Πολύς κόσμος νιώθει ξαφνικά κόπωση και έχει ταχυκαρδίες. Οι πρώτες εξετάσεις που κάνουν οι περισσότεροι είναι καρδιολογικής φύσεως και αποδίδουν την κατάσταση αυτή στο έντονο στρες που βιώνουν. Για ορισμένους όμως μπορεί να φταίει ο θυρεοειδής αδένας.
Σύμφωνα με τον ενδοκρινολόγο κ. Αντώνιο Χατζηιωαννίδη, ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού και έχει το σχήμα πεταλούδας. Παράγει ορμόνες (T3, T4 και καλσιτονίνη), οι οποίες ελέγχουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού: από το πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά ως το πόσο γρήγορα ή αργά μεταβολίζονται οι θερμίδες που λαμβάνονται μέσω της διατροφής.


Δυσλειτουργία

Η δυσλειτουργία του μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα στις γυναίκες άνω των 35 ετών, οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση νοσημάτων του συγκεκριμένου αδένα. Στις παθήσεις του θυρεοειδούς περιλαμβάνονται ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, που είναι οι πιο κοινές, οι θυρεοειδίτιδες, οι όζοι και η βρογχοκήλη. Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού, την κλινική εξέταση, αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις, ενώ σπανιότερα απαιτείται η λήψη δείγματος ιστού για βιοψία.
Η θεραπεία εξαρτάται από το νόσημα και τις περισσότερες φορές περιορίζεται στη λήψη φαρμάκων. Δεν αποκλείεται όμως να συστηθεί χειρουργική επέμβαση, σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί ή όταν υπάρχουν καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι.
«Υπάρχουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο που υποφέρουν από παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, οι μισοί από τους οποίους δεν το γνωρίζουν. Επειδή οι ορμόνες που παράγει επηρεάζουν σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος, από τον εγκέφαλο μέχρι το παχύ έντερο, η διάγνωση αποτελεί πρόκληση, οπότε οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ορισμένα συμπτώματα, που θα πρέπει να τους υποψιάσουν ώστε να αναζητήσουν τη βοήθεια ενός ενδοκρινολόγου» τονίζει ο κ. Χατζηιωαννίδης.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε

  • Κόπωση. Παρότι η έλλειψη ενέργειας και το αίσθημα κόπωσης μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, σχετίζονται στενά με τον υποθυρεοειδισμό. Πρόκειται για το κύριο σύμπτωμα της διαταραχής, με τους ασθενείς να παραπονούνται ότι μολονότι κοιμούνται καλά το βράδυ το πρωί ξυπνούν κουρασμένοι.
  • Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Η ταχυκαρδία, το αίσθημα παλμών, τα φτερουγίσματα της καρδιάς, η αίσθηση απώλειας χτύπου ενδεχομένως να μην οφείλονται σε καρδιακή πάθηση αλλά στις πολλές ορμόνες που κατακλύζουν τον οργανισμό, εξαιτίας της υπερδραστηριότητας του θυρεοειδούς. Σε κάθε περίπτωση διαταραχής του καρδιακού ρυθμού – παράλληλα με αιματολογικό έλεγχο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς – επιβάλλεται και ο πλήρης καρδιολογικός έλεγχος.
  • Κακή διάθεση. Η μελαγχολία ή η κατάθλιψη ενδεχομένως να είναι άλλη μια ένδειξη δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Ο υποθυρεοειδισμός έχει αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας ουσίας που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει – μεταξύ άλλων – τη διάθεση, τη μνήμη, τον ύπνο, ακόμα και τη θερμοκρασία του σώματος. Οπότε η έλλειψη καλής διάθεσης μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα της ορμόνης αυτής.
  • Αγχος. Οπως και η νευρικότητα, συνδέεται με τον υπερθυρεοειδισμό. Οταν ο οργανισμός κατακλύζεται από τις θυρεοειδικές ορμόνες, ταυτόχρονα τίθεται σε εγρήγορση ολόκληρο το σώμα, με συνέπεια την αδυναμία χαλάρωσης και ηρεμίας.
  • Ελλειψη συγκέντρωσης ή σύγχυση. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη συγκέντρωση, ενώ ο υποθυρεοειδισμός σύγχυση, συμπτώματα που εκλείπουν μετά την υποβολή του ασθενούς σε φαρμακευτική αγωγή.
  • Αυξομείωση του σωματικού βάρους. Αλλαγές στο βάρος μπορεί να υποδηλώνουν διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς ο υποθυρεοειδισμός δύναται να προκαλέσει αύξηση, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός απώλεια βάρους. Η αναίτια, χωρίς εμφανή λόγο (π.χ. έναρξη δίαιτας) μεταβολή του βάρους θα πρέπει να κινήσει τις υποψίες για ανώμαλη λειτουργία του αδένα.
  • Υπέρταση. Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός ενοχοποιούνται για αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ιδιαίτερα ο υποθυρεοειδισμός έχει διαπιστωθεί ότι διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου και χαρακτηρίζεται από επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού που προκαλεί.

HeliosPlus