Χωρίς αμφιβολία το 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για όλον τον κόσμο. Ωστόσο, μέσα στο γενικότερα κλίμα μιζέριας και ανασφάλειας που επικρατεί στις ημέρες μας, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που με τα επιτεύγματά τους συνεχίζουν να μας προσφέρουν ενέσεις θετικής ενέργειας.

Ανάμεσα σε αυτούς και αρκετοί Ελληνες που μας έκαναν περήφανους με την προσπάθειά τους να κάνουν καλύτερο τον κόσμο μας τη χρονιά που πέρασε.

Στον χώρο της επιστήμης, αξιοσημείωτη είναι η έρευνα που διεξήγαγε στη Βρετανία η Δωροθέα Πινότση, επιστήμονας του Τμήματος Χημικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ προκειμένου να βρεθεί θεραπεία για τη νόσο Πάρκινσον.

Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την ελληνίδα ερευνήτρια κατέφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής να παρατηρήσει τη στιγμή που οι πρωτεΐνες γίνονται τοξίνες για τα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας την τρομώδη παράλυση. Με τον τρόπο αυτόβ, διαπιστώθηκε πως η ίδια η πρωτεΐνη (άλφα-συνουκλεΐνη), μπορεί να λειτουργεί προστατευτικά ή τοξικά, αναλόγως της μορφής της.

Η δημοσίευση της παραπάνω ανακάλυψης που έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) θα μπορέσει να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για τη νόσο καθώς και να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές μεθόδους.

Ο Κωνσταντίνος Τζελέπης και ο Γιώργος Βασιλείου, ερευνητές του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger, συμμετείχαν το 2016 στην ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε τη μέθοδο εξολόθρευσης των καρκινικών κυττάρων χωρίς να επηρεάζεται ο υγιής ιστός.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να βρουν σχεδόν 500 γονίδια που είναι απαραίτητα για την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων, εκ των οποίων περισσότερα από 200 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή φαρμάκων. Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύθηκε στο Cell Reports.

Η βράβευση του Παύλου Αλιβιζάτου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με το Εθνικό Μετάλλιο των Επιστημών (National Medal of Science) αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία γεγονότα της χρονιάς που μας πέρασε. Ο Παύλος Αλιβιζάτος, καθηγητής των Νανοεπιστημών και της Νανοτεχνολογίας στο Μπέρκλεϊ και πρώην διευθυντής του Berkeley National Laboratory Lawrence (Berkeley Lab), έλαβε τη συγκεκριμένη διάκριση για τα επιτεύγματά του σε αυτούς τους τομείς της επιστημονικής έρευνας. Αξίζει να επισημάνουμε πως ο έλληνας επιστήμονας θεωρείται πρωτεργάτης στη νανοεπιστήμη, λόγω της πρωτοποριακής έρευνάς του στις τεχνητές νανοδομές.
Με το διεθνές βραβείο «New Horizons in Physics» τιμήθηκε για το 2016 η Ασημίνα Αρβανιτάκη, η πρώτη γυναίκα κάτοχος έδρας στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Perimeter στον Καναδά. Η βράβευση έγινε με αφορμή την πρωτοποριακή διεπιστημονική της έρευνα που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στη θεωρία και στο πείραμα στη σωματιδιακή φυσική. Η έδρα της νεαρής επιστήμονα συγχρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Perimeter και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Στα καλλιτεχνικά δρώμενα, ακριβοθώρητη θέση στο πάνθεον των νικητών των βραβείων Οσκαρ εξασφάλισε η περυσινή βράβευση του Μάικλ Παλαιοδήμος. Ο διάσημος έλληνας κινηματογραφιστής διετέλεσε διευθυντής φωτογραφίας στην ταινία «Stuttener» που κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στην 88η τελετή απονομής των βραβείων.
Ο μάγος του βιολιού Λεωνίδας Καβάκος κέρδισε το βραβείο Léonie Sonning Music Prize, που αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση για έναν μουσικό στη Δανία. «Ο Λεωνίδας Καβάκος είναι ένας από τους πιο εκφραστικούς βιολονίστες της εποχής μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Εσμπέν Τανγκί.
Η λίστα των επιτυχημένων Ελλήνων για το 2016 σίγουρα δεν τελειώνει εδώ. Αναμφίβολα όμως οι παραπάνω διακρίσεις αποδεικνύουν πως η κρίση που διανύουμε την τελευταία εξαετία δεν μπορεί να καταστεί τροχοπέδη στις επιτυχίες που επιτυγχάνουν οι Ελληνες σε όλους τους τομείς.

HeliosPlus