Ένα μεγάλο πρόγραμμα μεταδιδακτορικών υποτροφιών ξεκινάει από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Mε στόχο την ενίσχυση νέων ερευνητών και την αποτροπή της διαρροής άριστων επιστημόνων στο εξωτερικό, το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπέβαλε πρόσφατα σχετική πρόταση χρηματοδότησης στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με σκοπό τη χορήγηση 20 μεταδιδακτορικών υποτροφιών νέων ερευνητών για τρία χρόνια.
Ακολούθως, το Ίδρυμα ενέκρινε την πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στo πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων», υποστηρίζοντας με δωρεά την υλοποίηση των δράσεων της πρότασης.
Οι νέοι ερευνητές που θα επωφεληθούν από αυτές, θα δραστηριοποιηθούν δυνητικά στις ακόλουθες επιστημονικές περιοχές: αγρο-διατροφή, βιο-ιατρική, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, χωρική ανάπτυξη, διαχείριση φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων, σύγχρονες επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές διαδικασίες, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες, ανθρωπιστικές επιστήμες και πολιτιστική κληρονομιά.
H πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων»,έχει σκοπό τη συμβολή στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας, η οποία έχει πληγεί έντονα από το ανησυχητικό ποσοστό ανεργίας στη χώρα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν την σχετική προκήρυξη στην ιστοσελίδα http://ee.uth.gr/
«Ως διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αισθανθήκαμε την ευθύνη όχι μόνο να αξιοποιήσουμε όλα τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και να αναλάβουμε σαν ίδρυμα πρωτοβουλίες αναζήτησης πόρων που θα μας επιτρέψουν να κρατήσουμε ζωντανή την ακαδημαϊκή μας κοινότητα» λέει σχετικά στο «Βήμα» η κυρία Ιωάννα Λαλιώτου, αναπληρώτρια πρύτανη, δημοσίων και διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Και είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για εμάς ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρωτοβουλία μας. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε νέους και νέες επιστήμονες από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, να δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη της δικής μας κοινότητας να συνεργαστούν με νέους ανθρώπους και να συμβάλλουμε έτσι στην παραγωγική επανεκκίνηση της σχέσης μεταξύ πανεπιστημίου και κοινωνίας. Ελπίζουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταδιδακτορικών υποτροφιών είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η εξωστρέφεια και η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα των ελληνικών ΑΕΙ σήμερα περισσότερο από ποτέ» καταλήγει η κυρία Λαλιώτου.