Πολλοί άνθρωποι, ιδίως νέοι σε ηλικία, κάνουν τατουάζ σε διάφορα σημεία του σώματός τους. Υστερα από λίγα χρόνια ο ένας στους πέντε μετανιώνει και θέλει να τα αφαιρέσει. Δεν γνωρίζει όμως ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται.
Σύμφωνα με τον δερματολόγο κ. Μάρκο Μιχελάκη, οι χρωστικές των τατουάζ εγχέονται κάτω από την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος και αυτό καθιστά την αφαίρεσή τους πιο πολύπλοκη απ’ ό,τι είναι η εφαρμογή τους. Επιπρόσθετα, το τατουάζ υποτίθεται ότι θα είναι μόνιμο και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται «δυνατές» χρωστικές. Ετσι, είναι πιθανό να απομείνει μετά την αφαίρεση κάποια ουλή ή δυσχρωμία στο δέρμα, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί.
Γιατί να το αφαιρέσει κανείς
Οι λόγοι για τους οποίους πολλοί θέλουν να αφαιρέσουν τα τατουάζ που έχουν κάνει μπορεί να είναι προσωπικοί, κοινωνικοί ή ιατρικοί. Στους ιατρικούς ανήκει, για παράδειγμα, μια δερματική αλλεργική αντίδραση στις χρωστικές του τατουάζ ή μια μόλυνση, η οποία δεν μπορούσε να προβλεφθεί πριν από την εφαρμογή του. Στους προσωπικούς, οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στις έρευνες κυμαίνονται από το «ήμουν πολύ μικρός όταν το έκανα» και το «χωρίσαμε και θέλω να σβήσω το όνομά της», έως το «δεν μου αρέσει πια» και «μεγάλωσα, χαλάρωσε το δέρμα και είναι χάλια». Και στους κοινωνικούς, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το να θέλει να πάει κάποιος σε μια νέα δουλειά που στις προδιαγραφές για την πρόσληψή του δεν επιτρέπονται τα τατουάζ. «Οι προτιμήσεις και οι συνθήκες της ζωής αλλάζουν διαρκώς και εύλογο είναι πως ό,τι μας άρεσε ή θεωρούσαμε κοινωνικά αποδεκτό στα 15 μας, δεν θα μας αρέσει ή θα μας ταιριάζει υποχρεωτικά στα 55 μας» λέει ο κ. Μιχελάκης. «Για αυτόν τον λόγο, προτού προχωρήσει κάποιος σε ένα τατουάζ, πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά για να είναι σίγουρος ότι δεν θα αλλάξει γνώμη κάποια στιγμή στο μέλλον».
Εναλλακτικές από δερματολόγο
Αν κάποιος έχει ένα τατουάζ που θέλει να αφαιρέσει, πρέπει να συμβουλευθεί τον δερματολόγο του για τις εναλλακτικές λύσεις που έχει (συμπεριλαμβάνουν αφαίρεση με λέιζερ, με χειρουργική επέμβαση και με δερμοαπόξεση). Ο γιατρός θα εξηγήσει τι είναι κάθε μία από αυτές τις μεθόδους και θα βοηθήσει τον ενδιαφερόμενο να διαλέξει την καλύτερη για την περίπτωσή του. Μερικές χρωστικές, για παράδειγμα, αντιδρούν περισσότερο στο λέιζερ από όσο άλλες. Επίσης, τα μικρά τατουάζ μπορεί να είναι κατάλληλα για αφαίρεση με χειρουργική επέμβαση που συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία.

HeliosPlus