από metereologos.gr
Σάββατο 26 Μαΐου 2018
 
 

Το «μυστικό» για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ

Τι λένε πρώην στελέχη της ΑΔΑΕ και ειδικοί σε τηλεφωνικά κέντρα - Το κόλπο του ιδιώτη και οι αφανείς υποκλοπές
Το «μυστικό» για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οταν υποκλέπτεται ένα τηλέφωνο, νομίμως ή παρανόμως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη στο κινητό, στο σταθερό τηλέφωνο ή στο τηλεφωνικό κέντρο του παρακολουθούμενου. Η καταγγελία του ΚΚΕ για ύποπτες ενδείξεις συνακρόασης του τηλεφωνικού κέντρου του με αυτά άλλων κομμάτων είναι σοβαρή. Ομως πιθανόν να μη σχετίζεται με οποιαδήποτε υποκλοπή. Ούτε μπορεί εύκολα να εξηγηθεί σαν «λάθος» ενέργεια ή βλάβη στα σύγχρονα τηλεφωνικά κέντρα. Προ μερικών μηνών υπήρχε καταγγελία για ύποπτες ενδείξεις σε τηλεφωνικό κέντρο εταιρείας, όμως και πάλι δεν υπήρξε, έπειτα από έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών, καμία επιβεβαίωση για υποκλοπή.

Μια πιθανή, απλή εξήγηση είναι λοιπόν αυτή η «συνακρόαση» να πρόκειται για μια κακόβουλη ενέργεια από κάποιον ιδιώτη που καλεί από δύο τηλέφωνα, κομματικά γραφεία, τα έχει σε ανοικτή ακρόαση και «ακούει» έτσι το ένα το άλλο. Ομως αυτή η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς και δεν μπορεί να αποκλεισθεί οτιδήποτε. «Κλειδί» πάντως «θα είναι η απόρρητη κλήση που έχει πραγματοποιηθεί στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ που είναι η αρχή των συνακροάσεων. Ισως όταν με άρση απορρήτου προσδιορισθεί το τηλέφωνο που καλούσε το συγκεκριμένο τηλεφωνικό κέντρο να βρεθεί και η άκρη του νήματος».

Σε αυτές τις αναφορές προχώρησαν προς «Το Βήμα» πρώην στελέχη της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), υπεύθυνοι τεχνικής υποστήριξης τηλεφωνικών κέντρων και άλλοι ειδικοί στις τηλεπικοινωνίες σχετικά με την πρόσφατη καταγγελία του ΚΚΕ.

Ο Περισσός σε ανακοίνωσή του, την προηγούμενη Παρασκευή, ανέφερε ότι «τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, που αφορούν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων και με τα τηλεφωνικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του Ποταμιού. Οι συνακροάσεις αυτές προκαλούνται από άγνωστο, τρίτο "κέντρο"». Σύμφωνα με επιπρόσθετη ενημέρωση οι συνακροάσεις ξεκινούσαν έπειτα από απόρρητη τηλεφωνική κλήση που δεχόταν το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ. Για την υπόθεση αυτή υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση και η υπόθεση ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας που έχει ήδη καλέσει για κατάθεση τους υπευθύνους του ΚΚΕ, και η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο.

Ο μεγάλος κύκλος των υποκλοπών

Οι καταγγελίες για τυχόν υποκλοπές σε βάρος φορέων ή ιδιωτών δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Σύμφωνα με την έκθεση της ΑΔΑΕ για το 2015 «στη διάρκεια του περασμένου χρόνου υποβλήθηκαν συνολικά 71 καταγγελίες που αφορούσαν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ενώ από το προηγούμενο έτος βρίσκονταν σε επεξεργασία άλλες 21 καταγγελίες. Από αυτές, 54 καταγγελίες αφορούσαν περιπτώσεις πιθανής παραβίασης του απορρήτου υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Ειδικότερα, στις καταγγελίες αυτές γινόταν αναφορά σε: 46 συνδέσεις τηλεφωνίας, από τις οποίες οι 29 ήταν συνδέσεις κινητής και οι 17 συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας».

Ο κύκλος των υποκλοπών είναι τεράστιος. Από τα τρία συστήματα συνακροάσεων - σε συνεργασία με τους παρόχους τηλεφωνίας - που διαθέτουν η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ είχαν διατυπωθεί και εγκριθεί, το 2015, από τις δικαστικές αρχές 7.200 αιτήματα για παρακολούθηση σταθερών και κινητών τηλεφώνων έναντι 5.800 το 2014. Ακόμη μεμονωμένες παρακολουθήσεις γίνονται από τα 3-4 φορητά «βαλιτσάκια» της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ (πάλι φέρεται να δίνεται άδεια δικαστικού λειτουργού, όμως έχουν υπάρξει καταγγελίες για παρατυπίες). Φορητές συσκευές τηλεφωνικών υποκλοπών φέρεται να έχουν ακόμη ξένες «ειδικές» υπηρεσίες, έλληνες επιχειρηματίες και άλλοι. Ασφαλώς υπάρχουν και τα δίκτυα μαζικών «διεθνών» υποκλοπών όπως έχει αναδειχθεί από την υπόθεση Σνόουντεν, τις συνομιλίες στα Wikileaks στελεχών της τρόικας που διέμεναν στο Χίλτον, τις αναφορές για σχετικές παρακολουθήσεις από την αμερικανική NSA, τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και άλλες.

Ομως πρώην στελέχη της ΑΔΑΕ και άλλοι τεχνικοί επισήμαναν ότι αν υπάρχει παρακολούθηση μέσω συστήματος επισυνδέσεων, με βαλιτσάκι ή άλλον τρόπο, ο στόχος της υποκλοπής δεν αντιλαμβάνεται τίποτα. Πρόκειται για υφαρπαγή σήματος που δεν δίνει καμία ένδειξη στο κινητό ή στο σταθερό τηλέφωνο. Σε δεκάδες χιλιάδες τηλεφωνικών υποκλοπών ουδείς από τους στόχους κατάλαβε οτιδήποτε. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν υπήρξε η υποκλοπή την περίοδο 2004-2005 των 104 τηλεφώνων κυβερνητικών στελεχών, αξιωματούχων, ιδιωτών από το «ερασιτεχνικό» σύστημα των 14 τηλεφώνων-«σκιών» ελληνοαμερικανού πράκτορα της NSA και τότε κανείς δεν είχε αντιληφθεί οτιδήποτε. Πολύ δε περισσότερο που η συνακρόαση με τηλεφωνικά κέντρα άλλων κομμάτων δημιουργεί περαιτέρω ερωτήματα, σχετικά με το πώς «μπορεί μια υποκλοπή να δημιουργεί νέες... τηλεφωνικές συνδέσεις και μάλιστα μόνο μεταξύ κομματικών γραφείων. Είναι δυνατόν σε μια φερόμενη τηλεφωνική καταγραφή να ακούγονται μεταξύ τους τα θύματα των υποκλοπών;».

 Και σε άλλες περιπτώσεις υπήρξαν αναφορές για τυχόν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων όπως του κ. Αντώνη Σαμαρά, του κ. Πάνου Σκουρλέτη, της κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη που είχαν κάποιες ύποπτες ενδείξεις «τεχνικής φύσεως», χωρίς όμως και πάλι να επιβεβαιωθεί οτιδήποτε.

 Από την άλλη πλευρά όπως επισήμανε μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Νίκος Μαρκάκης, εκπρόσωπος εταιρείας πώλησης και συντήρησης σύγχρονων τηλεφωνικών κέντρων, «δεν υπάρχει καμιά περίπτωση και ιδίως στα σύγχρονα τηλεφωνικά κέντρα να υπάρχουν συνακροάσεις και μάλιστα με άλλα παρόμοια τηλεφωνικά συστήματα. Υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας και ουδέποτε έχει αναφερθεί οτιδήποτε σχετικό».

Ετσι, λοιπόν, οι τεχνικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η καταγγελλόμενη «διασύνδεση» τηλεφωνικών κέντρων να προέρχεται από πρωτοβουλία και «κόλπο» ιδιώτη που με απλή διαδικασία τηλεφωνικών κλήσεων τούς έβαλε να μιλούν μεταξύ τους και να... απορούν. Χωρίς όμως να θεωρεί κανείς τίποτα βέβαιο σε αυτή την περίεργη υπόθεση, με δεδομένη και την πρόοδο της τεχνολογίας.


HeliosPlus
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουδέν νεότερο «προς το παρόν» για τις καταγγελίες του ΚΚΕ περί συνακροάσεων 
 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Είναι τόσο απλό | 06/12/2016 19:16
  Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα Voipbuster και συγκεκριμένα την λειτουργία CALLBACK. Για να γίνει αυτό βέβαια "συνήθως" χρειάζεται βοήθεια εκ των έσω, ώστε να ληφθεί ένας κωδικός εξουσιοδότησης. Είναι μια τεχνολογία που υπάρχει 10 χρόνια. Ρωτήστε και κάποιον IT.
  Asteiapragmata
  απάντηση00
   
   
  το δημοκρατικο ριγος κκε.Ο tempora o mores | 06/12/2016 17:27
  Οποιος εστω εζησε,ΟΧΙ το καθεστως που καθημερινα λιβανιζει το ΚΚΕ και η αριστερα ,αλλα τα ρημαδια που αφησε πισω της η επανασταση των δυστυχισμενων συνανθρωπων μας,ΞΕΡΕΙ πως οι ζωες των αλλων ηταν ανοιχτο βιβλιο στη διαθεση μεγαλων αδελφων,Ακομη και οι κλανιες τους. Και βεβαιως στην Αστικη Δημοκρατια προκειται για εγκλημα καθοσιωσεως.Αλλα να μιλαν και οι αρχαγγελλοι της αδιακρισιας νισαφι
  DKK
  απάντηση22
   
   
  Toso apla den ine ta pragmata. | 06/12/2016 09:44
  I idiotikes eteries tilefonu echun tin dynatotita na epemvenun sto diktio tu OTE tu opiu tin chrisi nikiazun ke echun dynatotita ke prosvasi se avto ke na to blokarun oso thelun ekviazontas tus pelates tu OTE me tin profasi apliroton logariasmon dikon tus ke as min ine alithia. Idika i Forthnet echi idikotita se avto. Gia ekviasmo kanun chrisi tu kinitu tu ekviazomenu, mia pu echun blokari to stathero tu. Giati lipon den borun na kanun oti thelun anexelenkta mesa sto dyktio tu OTE i ta til kentra ton kiniton ton alon eterion?! Prostasia? Min apantas an den xeris pios se kali i echis amfivolia gia tin tavtotita tu.
  bludicka
  απάντηση02
   
-