Τις τελευταίες δυο-τρεις μέρες έφθασε στα ίχνη της Πόλας Ρούπα η Αστυνομία, έπειτα από ενδείξεις και πληροφορίες ότι κινείται ανάμεσα σε δυο-τρεις όμορρους δήμους στα νότια προάστια της Αττικής, μαζί με τον εξάχρονο γιο της.

Η 48χρονη καταζητούμενη από το καλοκαίρι του 2012 με σε βάρος της καταδικαστικές αποφάσεις ως μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, συνελήφθη στις 06.10 της Πέμπτης στο σπίτι όπου διέμενε, στον πρώτο όροφο διώροφης κατοικίας επί της οδού Ζαΐμη 14 στην Ηλιούπολη Αττικής.

Η οργανωμένη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής, παρουσία εισαγγελέων και με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ., αποφασίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, όταν, έπειτα από παρακολούθηση, επιβεβαιώθηκε ότι επρόκειτο για την Πόλα (Παναγιώτα) Ρούπα.

H 48χρονη, με αλλαγμένα τα χαρακτηριστικά της (κοντό καστανό μάλλι), ήταν μαζί με τον γιο της και δεν προέβαλε καμία αντίσταση -από την Αστυνομία διαψεύδονται πληροφορίες ότι στην τσάντα της είχε πιστόλι. Κατά άλλες πηγές, αυτό που είπε στους αστυνομικούς ήταν «προστατέψτε το παιδί μου».

Το αγόρι παραδόθηκε για προστατευτική φύλαξη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, και τέθηκε υπό την εποπτεία εισαγγελέα ανηλίκων.

Σε άλλο σημείο, στον Άγιο Δημήτριο επί της οδού Αθανασίου Διάκου 31, συνελήφθη στις 07.00 της Πέμπτης μία 25χρονη, για υπόθαλψη. Η Αστυνομία ερευνά αν η συγκεκριμένη γυναίκα φιλοξενούσε απλά τη Ρούπα και το παιδί της ή είχε και συμμετοχή σε άλλες αξιόποινες πράξεις. Σε πρώτη φάση, πάντως, προκύπτει ότι ο ρόλος της ήταν η φύλαξη του μικρού παιδιού των Μαζιώτη-Ρούπα.

Οι δύο γυναίκες οδηγήθηκαν νωρίς το πρωί στη ΓΑΔΑ, στην Αντιτρομοκρατική, άνδρες της οποίας βρίσκονται και στα δύο διαμερίσματα, όπου αναζητούν όπλα και άλλα αξιοποιήσιμα στοιχεία, όπως υπολογιστές.

Το μεσημέρι η Πόλα Ρούπα οδηγήθηκε στο Εφετείο, ενώπιον του εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών, προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα που εκκρεμούσε σε βάρος της, όταν με τον σύντροφό της Νίκο Μαζιώτη, που συνελήφθη το 2104, παραβίασαν τους όρους που τους είχαν επιβληθεί για την άρση της προσωρινής -τότε- κράτησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος της Πόλας Ρούπα εκκρεμούν:

  • Απόφαση του Ε΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, από το 2013, με την οποία της επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 50 ετών και έξι μηνών (εκτιτέα τα 25), για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα και τη δράση της εν λόγω τρομοκρατικής οργάνωσης έως και το 2010.
  • Ένταλμα σύλληψης από τον 15ο τακτικό ανακριτή, από το 2014, που αφορά στη δράση του Επαναστατικού Αγώνα από το 2010 και μετά και αφορά, μεταξύ άλλων, στα αδικήματα της συγκρότησης-διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης, της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης με πρόθεση από κοινού από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκαν σωματικές βλάβες, της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας με πρόκληση έκρηξης και της διακεκριμένης κλοπής από κοινού.
  • Απόφαση του ΣΤ΄ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, από το 2016, με την οποία της επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών, για την τοποθέτηση βόμβας στις 10 Απριλίου 2014, έξω από τα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει με προκήρυξη ο Επαναστατικός Αγώνας.

Επιπλέον, σε βάρος της Πόλας Ρούπα:

  • Από την Αντιτρομοκρατική έχει σχηματιστεί δικογραφία για συμμετοχή στον σχεδιασμό και την εκτέλεση οργανωμένου σχεδίου απελευθέρωσης του Νίκου Μαζιώτη και άλλων κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού, με ελικόπτερο, στις 21 Φεβρουαρίου 2016, υπόθεση για την οποία διενεργείται κύρια ανάκριση από τον ειδικό ανακριτή-εφέτη Αθηνών.
  • Προέκυψε η συμμετοχή της σε ένοπλη ληστεία υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, εντός του Γενικού Νοσοκομείου «Σωτηρία», στις 25 Ιουνίου 2015, με λεία 125.000 ευρώ.

Παράλληλα, οι διωκτικές αρχές εξετάζουν πιθανή συμμετοχή τής μέχρι πρότινος καταζητούμενης «αντάρτισσας πόλης», μέλους του Επαναστατικού Αγώνα, στη ληστεία που σημειώθηκε σε τράπεζα στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με λεία περίπου 180.000 ευρώ.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την υπόθεση Ρούπα συνεχίζονται. Σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και αναμένεται να διαρκέσουν για αρκετά μεγάλο χρονικό μεγάλο.