Ηχογραφημένες συνομιλίες του συλληφθέντος προ τριημέρου στη Νέα Σμύρνη 38χρονου ποινικού Γιώργου Χ. με απειλές ότι «μεταφέρω χειροβομβίδες και θα ανατιναχτώ σε περίπτωση που με προσεγγίσουν αστυνομικοί» προσδίδουν νέες διαστάσεις στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τη συνολική δράση και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ενόπλου δικτύου το οποίο σχετιζόταν με τη συλληφθείσα Πόλα Ρούπα.

Σειρά πληροφοριών διαθέτουν οι αξιωματικοί που αναφέρουν ότι ο 38χρονος, ο οποίος ήταν τροφοδότης οπλισμού του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα και είχε κατηγορηθεί για ληστεία σουπερμάρκετ το 2005 στην Επανομή Θεσσαλονίκης μαζί με τον Γιώργο Πετρακάκο, πλαισίωνε την τελευταία διετία την Πόλα Ρούπα έχοντας ουσιαστικά ενταχθεί στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που θα ανακοινωθούν σήμερα, Δευτέρα, το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε προχωρήσει μαζί με έναν 55χρονο που συνελήφθη προ διημέρου στην περιοχή της Κερατέας σε 20 ληστείες σε καταστήματα ενώ είχαν πυροβολήσει αστυνομικούς στην Πεύκη – δραστηριότητα άσχετη της συνεργασίας με την Πόλα Ρούπα. Ο 55χρονος είχε κατηγορηθεί το 1983 για δολοφονία αστυνομικού, το 2004 για τη δολοφονία ενός Αλβανού στη λεωφόρο Ποσειδώνος αλλά και για ληστείες το 1995 με συνεργούς τού Β. Παλαιοκώστα, όπως και για άλλους πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών το 1996.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι συνεργοί των δύο αυτών προσώπων ήταν δύο άλλοι ποινικοί από την πρώην Σοβιετική Ένωση που είχαν συλληφθεί ωστόσο τον Ιούνιο του 2016 για ληστεία σε σουπερμάρκετ στα δυτικά προάστια. Ο αναφερόμενος ρόλος ορισμένων εξ αυτών των ατόμων και στην ένοπλη ομάδα της Πόλας Ρούπα αναμένεται να ανακοινωθεί σε δεύτερη φάση.

Αναλύσεις ευρημάτων

Την ίδια ώρα οι αξιωματικοί συνεχίζουν την ανάλυση και την εξέταση στοιχείων από το διαμέρισμα της Πόλας Ρούπα, από το γκαραζ στον Άλιμο αλλά και από το θερινό κατάλυμα της συλληφθείσας στην παραλία Ωρωπού. Στα δύο πρώτα οι αστυνομικοί ανακάλυψαν οπλισμό, δύο καλάσνικοφ –η ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθεί να ερευνά το ενδεχόμενο να έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο σε επίθεση της Οργάνωσης Λαϊκών Αγωνιστών–, δύο πιστόλια –πιθανολογείται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί και από τον Νίκο Μαζιώτη αλλά και από την Πόλα Ρούπα–, περίπου δέκα χειροβομβίδες και ζελατοδυναμίτιδα. Όμως η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό αποτυπωμάτων και DNA πιθανών συνεργών της Πόλας Ρούπα.

Παράλληλα συνεχίζεται η ανάλυση σχεδιαγραμμάτων και σημειώσεων η οποία σχετίζεται με σχέδια απαγωγής τουλάχιστον τριών εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και «στοχεύσεις» για ένοπλες επιθέσεις σε 20 τουλάχιστον οικονομικούς παράγοντες και επιχειρηματίες.