Σοβαρά προβλήματα παρουσιάζουν οι κεντρικοί οδικοί άξονες της Θεσσαλονίκης, που οδηγούν στο κέντρο της πόλης, λόγω του παγετού και της χιονόπτωσης.

Η Εγνατία, η Τσιμισκή και η Λεωφόρος Νίκης, είναι ασφυκτικά γεμάτες από οχήματα και η κίνηση γίνεται με πολύ μικρές ταχύτητες. Ανάλογη είναι η κατάσταση σε κάθετες ή μικρότερες οδικές αρτηρίες του κέντρου.

Εξάλλου, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην παλιά εθνική οδό Χορτιάτη – Άγιου Βασίλειου Ν. Θεσσαλονίκης λόγω χιονόπτωσης, παγετού και ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Κλειστή είναι επίσης η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Καβάλας από 12ο έως 96ο χλμ. (κόμβος Κερδυλλίων), όπου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων, με ωφέλιμο βάρος άνω των 3,5 τόνων.

Στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων, με ωφέλιμο βάρος άνω των 3,5 τόνων.

Πολλά οχήματα του ΟΑΣΘ είναι ακινητοποιημένα λόγω προβλημάτων που δημιούργησε ο παγετός. Σε ορισμένες γραμμές η ακαταλληλότητα των δρόμων έκανε αδύνατη την πρόσβαση των λεωφορείων, ενώ αλλού παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις.

Τα λεωφορεία κινούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν στις πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας από τη χιονόπτωση, είχαν ματαιωθεί όλες προγραμματισμένες προσγειώσεις αεροσκαφών.

Από τις 7 το βράδυ αποκαταστάθηκε η ορατότητα και οι προσγειώσεις πραγματοποιούνται και πάλι κανονικά.

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Έχουμε πρόβλημα με τις αλατιέρες, πάγωσαν· τις είχαμε προετοιμάσει από προχθές και το αλάτι πέτρωσε. Έχουμε και δεύτερο πρόβλημα με τις υδροφόρες, καθώς το θαλασσινό νερό πάγωσε», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος επισήμανε πως φορτηγά του δήμου ρίχνουν αλάτι στους δρόμους, εργαζόμενοι με κομπρεσέρ σπάνε τον πάγο και εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν ριχτεί στη μάχη για να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι.

Ο κ. Μπουτάρης απηύθυνε έκκληση στον ΟΑΣΘ «να βάλει αλυσίδες στα λεωφορεία», στον Εμπορικό Σύλλογο «να μην ανοίξει τα καταστήματα αύριο», στους καταστηματάρχες «να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια μπροστά από τα μαγαζιά τους» και στους πολίτες «να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα για άσκοπες μετακινήσεις στην πόλη».

Να κρατήσουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματά τους, αύριο Τετάρτη, λόγω του χιονιά πρότεινε στα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας

Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, στο νομό Ημαθίας, η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 76ο χιλιόμετρο έως το 98ο χιλιόμετρο και στις επαρχιακές οδούς Βέροιας – Σελίου, από το 4ο έως το 26ο χιλιόμετρο, Νάουσας – Σελίου από το 3ο έως το 17Ο χιλιόμετρο, Βέροιας – Δασκίου, από το 2ο έως το 43ο χιλιόμετρο, Βέροιας – Κωστοχωρίου, από το 2ο έως το 19ο χιλιόμετρο, Νάουσας – 3 – 5 Πηγαδίων, από το 3ο έως το 17ο χιλιόμετρο και Νάουσας – Ροδοχωρίου, από το 3ο χιλιόμετρο μέχρι το 14ο χιλιόμετρο. Στην Εγνατία οδό η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Πέλλας, στο δευτερεύον οδικό δίκτυο από τοπική κοινότητα Κερασιάς έως το χιονοδρομικό κέντρο Βορράς, σε όλο το επαρχιακό και στο δημοτικό οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας.

Στο νομό Χαλκιδικής, στις εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, από το 32ο έως το 64ο χιλιόμετρο, Θεσσαλονίκης – Ιερισσού, από το 32ο έως το 95 χιλιόμετρο (μέσω Αρναίας), στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη και Παλαιόκαστρου) και στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, Αρναίας – Στανού, Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγιάς, Μ. Παναγιάς – Πλανών, Πολυγύρου – Ιερισσού (μέσω Πλανών), Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου, Νέων Μουδανιών – Σιθωνίας, από τη διασταύρωση Ορμύλιας σε όλο το Κύκλωμα Σιθωνίας, Νέων Μουδανιών – Παλιουρίου, από τον Κόμβο Μουδανιών σε όλο το Κύκλωμα Κασσάνδρας, Βάβδου – Σημάντρων έως το 1ο χιλιόμετρο, στη δημοτική αγροτική οδό Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά) και σε όλο το οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους.

Στο νομό Κιλκίς, στους επαρχιακούς δρόμους Κιλκίς – Κεντρικού, Κιλκίς – Ποντοκερασιάς, Κιλκίς – Ισώματος (από δημοτικό διαμέρισμα Επτάλοφου έως δημοτικό διαμέρισμα Ριζανών), Γρίβας – Καστανερής – Λιβαδίων, Γουμένισσας – Κάρπης, Γουμένισσας – Πεντάλοφου – Ομαλού και Αξιούπολης – Σκρα (διασταύρωση Πηγής).

Στο νομό Σερρών, στις εθνικές οδούς Σερρών – Δράμας, από το 22ο έως το 54ο χιλιόμετρο, Δράμας – Αμφίπολης, από το 25ο χιλιόμετρο έως τον Κόμβο Αμφίπολης, Σερρών – Καβάλας, από το 38ο χιλιόμετρο, Κιλκίς – Γέφυρα Στρυμόνα από το 39ο χιλιόμετρο (διασταύρωση Καστανούσας) έως το 72ο χιλιόμετρο (διασταύρωση Πετριτσίου), Σερρών – Αμφίπολης (από διασταύρωση Μεσοράχης έως Αμφίπολη). Σημειώνεται, ότι στις παραπάνω εθνικές οδούς δεν επιτρέπεται η κίνηση για τα φορτηγά μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Στο νομό Πιερίας, στην εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας, από 23ο χιλιόμετρο (Φωτεινά) έως το 42ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Βρύας – Ελατοχωρίου από 13ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, από Μοσχοπόταμο προς Ελατοχώρι και στην παλιά εθνική οδό Κατερίνης – Θεσσαλονίκης, από το 66ο χιλιόμετρο έως τον Κολινδρό.

Κλειστά και την Τετάρτη τα σχολεία σε πολλές περιοχές

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αύριο, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Στον δήμο Αλμωπίας Πέλλας, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, με εξαίρεση τον 1ο και 2ο Παιδικό Σταθμό Αριδαίας και τους παιδικούς σταθμούς Ξιφιανής και Ίδας. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Πέλλας. Ανοιχτοί θα μείνουν στην πόλη των Γιαννιτσών ο 1ος δημοτικός παιδικός σταθμός (Κολοκοτρώνη 18) και ο 3ος δημοτικός παιδικός σταθμός (Στράνζης 16 Α) καθώς και ο 2ος δημοτικός παιδικός σταθμός Κρύας Βρύσης και ο δημοτικός παιδικός σταθμός Πέλλας. Εκεί μπορούν να προσέρχονται και νήπια εγγεγραμμένα σε άλλους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς,οι οποίοι θα παραμείνουν κλειστοί.

Κλειστά θα είναι τα σχολεία στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ενώ στη Νάουσα θα είναι κλειστά τόσο τα σχολεία όσο και οι παιδικοί σταθμοί.

Στον δήμο Πύδνας – Κολινδρού στην Πιερία, θα είναι κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και στον δήμο Παιονίας Κιλκίς.

Στον δήμο Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και ο δημοτικός παιδικός σταθμός Νέων Μουδανιών. Στον δήμο Πολυγύρου δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, ενώ κλειστές θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες και στον δήμο Σιθωνίας.

Ακόμα, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Έδεσσα, Βέροια, Κατερίνη, στον δήμο Κιλκίς (όπου θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί) και στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.