«Μόνο δικογραφίες δεν συντάσσουν πλέον οι αναρχικοί στα Εξάρχεια. Παρακολουθούν με ειδικές ομάδες και «συλλαμβάνουν»… υπόπτους πέριξ της πλατείας, τους ανακρίνουν επί τόπου, τους φωτογραφίζουν και ορισμένες φορές τους ξυλοκοπούν ή τους απειλούν με όπλα. Η υποκατάσταση της Αστυνομίας είναι πλήρης, με περιπολίες αναρχικών, προανακρίσεις καταμεσής του δρόμου και σύντομες «προσαγωγές» σε στέκια. Ετσι όπως πάει, σε λίγο θα παίρνουν και αποτυπώματα ή μπορεί να οργανώνουν και λαϊκά δικαστήρια. Η δολοφονία του αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών το περασμένο καλοκαίρι τελικά ήταν μόνο η αρχή με την ανάληψη του ρόλου «αστυνόμου» και «δικαστή» από ομάδες αναρχικών».
Σε αυτές τις αναφορές προχώρησαν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μετά από νέο δείγμα αυθαιρεσίας και αυτοδικίας στο «άβατο των Εξαρχείων», όπου πλέον η υποκατάσταση της Αστυνομίας είναι πλήρης και τον ρόλο της έχουν αναλάβει «διμοιρίες αναρχικών», όπως χαρακτηριστικά λένε οι ένστολοι.
Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα περιστατικά με τη δράση της επονομαζόμενης πολιτοφυλακής των Εξαρχείων που λόγω της αδράνειας και της εξαφάνισης της Αστυνομίας έχει πάρει τον νόμο στα χέρια της. Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σε τοπικό επίπεδο να αναφέρουν ότι η «ελευθερία δράσης των αναρχικών στα Εξάρχεια σχετίζεται και με τις άνωθεν εντολές και την πολιτική βούληση. Δεν μπορούν τα τοπικά τμήματα, χωρίς κάλυψη από άλλες υπηρεσίες και σαφείς εντολές, να αναλάβουν δράση…». Με τους αναρχικούς όμως να μιλούν για «στραβά μάτια της ΕΛ.ΑΣ. στη δράση των ναρκεμπόρων και άλλων ποινικών στην περιοχή, παρά την πρόσφατη εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος από την ΕΛ.ΑΣ.».

Πλέον, χαρακτηριστικό της αυτονομίας της πλατείας είναι το περιστατικό που ανακοίνωσε, προ δύο ημερών, μια «πρωτοβουλία συντρόφων» που ανέφεραν ότι «κατά τη διάρκεια ανοιχτής συγκέντρωσης αλληλεγγύης σε φυλακισμένο αναρχικό αγωνιστή, έμποροι ναρκωτικών που έχουν εκδιωχθεί επανειλημμένα από την πλατεία Εξαρχείων εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οπλισμένοι. Αφοπλίστηκαν και εκδιώχθηκαν από συντρόφους».
Σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν στους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη, «οι αναρχικοί –ανάμεσά τους και ιδιαιτέρως δραστήριοι αντιεξουσιαστές –είχαν και αυτόματα όπλα και έφθασαν στο σημείο να φωτογραφίσουν τους υπόπτους», προτού ολοκληρώσουν την εκκαθαριστική διαδικασία. Δημιουργώντας πιθανόν ένα… αντιεξουσιαστικό εγκληματολογικό «αρχείο» για κάθε χρήση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφοριών «αναρχικοί που εμφανίζονται από κατειλημμένους χώρους πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε διερχόμενα ΙΧ ή σε πολίτες και έχουν ξυλοκοπήσει άτομα που θεωρούν ότι μπορεί να είναι αστυνομικοί, παράνομοι κ.λπ.».

Πλέον ενδεικτική είναι η ανακοίνωση, στις 7 Νοεμβρίου 2016, μιας άλλης ομάδας «συντρόφων» στα Εξάρχεια που θυμίζει δελτίο Τύπου της Αστυνομίας όπου περιγράφεται εξιχνίαση μιας υπόθεσης, την παρακολούθηση που είχε προϋπάρξει και πλήρη στοιχεία για τη δομή της «εγκληματικής οργάνωσης». Οπως σημείωναν λοιπόν οι αντιεξουσιαστές: «Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016, ομάδα συντρόφων εκδίωξε από την πλατεία Εξαρχείων τον επικεφαλής μιας νεόφερτης ναρκοσυμμορίας. Τα άτομα που συγκροτούν τη συγκεκριμένη συμμορία εμφανίστηκαν περίπου πριν από ένα μήνα στην περιοχή, προσπαθώντας να καλύψουν το κενό που άφησε η «προκάτοχη» δύναμη της εμπορίας ναρκωτικών: η αλβανική μαφία. Οι συγκεκριμένοι, αυτοαποκαλούμενοι και ως «locos», προέρχονται από τη Χίο, όπου πρωτοστατούσαν στο εμπόριο ναρκωτικών, τις κλοπές και τους ξυλοδαρμούς. Ομως, ύστερα από τις συλλήψεις μελών τους και την πίεση που δέχτηκαν από τις Αρχές, αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν, μεταφέροντας τις δραστηριότητές τους –πού αλλού –στο «ξέφραγο αμπέλι» των Εξαρχείων. Oι παρακολουθήσεις που πραγματοποίησαν σύντροφοι το προηγούμενο διάστημα είχαν σαν αποτέλεσμα την εξακρίβωση των υπεύθυνων προσώπων και των μεθόδων τους στη διακίνηση ναρκωτικών»!

Η αντιεξουσιαστική «αστυνομία» των Εξαρχείων φέρεται να ειδοποίησε τους διακινητές ναρκωτικών στην περιοχή να απομακρυνθούν. Ομως εκείνοι δεν υπάκουσαν στις εντολές. Κι όπως επεσήμαναν οι αντιεξουσιαστές: «Δεν γνωρίζουμε αν ήταν η ανοησία ή το θράσος τους αυτό που τους έκανε να πιστεύουν πως θα μας ξεγελάσουν και θα συνεχίσουν απρόσκοπτα το εμπόριο ναρκωτικών. Αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Από τη στιγμή που εξακριβώθηκε πως τα άτομα αυτά συνέχιζαν το εμπόριο, η επίθεση εναντίον τους έγινε επιβεβλημένη. Δεν είμαστε θιασώτες της βίας, αλλά δεν είμαστε και υποχρεωμένοι να ανεχόμαστε τον κάθε λούμπεν τυχάρπαστο, που επιχειρεί να μετατρέψει την πλατεία Εξαρχείων σε τσιφλίκι του. Προειδοποιούμε μια φορά. Και αν οι ναρκέμποροι δεν συμμορφώνονται, τότε θα τιμωρούνται. Ετσι, το απόγευμα της 27/10 ομάδα συντρόφων εισέβαλε στην πλατεία Εξαρχείων, αιφνιδιάζοντας τη συμμορία και ξυλοκοπώντας τον ομαδάρχη της».

Σημειώνεται ότι πρώτα δείγματα δημιουργίας της πολιτοφυλακής των Εξαρχείων «ενάντια στην κρατική βαρβαρότητα, στον κοινωνικό κανιβαλισμό και στις μαφίες των Εξαρχείων» υπήρξαν από συλλογικότητες της πλατείας την άνοιξη του 2014. Τον Μάρτιο του 2016 υπήρξε η διαμαρτυρία ατόμων που κρατούσαν όπλα στα Εξάρχεια. Ακολούθησε η δολοφονία στα Εξάρχεια στις 7 Ιουνίου 2016 ενός 37χρονου αιγύπτιου διακινητή ναρκωτικών με το ψευδώνυμο «Χαμπίμπι» την οποία ανέλαβε η οργάνωση «Ενοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων».

HeliosPlus