«Πού ξεκινούν οι λόγοι εξαίρεσης ενός δικαστικού λειτουργού και πού αρχίζουν τα προσωπικά ζητήματα;»: Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους παράγοντες μίας δίκης που αναμένεται να ξεκινήσει -στην ουσία της διαδικασίας- σε λίγες ημέρες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Αττική για υπόθεση φερόμενης «δωροδοκίας» σημαντικού κρατικού λειτουργού, με αρκετούς κατηγορουμένους. Και όλοι ευρίσκονται μπροστά σε μια ιδιότυπη κατάσταση…
Νομικοί εκπρόσωποι των κατηγορουμένων ζητούν την αποχώρηση από τη διαδικασία μίας ιδιαίτερα έμπειρης δικαστικής λειτουργού της έδρας με το δεδομένο ότι ήταν σύζυγός της ο νομικός εκπρόσωπος βασικού κατηγoρουμένου.
Όμως το αίτημα έχει απορριφθεί αφού, όπως ανέφερε από την αρχή της διαδικασίας η ίδια η δικαστής και υιοθέτησαν τα μέλη του δικαστηρίου, «το ζευγάρι έχει πάρει διαζύγιο αρκετά χρόνια, δεν υπάρχει πλέον τίποτα να τους ενώνει ή να δημιουργεί διαφορές μεταξύ τους και δεν υπάρχει κανένας λόγος η δικαστής με τη σημαντική κατάρτιση να μην κρίνει με αντικειμενικότητα τα δεδομένα της υπόθεσης».
Από την άλλη πλευρά ωστόσο εκπρόσωποι των κατηγορουμένων επιμένουν στην αυτοεξαίρεση της δικαστού με το σκεπτικό ότι «δεν έχει παρουσιασθεί και δεν έχει συνεκτιμηθεί ότι η δικαστής και ο δικηγόρος βρίσκονται σε χρόνια διαμάχη για ενδοοικογενειακά ζητήματα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα». Συμπληρώνοντας ότι «αυτή η εκκρεμότητα στο ζευγάρι και η αναφερόμενη σύγκρουση μπορεί να επηρεάσει την κρίση της δικαστού και συνολικότερα των μελών του δικαστηρίου στην επερχόμενη δίκη που έχει ιδιαίτερες παραμέτρους και οι ποινές που προβλέπονται είναι σημαντικές».
Έτσι εν όψει έναρξης της δίκης υπάρχει έντονο παρασκήνιο με προσεκτικές κινήσεις των δικηγόρων να επαναφέρουν το ζήτημα της αποχώρησής της από την έδρα και με δικαστικούς λειτουργούς να επιμένουν στην παραμονή της. Σε αυτή την υπόθεση τα δεδομένα μίας ενδοοικογενειακής διαμάχης και οι αναφερόμενες «προστριβές» της δικαστού και του δικηγόρου αναλύονται και αποκτούν μία νέα διάσταση υπό το πρίσμα της κρίσης σε μία σοβαρή ποινική υπόθεση.
Νομικοί μιλούν για μια «ιδιαίτερη κατάσταση που πρέπει να διευκρινισθεί με τον πλέον λογικό και δίκαιο τρόπο για όλες τις πλευρές».