Ένας σχετικά ψηλός, αδύνατος άνδρας που φορούσε σκούφο και έκρυψε το όπλο κάτω από το μπουφάν του, οι κινήσεις του οποίου καταγράφηκαν σε κάμερα ασφαλείας γειτονικού καταστήματος, βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαλεύκανση της επίθεσης με τρεις πυροβολισμούς εναντίον κλούβας των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠαΣοΚ το ξημέρωμα της Τρίτης. Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας 30χρονος ειδικός φρουρός ενώ αστυνομικοί μιλούσαν για «πρόθεση του ενόπλου να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς».
Το εντυπωσιακό είναι ότι μετά την επίθεση δεν υπήρξε καμία αντίδραση της αστυνομίας με καταδίωξη του υπόπτου ο οποίος διέφυγε, με χαρακτηριστική άνεση, προς την πλευρά της πλατείας Εξαρχείων.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται ότι ίσως η συγκεκριμένη επίθεση είναι η αρχή ενός κύκλου ενεργειών από οργανώσεις αντάρτικου πόλης ως «ανταπόδοση» για την σύλληψη της Πόλας Ρούπα και της 25χρονης συνεργού της που αυτοπαρουσιάστηκαν σαν μέλη του Επαναστατικού Αγώνα. Κύριος φόβος τους μήπως στο στόχαστρο των ενόπλων εισέλθουν δικαστικοί λειτουργοί ή αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση της σύλληψης της συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη.
Πάντως άλλα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι «η επίθεση κατά των αστυνομικών των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί δραματική επανάληψη περίπου 70-80 παρομοίων εμπρηστικών επιθέσεων με στόχο την αστυνομική δύναμη που φρουρεί τα γραφεία του ΠαΣοΚ. Υπήρχαν πληροφορίες ότι ορισμένες από αυτές τις ενέργειες εκπορεύονται από δύο-τρεις γειτονικούς χώρους καταλήψεων. Για τα κτίσματα αυτά είχαν γίνει παλιότερα αιτήματα των δικαστικών αρχών να ελεγχθούν. Υπήρχαν ακόμη ειδοποιήσεις από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ότι ίσως εκεί κρύβεται οπλισμός, χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμιά περαιτέρω ενέργεια.

Επιπλέον δεν υπάρχει καμία αστυνομική δύναμη που να κινητοποιείται ύστερα από επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων στα Εξάρχεια. Η ομάδα «Δέλτα» που είχε αυτόν τον ρόλο καταργήθηκε. Το «αντιεξουσιαστικό άβατο» της περιοχής είναι πλήρες και ίσως το εκμεταλλεύθηκε ο ένοπλος που πυροβόλησε κατά των αστυνομικών δυνάμεων για να χαθεί στο «καταφύγιο της πλατείας»».
Σε σχετικές επισημάνσεις για το ακαταδίωκτο των ατόμων που επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις προχώρησε και ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής κ. Βασίλης Ντούμας.
Πάντως οι ερευνητές της υπόθεσης εξετάζουν τέσσερα ενδεχόμενα για την επίθεση στους αστυνομικούς. Να είναι έργο ασύλληπτων συνεργών της Π. Ρούπα που μπορεί να αναλάβουν την ευθύνη ως Επαναστατικός Αγώνας, ενώ μπορεί να υπάρξει και επανεμφάνιση της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών. Ακόμη ερευνάται σοβαρά να πρόκειται για έργο της οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα που είχε εμφανισθεί το 2014 πάλι με πυροβολισμούς προς τα γραφεία του ΠαΣοΚ στα Εξάρχεια, με την επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικού αλλά και με τη ρίψη χειροβομβίδας κατά της γαλλικής πρεσβείας, δύο ενέργειες που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα δεν έχει αποκλεισθεί η περίπτωση να πρόκειται για έργο τμήματος του «πολιτοφυλάκων» από τα Εξάρχεια, ορισμένοι από τους οποίους ανήκαν στο σύστημα υποστήριξης των Ν. Μαζιώτη και Π. Ρούπα.