Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, όλων των αρχηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προέδρων ανώτατων δικαστηρίων, αλλά και δικαστικών ενώσεων, διεξήχθη σε ατμόσφαιρα πολεμική, το πρωί του Σαββάτου στο Εφετείο Αθηνών, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών, η ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που εφέτος συμπληρώνει 58 χρόνια ζωής.

Οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για «εστίες παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, από διαδίκους, ακόμη και ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά πιέσεις από το εσωτερικό της Δικαιοσύνης. Ολοι αυτοί διαθέτουν μηχανισμούς χειραγώγησης στη δικαστική συνείδηση και ανεξαρτησία», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτοί είναι οι πραγματικοί, σημαντικοί, κίνδυνοι, και όχι οι συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών. Κι αν υπάρχουν τέτοιες, θα αποδοθούν ευθύνες από το λαό. Ούτε κράτος δικαστών, όπως πολλοί δολίως λένε, θα υπάρξει, ούτε η Δικαιοσύνη θα γίνει υποχείριο της κυβέρνησης». Ο υπουργός στην ιδιαίτερα επιθετική ομιλία του αναφέρθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, «που επί 30 χρόνια απέβλεπαν στο να διαιωνίζεται το καθεστώς φίλων του κ. Χριστοφοράκου και της Siemens», ενώ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότηατς νόμων, είτε συμφωνεί, είτε όχι.

Στη διαφύλαξη του κύρους του θεσμού της Δικαιοσύνης, από την πολιτική διολίσθηση της κυβέρνησης, επέμεινε ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία ομιλία με πολλούς αποδέκτες, στην οποία στηλίτευσε στοχοποιήσεις δικαστικών λειτουργών, και κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιδείξει ανοχή σε παιχνίδια, παρεμβάσεις αλλά και προσπάθειες πέραν των ορίων του Συντάγματος.

Σε οξύτατους τόνους κινήθηκε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης κυρία Φώφη Γεννηματά, η οποία εκτός κειμένου, με το που ανέβηκε στο βήμα, στηλίτευσε την ομιλία Κοντονή ως διχαστική, με ισοπεδωτική κριτική, που στάζει δηλητήριο και σαφώς δεν βοηθάει σε μία φάση κατά την οποία ο τόπος χρειάζεται γνήσια αυτοκριτική. Η ίδια άφησε μάλιστα αιχμές για την τοποθέτηση από την κυβέρνηση στο αρμόδιο υπουργείο (Δικαιοσύνης), του
επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Σε πολιτική πλατφόρμα κινήθηκε η ομιλία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον μεγαλύτερων κομμάτων για την περιβόητη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ ο πρόεδρος του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης αιχμές άφησε για χρωστούμενα της φυσικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης προς την κυβέρνηση. «Η ηγεσία δεν έχει αναδειχθεί για να μιλάει για θέματα μισθολογικά, και συνταξιοδοτικά. Ας υπερασπιστεί τη Δικαιοσύνη σαν να μην έχει αίσθηση ότι χρωστάει, εκτός κι αν χρωστάει», είπε.

Κριτική στους δικαστές που επεμβαίνουν στα οικονομικά του κράτους, με τις αποφάσεις που άπτονται της δημοσιονομικής πολιτικής, άσκησε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, κάνοντας λόγο ακόμη και για κράτος δικαστών.

Η …θέση της κυρίας Θάνου ο Πρόεδρος της Ενωσης και η παρέμβαση Πικραμμένου

Ως εν ενεργεία πρόεδρος του Αρείου Πάγου, επέλεξε να μιλήσει η κυρία Βασιλική Θάνου και όχι ως πρώην υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, παραπονούμενη ακόμη και για τη θέση στην οποία είχε καθοριστεί να καθίσει, όπως και για τη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένης Δημητρίου. Η κυρία Θάνου επέμεινε στην προοπτική αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών, παραθέτοντας και παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που την έχουν ήδη υιοθετήσει, ενώ άφησε υπονοούμενα για έλλειψη δικαστικού ήθους ως προς τις επιθέσεις εναντίον της. Διαβεβαίωσε πάντως τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι «ήμουν και είμαι πάντα κοντά σας».

Το παρατεταμένο χειροκρότημα του ακροατηρίου έκλεψε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης, σε μία ομιλία που χαρακτηρίσθηκε «γενναία» από συναδέλφους του. Ο κ. Σεβαστίδης στάθηκε ιδιαίτερα στη σύσταση της «αντιένωσης», της Ενωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, τονίζοντας ότι η συσπείρωση στη φάση αυτή είναι αναγκαίο αντίβαρο στις επιθέσεις σε μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά δικαιώματα. Ο ίδιος καταφέρθηκε εναντίον του ενδεχομένου να αυξηθεί το όριο ηλικίας, καθώς είναι πιθανό να συμπαρασύρει στο μέλλον την αύξηση των ορίων ηλικίας και σε άλλους εργασιακούς κλάδους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΣτΕ κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος χαρακτήρισε εξωπραγματικά τα περί κέντρων πιέσεων: «Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν κέντρα πιέσεων. Η απάντηση είναι να θωρακίσουμε τον δικαστικό λειτουργό, ώστε να μην επηρεάζεται από τα κέντρα αυτά». Ο κ. Πικραμμένος απάντησε μάλιστα στον κ. Λεβέντη, τονίζοντας ότι πρέπει και οι δικαστές να ελέγχουν τις πολιτικές που εφαρμόζονται, ιδίως αυτές που είναι προδήλως άνισες και άδικες.

Μικροεπεισόδιο σημειώθηκε στο τέλος της γενικής συνέλευσης, με τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας κ. Δημήτρη Ασπρογέρακα να μην απευθύνει τελικά χαιρετισμό.

Αναλυτικότερα, πλείστοι οι ομιλητές -με τη σειρά κατά την οποία έλαβαν τον λόγο- είπαν:

Χριστόφορος Σεβαστίδης: «Δεν θέλουμε να είμαστε ο σάκος του μποξ, δεν θα καταδικάσουμε τον εαυτό μας σε αφωνία»

«Η μαζική παρουσία στη συνέλευση αποτελεί αδιατάρακτη απόδειξη της ενότητας του σώματος. Υπάρχουν πέντε δικαστικές ενώσεις, η πολυδιάσπαση εμποδίζει, όταν οι εξελίξεις απαιτούν γρήγορες αντιδράσεις, είπε, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία για την ίδρυση νέας Ενωσης μόνον ως διχαστική κίνηση μπορεί να εκληφθεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Και διερωτήθηκε: «Ποιούς καταστατικούς σκοπούς αμελήσαμε; Γιατί επιλέχθηκε η παρούσα φάση για να γίνει η νέα ενωση; Ποιά ήταν τα αιτήματα των ανώτατων δικαστών που δεν προωθήσαμε; (…) Πρόκειται για ρητορικά ερωτήματα στα οποία όλοι γνωρίζουν τις απαντήσεις».

«Το νέο προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ήταν το αληθινό πρόβλημα», εκτίμησε. Ο ίδιος σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αντίθετη σε τέτοιες κινήσεις.

Σε σχέση με την αύξηση των ορίων ηλικίας, αναφέρθηκε στις βίαιες περικοπές στις συντάξεις (σύνταξη αρεοπαγίτη στα 1.500 ευρώ ενώ του εφέτη στα 1.150 ευρώ), χαρακτηρίζοντας όντως δύσκολη τη μετάβαση στο στάδιο της σύνταξης. Γνωμοδοτήσεις, όμως, που έχουμε στα χέρια μας, για 75ο έτος, ως έτος αποχώρησης των δικαστών, είναι ένδειξη οπισθοδρόμησης.

«Δεν διανοήθηκε ποτέ κανείς τον τελευταίο αιώνα να αμφισβητήσει τις επιταγές αυτές. (…) Πρώτη φορά επιχειρείται τέτοια στρέβλωση του νοήματος του Συντάγματος».

Ο κ. Σεβαστίδης μίλησε για -ειδικά το τελευταίο διάστημα- ενδοθεσμική συγκρουσιακή κατάσταση και γενικευμένη επίθεση κατά τη δικαιοσύνης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη, την παρέμβαση της Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ, την παραβίαση προσωπικών δικαιωμάτων, αλλά και την παρέμβαση της Ολγας Γεροβασίλη μετά την κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Δεν θέλουμε να είμαστε ο σάκος του μποξ», επεσήμανε, και πρόσθεσε, «δεν δικαιούμαστε να καταδικάσουμε τον εαυτό μας σε αφωνία».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να θίξει την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, με συνέπειες που δεν έχουν ακουστεί μέχρι τώρα.

«Οι δικαστές δίκαζαν 200 υποθέσεις τον χρόνο, τώρα έχουν μπροστά τους υπερδιπλάσιο αριθμό. Το κόστος ; Ο κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας δικαστικών αποφάσεων από τηνυπερχρέωση των δικαστών».

Σταύρος Κοντονής: «Γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έπραξαν τίποτε επί 30 χρόνια;»

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δικαστές και εισαγγελείς που συμμετέχουν σε όλα τα δικαιοδοτικά όργανα του αθλητισμού, διασφαλίζοντας τη δίκαιη κρίση» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ευχαρίστησε την Ενωση και την ηγεσία της Δικαιοσύνης που υποστήριξε τον θεσμό έναντι υποκειμένων που λυμαίνονταν τον χώρο του ποδοσφαίρου και ήθελαν να μεταβάλλουν τους δικαστές σε υπαλλήλους της ΕΠΟ.

«Οπου υπάρχει κοινό μέτωπο απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή, η διαφθορά και η διαπλοκή θα ηττηθεί κατά κράτος. Και ηττήθηκε.
Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, την αναγνώριση και εκτίμηση των προσπαθειών του συνόλου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών της χώρας, σε συνθήκες αντίξοες».

Αναφερόμενος στις κυβερνήσεις των προηγούμενων 30 ετών, συμπλήρωσε:
«Τα ίδια πολιτικά κέντρα σε ταύτιση με τα οικονομικά συμφέροντα, μας κάνουν μαθήματα διαφάνειας, καταθέτοντας μάλιστα προγραμματικές προτάσεις. Το
αμείλικτο ερώτημα παραμένει, γιατί δεν τα έπραξαν αυτά 30 χρόνια; Μιλάμε και για παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης όταν με προκλητικό τρόπο τροποποιούσαν διατάξεις για 15 ημέρες, και αμνήστευαν τραπεζίτες (…). Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες αυτών που μας κατηγορούν σήμερα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων»

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για υποβάθμιση του κύρους της Δικαιοσύνης κατά την τελευταία διετία, σε ένα πολυσύνθετο περιβάλλον. Για
συστηματική υπονόμευση των θεμελίων του νομικού πολιτισμού μετά από δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

«Η στάση σας είναι θεσμικό ανάχωμα-αντίβαρο σε μία κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη Δικαιοσύνη ως πεδίο επιβολής της δικής της θέλησης, βούλησης. Η ΝΔ δεν πρόκειται να επιτρέψει να πληγεί ο θεσμός από την πολιτική διολίσθηση της κυβέρνησης. Τα παραδείγματα στοχοποίησης από εγκληματικές οργανώσεις είναι επαναλαμβανόμενα και κλιμακούμενα.
Στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, η κυβέρνηση κατέβαλε λυσσαλέα προσπάθεια να επηρεάσει την κρίση του δικαστηρίου_ δηλώσεις Τσίπρα, Γεροβασίλη. Πέραν των Ορίων του συντάγματος προσπάθειες δεν θα γίνουν ανεκτές από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Έχουμε αναλάβει κάθε δυνατή θεσμική πρωτοβουλία, (…) αποδείξαμε σωρεία κυβερνητικών παρεμβάσεων για να σταματήσουν οι επιθέσεις όπως αυτές του κ. Πολάκη, με όρους άκρως υποτιμητικούς για όλους εσάς».

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για «άκαιρες» προσπάθειες ενίσχυσης του συνδικαλιστικού χαρακτήρα του κλάδου ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη φυσική ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχθεί «τέτοιου είδους παιχνίδια».

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δικαστές κρίνουν υπό περιρρέουσα ατμόσφαιρα και κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης», σημείωσε με νόημα.

«Η δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων. Είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός να συναντάται με την ηγεσία της δικαιοσύνης την παραμονή μιας σημαντικής απόφασης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι λύσεις δεν μπορούν να είναι ανώδυνες, απαιτούν γενναιότητα. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε δράση, για την ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και τα πραγματικά προβλήματα, με κοστολογημένες προτάσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για φαινόμενα που αγγίζουν την αρνησιδικία, αναφερόμενος και στην κακή κατάταξη της χώρας στις 4 εκείνες, από τις συνολικά 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχουν παραβιάσει τον προβλεπόμενο χρόνο για την απονομή Δικαιοσύνης.

Φώφη Γενηματά: «Κοιταζόμαστε με αγωνία για το αν οι μεθοδεύσεις αυτές θα περάσουν τελικά»

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε λόγο για «ιδεοληψίες και πάσης φύσεως συναλλαγές, για χαραμάδες, για εκτροπές», ενώ άφησε αιχμές για την τοποθέτηση από την κυβέρνηση στο αρμόδιο υπουργείο (Δικαιοσύνης), του
επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση» της Δικαιοσύνης προκειμένου να επιτευχθούν πολιτικοί στόχοι. Και συμπλήρωσε : «κοιταζόμαστε με αγωνία για το αν οι μεθοδεύσεις αυτές θα περάσουν τελικά. Οχι. Είμαστε πολλοί εμείς που είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε (…)».

«Το Σύνταγμα δεν είναι κουρελόχαρτο», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά, τονίζοντας την ανάγκη για αποδοχές αξιοπρεπείς για τους δικαστές που δεν θα αφήνουν περιθώρια επηρεασμού τους.

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Εφαρμόζουν τη γνωστή πρακτική του διαίρει και βασίλευε»

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ άσκησε – και αυτός- σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας ειδική αναφορά στα εθνικά θέματα και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Στηλίτευσε μάλιστα τη στάση του Πρωθυπουργού «καθώς δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τις δικαστικές ενώσεις», γεγονός «απαράδεκτο», ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στη λογική που θέλει μισθολογικά τους δικαστές, ως δυο ταχυτήτων. «Εφαρμόζουν τη γνωστή πρακτική του διαίρει και βασίλευε. Το αίτημα ανώτατων δικαστών για την αύξηση του ορίου ηλικίας», πρόσθεσε «δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα δικαστών και εισαγγελέων».

Το «παρών» έδωσαν η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο επίτιμος αντιεισαγγελέας Βασίλειος Μαρκής, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνος Μενουδάκος Απόστολος Κακλαμάνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής .

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Της 10ης Δεκεμβρίου 2016

Οι Δικαστές και Εισαγγελείς – μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών:

* Δηλώνουμε την σφοδρή αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας νέων Δικαστικών Ενώσεων που αποκλειστικό σκοπό έχουν την διάσπαση της Ε.Δ.Ε. και τη δημιουργία διχαστικού κλίματος εντός του Δικαστικού Σώματος.

* Αναγνωρίζουμε την ανάγκη ενότητας των Δικαστών και Εισαγγελέων και συσπείρωσης όλων γύρω από την Ε.Δ.Ε. που λειτουργεί ως θεσμικό αντίβαρο στις επιθέσεις στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και ως εγγυητική δύναμη προάσπισης της προσωπικής και λειτουργικής μας ανεξαρτησίας.

* Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η με οποιονδήποτε τρόπο αμφισβήτηση του ηλικιακού ορίου αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την Υπηρεσία τους συνιστά συνταγματική εκτροπή και ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να την

αποτρέψουμε. Ζητούμε προς τούτο την επίσημη τοποθέτηση όλων των πολιτικών κομμάτων της Χώρας, των επιστημονικών φορέων και της πανεπιστημιακής Κοινότητας.

* Καλούμε την Κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα να παύσουν τις συστηματικές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της και να αντιληφθούν ότι η αποφυγή θεσμικών συγκρούσεων είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος.

* Επισημαίνουμε τον κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας του δικαστικού έργου και της παρεχομένης στους πολίτες δικαστικής προστασίας εξαιτίας της εφαρμογής του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και της υπερχρέωσης υποθέσεων ανά Δικαστή σε τέτοιο βαθμό που δεν θα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί επαρκώς στα καθήκοντά του.

* Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αντισταθούμε με κάθε νόμιμο μέσο σε τυχόν αλλαγή του δικαστικού μισθολογίου όπως αυτό καθορίστηκε αμετάκλητα με τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 Σ. και να μην επιτρέψουμε την δημιουργία Δικαστών δύο ταχυτήτων.

* Ειδικά για τους Εισαγγελείς υπενθυμίζουμε ότι παρά την έκδοση των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων για την κατανομή 15 περίπου νέων θέσεων σε όλους τους βαθμούς, δεν έχουν γίνει ακόμη τα ερωτήματα από τον Υπουργό και δεν έχουν οριστεί συνεδριάσεις του Α.Δ.Σ., ώστε να γίνει η κάλυψη των νέων θέσεων και οι απ’ αυτήν εξαρτώμενες μετακινήσεις πολύ μεγαλύτερου αριθμού συναδέλφων, όλων των βαθμών ένα περίπου χρόνο μετά την θεσμοθέτησή τους. Αποτέλεσμα η μεγάλη εκκρεμότητα στην υπερεσιακή, προσωπική και οικογενειακή ζωή μεγάλου αριθμού Εισαγγελικών Λειτουργών. Ζητάμε επομένως την άμεση υλοποίηση των εκκρεμών προαγωγών και μεταθέσεων Εισαγγελέων με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια και σύμφωνα με την αρχαιότητα.