Ημέρες ολόκληρες, ακόμη και εβδομάδες, περιμένουν έκτακτα περιστατικά να χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία. Λόγω έλλειψης προσωπικού και εξάντλησης κονδυλίων, σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα ισχύει από τον Νοέμβριο και έπειτα ένας άγραφος νόμος: «Μπαίνει στο χειρουργείο μόνο όποιος πεθαίνει». Και με τους υπόλοιπους τι μέλλει γενέσθαι; Περιμένουν καρτερικά να έλθει κάποια στιγμή η σειρά τους κυρίως εξαιτίας της επιβάρυνσης της υγείας τους. Τα δε τακτικά περιστατικά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν καμία ελπίδα να περάσουν το κατώφλι του χειρουργείου, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να αντιμετωπίζονται στον ιδιωτικό τομέα.
Γίνεται πια κατανοητό ότι τα νοσοκομεία, όπως και πολλοί άλλοι οργανισμοί, παραμένουν όρθιοι χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων και χωρίς καμία υποστήριξη από την Πολιτεία. Δεκάδες καταγγελίες από ασθενείς –και συγγενείς τους –που καθυστερούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ελλείψει αιθουσών και προσωπικού έχουν γίνει στα Γραφεία Εξυπηρέτησης του Πολίτη σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Ταλαιπωρία 15χρονου από τον Ιούνιο


Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία των γονιών ενός 15χρονου ο οποίος ταλαιπωρείται από τον Ιούνιο με το πόδι του που «γύρισε» κατά τη διάρκεια προπόνησης. Αφού πήγε σε δύο νοσοκομεία στα οποία οι γιατροί δεν υπέβαλαν το παιδί στο σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων, κάτι το οποίο δεν τους επέτρεπε να κάνουν σωστή διάγνωση αφήνοντάς το να προπονείται κανονικά, τον Οκτώβριο μεταφέρθηκε με «μπλοκαρισμένο» πόδι σε ένα τρίτο, από τα μεγαλύτερα της Αττικής. Ούτε εκεί όμως έγιναν όλες οι εξετάσεις εξαρχής. Οι δε γιατροί είπαν στο παιδί μία από τα ίδια…
Κατόπιν τούτου, οι γονείς του αποφάσισαν να βάλουν τα χέρι στην τσέπη για να κάνει ο γιος τους μαγνητική τομογραφία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ρήξη μηνίσκου, χιαστού και συγκέντρωση υγρού. Οι γιατροί τούς είπαν ότι χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης. Παρά τις συστάσεις, ακόμη και σήμερα η αρμόδια επιτροπή του νοσοκομείου αναβάλλει διαρκώς την αντιμετώπιση του περιστατικού, τη στιγμή που στο νοσοκομείο υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα.
Οι γονείς απευθύνθηκαν και στον ιδιωτικό τομέα. Από μία έρευνα που έκαναν έμαθαν ότι η συγκεκριμένη επέμβαση δεν θα τους κοστίσει λιγότερο από 3.000 ευρώ, ποσόν απαγορευτικό και για πολλές άλλες οικογένειες. Κατάλαβαν λοιπόν ότι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν ώσπου να βρεθεί αίθουσα για την επέμβαση. Ως τότε, ο 15χρονος θα πονά, θα περπατά με πατερίτσες και θα εύχεται να μη συμβεί μεγαλύτερη βλάβη στο πόδι του το οποίο, σύμφωνα με την επιστολή των γονιών του, «πάει όλο και χειρότερα».
Τα ίδια προβλήματα και καθυστερήσεις καταδεικνύονται μέσα από την επιστολή ενός άνδρα που έπαθε σοβαρή κάκωση στο γόνατό του στα μέσα Οκτωβρίου. Αμέσως μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου οι γιατροί ύστερα από εξετάσεις, επανελέγχους και χορήγηση πολυήμερης άδειας στον ασθενή τού είπαν ότι πρέπει να υποβληθεί αμέσως σε χειρουργική επέμβαση.
Το πρώτο χειρουργείο ορίστηκε, η επέμβαση αναβλήθηκε και αυτό επαναλαμβάνεται έως σήμερα. Στην καταγγελία του ο ασθενής λέει μεταξύ άλλων: «Το γόνατο πονά διαρκώς και μόνο με πατερίτσες μπορώ να περπατήσω». Επισημαίνει δε ότι επειδή αυτή την περίοδο δεν μπορεί να εργαστεί, τα χρήματά του έχουν τελειώσει. Σύμφωνα με εργαζομένους του νοσοκομείου, μόνο για ένα ορθοπεδικό τμήμα υπάρχει λίστα αναμονής 70 ατόμων.
Ανάλογα ζητήματα αντιμετωπίζει και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου από τις 14 χειρουργικές αίθουσες στα τακτικά χειρουργεία οι επτά είναι κλειστές. Ως εκ τούτου, οι τακτικές εισαγωγές έχουν περιοριστεί σημαντικά. «Υπάρχει μεγάλη αναμονή ασθενών που δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Υπάρχουν περιστατικά από το 2014 που δεν αντιμετωπίστηκαν και κατά πάσα πιθανότητα απευθύνθηκαν κάποια στιγμή στον ιδιωτικό τομέα ή σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο» αναφέρουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Σε ό,τι αφορά τα έκτακτα περιστατικά, σε ημέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου «Αττικόν» είναι ανοικτή μόνο μία χειρουργική αίθουσα, ενώ υπάρχει ακόμη μία εφεδρική για κάποιο υπερεπείγον περιστατικό.
Η «λίστα» δεν πρόκειται να λειτουργήσει


Σύμφωνα με τον διευθυντή Καρδιολογικού Τμήματος και πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» κ. Ηλία Σιώρα, «η περιβόητη λίστα χειρουργείων δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει με κλειστά χειρουργικά τραπέζια, επειδή υπάρχει πρόβλημα προσωπικού και εξοπλισμού. Υπάρχει πρόβλημα έλλειψης στοιχειώδους εξοπλισμού, όπως είναι τα ψαλίδια και οι λαβίδες. Ο υπάρχων εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος».
Στον «Ευαγγελισμό» λειτουργούν τα 12 από τα 15 χειρουργεία ενώ από τις καινούργιες χειρουργικές αίθουσες που εγκαινιάστηκαν το φθινόπωρο του 2014 οι οκτώ παραμένουν κλειστές. «Μαζί με αυτά, είναι ακόμη κλειστές μια μεγάλη μονάδα για καρδιοχειρουργικά και νευροχειρουργικά περιστατικά και δύο σπουδαία εργαστήρια ηλεκτροφυσικολογίας (αρρυθμίες) και αιμοδυναμικό. Για τη λειτουργία τους η νοσηλευτική υπηρεσία έχει ζητήσει 84 άτομα. Αν προσθέσουμε και τις άλλες ειδικότητες, χρειάζονται περισσότερες προσλήψεις. Από το υπουργείο απαντούν ότι θα πάρουμε κάποιους νοσηλευτές με ετήσια σύμβαση. Ωστόσο δεν γίνεται νέα χειρουργεία και μονάδες να λειτουργήσουν με μη μόνιμο προσωπικό».

Στον αέρα
Σε εκκρεμότητα βασικές εξετάσεις

«Υπάρχει στενότητα στα νοσοκομεία»
διαπιστώνει ο κ. Σιώρας. Οπως αναφέρει, το επιπρόσθετο κονδύλι ύψους 5,1 εκατ. ευρώ που δόθηκε στον «Ευαγγελισμό» για τα φάρμακα χοντρικά επαρκεί ως τα μέσα του Ιανουαρίου. «Ομως οι νέες παραγγελίες πρέπει να γίνουν τώρα και για να γίνουν αυτές πρέπει να υπάρχουν νέες πιστώσεις οι οποίες δεν υπάρχουν» τονίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Οκτώβριο υπάρχουν παραγγελίες αντιδραστηρίων, αναλώσιμων υλικών (π.χ. σωληνάρια) για τον «Ευαγγελισμό» που δεν έχουν εκτελεστεί. «Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε λόγους γραφειοκρατίας είτε για να φανεί ότι ο προϋπολογισμός είναι στα όρια που είχε δώσει η τρόικα ώστε να μην εμφανιστούν επιπλέον δαπάνες μέσα στο 2016».
Αυτό έχει αποτέλεσμα βασικές εξετάσεις να είναι σε εκκρεμότητα. Κάποιες αφορούν τη λευχαιμία (μονοκλωνικά αντισώματα, κυτταρομετρία) και τα μυελώματα (ηλεκτροφόρηση πρωτεϊνών) ενώ καθυστερούν εξετάσεις για τον ερυθηματώδη λύκο και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Στο δε βιοχημικό υπάρχει πρόβλημα άμεσης απάντησης σε εξετάσεις για προσδιορισμό ορμονών.
Οπως εξηγεί ο επιμελητής Α της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας κ. Πάνος Παπανικολάου, σε πολλά μεγάλα και μικρά νοσοκομεία οι πιστώσεις για το 2016 εξαντλήθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου, με την έννοια ότι εξαντλήθηκε το ανώτατο όριο για λειτουργικές δαπάνες και δεν υπήρξε η δυνατότητα να γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού και να δοθεί οικονομική επιχορήγηση. «Στις περισσότερες περιπτώσεις το όριο αυτό ήταν η αντίστοιχη περσινή δαπάνη για το 2015. Αυτή φέτος εξαντλήθηκε νωρίτερα διότι τα νοσοκομεία επιβαρύνθηκαν και με την περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι πέρυσι, για την οποία όμως δεν είχαν δοθεί οι απαιτούμενες πιστώσεις».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ