Μία άγνωστη «βόλτα» της Πόλας Ρούπα με ταξί από τη Θήβα προς ερημικό σημείο της Πάρνηθας ήταν αυτή που υποβοήθησε την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και οδήγησε στη σύλληψή της το ξημέρωμα της Πέμπτης στην Ηλιούπολη. Εγινε το απόγευμα της 21ης Φεβρουαρίου 2016 μετά το αποτυχημένο εγχείρημα απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού και σε αυτή συνάντησε έναν 40χρονο αναρχικό που μπήκε τους τελευταίους μήνες στο «στόχαστρο» των διωκτικών αρχών. Παράλληλα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε δεκάδες σαρώσεις κλήσεων από τις συγκεκριμένες «έκτακτες» μετακινήσεις και κλήσεις της 48χρονης συντρόφου του Ν. Μαζιώτη σε ερημικές περιοχές της Βοιωτίας, από όπου προέκυψαν κρίσιμα στοιχεία για το δίκτυο των τεσσάρων συνεργών της από τον αντιεξουσιαστικό και ποινικό χώρο, αλλά και το ταξίδι επιστροφής της στην Αθήνα.
Οι αξιωματικοί θεωρούν τη σύλληψή της, ύστερα από τεσσεράμισι χρόνια αναζήτησης, ως «ιδιαίτερα σημαντική» εκτιμώντας ότι αποδυναμώνει τον Επαναστατικό Αγώνα και πιθανόν την οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ). Θεωρείται επίσης ένα από τα τελικά πλήγματα στη μεικτή –πιθανόν δεκαμελή –ομάδα ποινικών και αντιεξουσιαστών που είχε δημιουργηθεί το 2012 με πρώην συνεργούς του καταζητουμένου Βασίλη Παλαιοκώστα και αναζητούμενους αναρχικούς και διέπραξε σωρεία ληστειών τραπεζών ενώ ορισμένοι φέρεται να συμμετείχαν στην οργάνωση απαγωγής του επιχειρηματία κ. Κίκου Μαρτίνου τον Δεκέμβριο του 2013.
Η Πόλα Ρούπα μετά τη σύλληψη του Ν. Μαζιώτη το καλοκαίρι του 2014 στο Μοναστηράκι φέρεται να ενοικίασε με άλλο όνομα την κατοικία στην οδό Ζαΐμη στην Ηλιούπολη με τη συνδρομή της Κωνσταντίνας Αθ. που διέμενε στον Αγιο Δημήτριο. Η 25χρονη φοιτήτρια Φιλοσοφικής φέρεται να εργαζόταν ως επιμελήτρια βιβλίων, είχε ενταχθεί στον αντιεξουσιαστικό χώρο και συμμετείχε σε καταλήψεις, χωρίς ωστόσο να απασχολήσει κατ’ ουσίαν τις διωκτικές αρχές. Αυτό φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε η Π. Ρούπα και της ανέθεσε ρόλο βοηθού της στο κατάλυμά της. Εξετάζεται αν η 25χρονη συμμετείχε σε ληστεία τράπεζας στη Μαλεσίνα τον περασμένο Σεπτέμβριο με λεία 180.000 ευρώ, όπου η σύντροφος του Ν. Μαζιώτη σκούπιζε με μαντιλάκι τα αποτυπώματα.

Μετά τη Θήβα
Αφετηρία των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο η απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του Ν. Μαζιώτη, μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, πιθανόν και ποινικού, από την ταράτσα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Για την υπόθεση αυτή έχουν κληθεί να απολογηθούν οι εμπλεκόμενοι στις 11 Ιανουαρίου.
Η Πόλα Ρούπα επιβιβάστηκε στο ρουμανικού νηολογίου ελικόπτερο στο Πόρτο Χέλι της Αργολίδας (πιλότος ήταν πρώην αστυνομικός) με προορισμό την Κύθνο. Οπως δημοσιοποιήθηκε, αρχικά στο ύψος των Ερυθρών προέταξε το όπλο της στον πιλότο και ζήτησε αλλαγή πορείας προς τον Κορυδαλλό. Εκείνος αντέδρασε και ακολούθησε συμπλοκή στον αέρα που οδήγησε στη «βαριά» προσγείωση σε ερημικό σημείο.
Στην αρχική κατάθεσή του ο πιλότος αλλά και σε κείμενο που ανάρτησε αργότερα η Πόλα Ρούπα αναφερόταν ότι εκείνη απομακρύνθηκε από εκείνο το σημείο και χάθηκε μυστηριωδώς στην ύπαιθρο. Από περαιτέρω έρευνες προέκυψε ότι η 48χρονη ένοπλη επιβιβάστηκε εκ νέου στο ελικόπτερο και ύστερα από άγνωστη «συμφωνία» με τον πιλότο κατευθύνθηκαν προς τη Θήβα, όπου αποβιβάστηκε στον περιφερειακό δρόμο κοντά στην εθνική οδό.
Ενώ εκτιμήθηκε ότι η Πόλα Ρούπα επιβιβάστηκε σε όχημα «φίλων» και πιθανόν κατευθύνθηκε στην Αθήνα, προέκυψαν νέα δεδομένα. Σταμάτησε διερχόμενο ταξί στη Θήβα και κατευθύνθηκε προς ερημική περιοχή της Πάρνηθας όπου την περίμενε συνεργός της, ο οποίος είχε… ξεμείνει εκεί περιμένοντας το ελικόπτερο με τους δραπέτες. Η ματαίωση του εγχειρήματος και η ασυνεννοησία οδήγησαν σε έναν κύκλο τηλεφωνικών κλήσεων σε ερημικές περιοχές. Πλέον ήταν πιο εύκολα ανιχνεύσιμες και έτσι καταρτίστηκε ένα «σχεδιάγραμμα» του νέου δικτύου της καταζητούμενης.

Ο συνεργός του Παλαιοκώστα
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει σημαντικές ενδείξεις ότι κύριο μέλος αυτού του δικτύου της Πόλας Ρούπα ήταν ο 37χρονος ποινικός Γιάννης Χ. με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ενωση που εθεωρείτο ότι τροφοδοτούσε με όπλα διάφορες ομάδες ενόπλων. Ηταν συνεργός του Β. Παλαιοκώστα σε ληστείες τραπεζών στη Βόρεια Ελλάδα την περίοδο 2005-06. Ενόσω ήταν κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων είχε κατηγορηθεί για συνδρομή στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά από την ένοπλη ομάδα Β. Παλαιοκώστα και αντιεξουσιαστών το καλοκαίρι του 2008 στη Θεσσαλονίκη.
Το 2015 και ενώ υπήρχαν έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. σε Μαγνησία και Φθιώτιδα για την εξάρθρωση του συστήματος ποινικών και αντιεξουσιαστών –με τη συμμετοχή του πρώην συνεργού του Β. Παλαιοκώστα Γιώργου Πετρακάκου, των Γρηγόρη Τσιρώνη και Σπύρου Χριστοδούλου –που πλαισίωναν τον Ν. Μαζιώτη σε ληστείες τραπεζών, ο 37χρονος παραβίασε άδεια από τις φυλακές και εξαφανίστηκε. Οι αστυνομικοί πιθανολογούν ότι λόγω των συλλήψεων και της «λειψανδρίας» αποφάσισε να ενταχθεί στην ίδια ένοπλη ομάδα βοηθώντας την Πόλα Ρούπα που παρέμενε ελεύθερη.
Οι Αρχές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο και με βάση την ανάλυση των βίντεο ο 37χρονος να συμμετείχε μαζί με τις δύο γυναίκες στη ληστεία τράπεζας στη Μαλεσίνα. Συνελήφθη στη Νέα Σμύρνη την ίδια μέρα με την Π. Ρούπα και είχε σχηματίσει και μια άλλη συμμορία με κακοποιούς από το Καζακστάν –λήστευαν καταστήματα και είχαν πυροβολήσει αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στην Πεύκη πριν από έναν μήνα.

Οπλοστάσιο και υποψήφιοι «στόχοι»

Κύριο μέλημα των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. από την εξέταση αποτυπωμάτων και δειγμάτων DNA αλλά και βαλλιστικούς ελέγχους στην κατοικία της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη αλλά και σε γκαράζ-οπλοστάσιο στην οδό Κύπρου στον Αλιμο είναι να ταυτοποιήσουν τους συνεργούς της. Πέρα από αυτό, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε σχέδια με υποψήφιους «στόχους», εκρηκτικά, σφαίρες από Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες. Ερευνούν αν αυτά τα ευρήματα αφορούν σχεδιαζόμενες επιθέσεις της νέας φάσης του Επαναστατικού Αγώνα.

Θεωρούν όμως σοβαρό το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την οργάνωση ΟΛΑ που έχει προχωρήσει σε επιθέσεις στα γραφεία της ΝΔ, στην πρεσβεία του Ισραήλ, στην πρώην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή, στα γραφεία του ΣΕΒ αλλά και πιθανόν να κρύβεται πίσω από την τοποθέτηση βόμβας που δεν εξερράγη στο υπουργείο Εργασίας πριν από τρεις εβδομάδες.
Οι αστυνομικοί έχουν αναπτύξει την τελευταία διετία το σενάριο ότι η οργάνωση αυτή σχετίζεται με το πολυμελές σχήμα ενόπλων και αναρχικών όπου συμμετείχαν οι Μαζιώτης και Ρούπα, το οποίο τον τελευταίο χρόνο αποδυναμώνεται διαρκώς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ