την εμπειρία και τις γνώσεις του στην έρευνα που διεξάγει.

Η κατάθεσή του θεωρείται κομβική, αφού πρώτος το 2012 παρήγγειλε εσωτερικό έλεγχο για μη διαφανείς διαδικασίες στο ταξίδι που είχε διοργανώσει η συγκεκριμένη φαρμακευτική στο Βερολίνο.
Σε πόρισμα που εκδόθηκε τότε και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2012, το οποίο έχει δημοσιεύσει το «Βήμα», αναφέρεται ότιτα στελέχη του υπουργείου δεν ενημέρωσαν την υπηρεσία τους, όπως όφειλαν για το ταξίδι αυτό. Περίπου 51 άτομα ταξίδεψαν και μεταξύ τους πολλά στελέχη του υπουργείου, γιατροί, καθηγητές κ. λ. π
Η κυρία Ελένη Ράικου θα ζητήσει και τα άλλα σχετικά πορίσματα, που διαφωτίζουν για το ποιοι τελικά έπαιρναν μέρος στο «πάρτι» με τις πληρωμές.
Στο μεταξύ με γρήγορες διαδικασίες συνεχίζεται και ο φορολογικός έλεγχος για πρώην στελέχη της πολυεθνικής, που φαίνονται να εμπλέκονται.