Σε φορτισμένο κλίμα εξαιτίας των έντονων διαμαρτυριών για το ζήτημα των απορριμμάτων -τις εξέφρασαν κάτοικοι της Φυλής και του Γραμματικού με την παρουσία τους στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής- αλλά και, εν μέσω καταγγελιών για ακυρότητα της διαδικασίας της ψηφοφορίας, «πέρασε» με τις ευλογίες της πλειοψηφούσας παράταξης της κυρίας Ρένας Δούρου το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ).
Η διαδικασία προχώρησε μετ΄εμποδίων λόγω της εκδήλωσης διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση το μεσημέρι της Τρίτης (6.12.2016) που περιελάμβανε και συμβολική κατάληψη του προεδρείου. Ολοκληρώθηκε «άρον-άρον» ή κατ΄άλλους, όπως εκ των διαμαρτυρομένων η Πρωτοβουλία Συνενόησης Για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) , «πραξικοπηματικά» λόγω του τρόπου που ελήφθη η απόφαση έγκρισης.
Για «συνεδρίαση παρωδία» η οποία είναι άκυρη και πρέπει να επαναληφθεί έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Σγουρός.
Με την κινητοποίησή τους, κάτοικοι ζητούσαν να πάψει η Φυλή να είναι προορισμός διαχείρισης και ταφής αποβλήτων, και να υπάρξει γι αυτό σχετική διατύπωση στο νέο ΠΕΣΔΑ ενώ δεν έλειπαν και εκείνοι που διαφωνούν με τα έργα στο Γραμματικό, κατηγορώντας για αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων την κυρία Δούρου.
Πάντως, γεμάτη αιχμές κατά συλλογικοτήτων που δρουν, κατά την άποψή της, διαλυτικά στη λήψη αποφάσεων και θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη του νέου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων ήταν η ανακοίνωση για την έγκριση της δεύτερης Αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής που εξέδωσε η Περιφερειακή Αρχή.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτησή της: «Παρά τις προσπάθειες διαφόρων εκπροσώπων συλλογικοτήτων να ακυρωθεί η διαδικασία του Περιφερειακού Συμβουλίου, άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή του νέου Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής, που αποτυπώνει την οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής».
Από την άλλη πλευρά η ΠΡΩΣΥΝΑΤ καταγγέλλει ότι η εξέλιξη που είχε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου αποτελεί καταρράκωση κάθε έννοιας δημοκρατίας. Όταν ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων που ζητούσαν αναβολή της συνεδρίασης ώστε να υπάρξει αναμόρφωση του ΠΕΣΔΑ, το προεδρείο διέκοψε τη διαδικασία. Στη συνέχεια κατατέθηκε αίτημα απόσυρσης του θέματος από επτά περιφερειακούς συμβούλους κυρίως της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – (Άννα Βασιλάκη, Δέσποινα Κουτσούμπα, Μάκης Μαντά, Ζωή Ράικου, Γιάννης Πρωτονοτάριος, Μαρίνα Κουκά, Φλώρα Νικολιδάκη) – «προκειμένου να εκπονηθεί νέα μελέτη που να παίρνει υπόψη της τις ανάγκες των πολιτών της Αττικής και του περιβάλλοντος» .
Κατά την περιγραφή της ΠΡΩΣΥΝΑΤ: «Ξαφνικά -και ενώ η διακοπή είχε ξεπεράσει κατά πολύ τη μία ώρα- υπήρξε μια μαζική είσοδος των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας στην αίθουσα της συνεδρίασης και, από το πουθενά, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου -μέσα από μια ομάδα συμβούλων της πλειοψηφίας- άρχισε να ανακοινώνει τα αποτελέσματα μιας ψηφοφορίας, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ !!! Η ενέργεια αυτή φάνηκε να καταλαμβάνει εξαπίνης τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που άκουσαν να ανακοινώνεται η στάση τους στην υποτιθέμενη ψηφοφορία και προκάλεσε νέο κύμα έντονων αποδοκιμασιών.
Πρόκειται, αναμφίβολα για ένα καραμπινάτο πραξικόπημα, που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύει, ακόμη και μια υποτυπώδη, διαδικασία έγκρισης του συγκεκριμένου ΠΕΣΔΑ. Ενός ΠΕΣΔΑ που είναι, ήδη, απονομιμοποιημένος από το ίδιο το περιεχόμενό του. Υποθέτουμε ότι σε αυτή την εκτροπή δεν υπήρξε συναίνεση κάποιας άλλης παράταξης, γι αυτό και θα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις τους».
Ήδη από ημέρες οργανωνόταν η διαμαρτυρία στο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ και μέλη της ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής είχαν απευθύνει κάλεσμα για τη συνεδρίαση με αίτημα ένα νέο αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ που να προϋποθέτει:
-Το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, δηλαδή, της χωματερής, με την ολοκλήρωση της Β΄φάσης.
-Την απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα υγειονομικών-νοσοκομειακών αποβλήτων από την ΟΕΔΑ Φυλής.
-Καμιά επέκταση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής, του εργοστασίου ανακύκλωσης στην ΟΕΔΑ Φυλής.
-Καμία νέα δραστηριότητα ιδιωτών για τα απόβλητα, στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτές που σχεδιάζουν η εταιρεία WATT ΑΕ και ο Δήμος της Αθήνας.
Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ , όσον αφορά στη συνεδρίαση, είχε προγραμματίσει, εφόσον γινόταν συζήτηση, να εστιάσει στην προσπάθεια να πειστούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, ότι αν μη τι άλλο πρέπει να περιληφθεί στην απόφαση αναφορά στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής με την πλήρωση των κυττάρων της β΄ φάσης, με σαφή άρνηση της κατασκευής της γ΄ φάσης, και «όχι» σε νέα εγκατάσταση στην ΟΕΔΑ Φυλής, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας της WATT.
Το απόγευμα της Τρίτης ανακοίνωση για τα συμβάντα στο Περιφεριακό Συμβούλιο εξέδωσε και ο κ. Γιάννης Σγουρός ο οποίος δήλωσε ότι «όσα έγιναν προσβάλλουν τη δημοκρατία μας και τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου. Η συνεδρίαση παρωδία είναι άκυρη πρέπει να επαναληφθεί. Καλούμε την κα Δούρου να περιφρουρήσει ως οφείλει τη διαδικασία, τη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Να σεβαστεί το θεσμό που υπηρετεί. Δεν θα αφήσουμε να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας και του αυταρχισμού».
Όπως περιγράφει ο κ. Σγουρός, με επίκεντρο τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, την ώρα που γίνονταν διαβουλεύσεις σχετικά με την εξέλιξη της συνεδρίασης, «ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, χωρίς να γίνει καν εισήγηση, χωρίς να τοποθετηθούν οι παρατάξεις, χωρίς να γίνει ψηφοφορία αναφώνησε ένα «ως η εισήγηση», ολοκληρώνοντας από μόνος του τη διαδικασία (!). Ακολούθησε ένταση με τους συμβούλους της πλειοψηφίας να αποχωρούν άρον άρον και στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου να προκαλείται μίνι σύρραξη».