Πανεργατική 24ωρη απεργία κήρυξαν την Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ «αντιδρώντας στις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης».

Στην απεργία παίρνουν μέρος οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και στις ΔΕΚΟ.

Τα συνδικάτα οργανώνουν αυτή την ώρα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίον του Άρεως, καθώς και απεργιακά συλλαλητήρια στην υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες 15.000 άτομα μετέχουν στις συγκεντρώσεις εκ των οποίων 12.000 σε αυτή του ΠΑΜΕ και 3.000 σε αυτή της ΓΣΕΕ

«Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι πολλά και συνεχή και για ακόμη μία φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και με επώδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν ευθέως στην καρδιά των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

»Αντιδρούμε σε κάθε σκέψη και στόχευση που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας σε ανακύκλωση της ύφεσης, σε κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας» αναφέρει η ΓΣΕΕ.

Συγκέντρωση στην Ομόνοια οργανώνει αυτή την ώρα και το ΠΑΜΕ. Όπως αναφέρει, «ο νέος γύρος επίθεσης είναι αποφασισμένος εδώ και καιρό από την κυβέρνηση, το κουαρτέτο, ΕΕ και ΔΝΤ, τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Θέλουν με κάθε τρόπο ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια. Θέλουν να καταργήσουν ότι έχει απομείνει σε εργατικό δικαίωμα και απαιτούν να μην υπάρχουν αντιδράσεις για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η συντριβή των δικαιωμάτων του λαού».

Την Τετάρτη, οι δημοσιογράφοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εργατικές κινητοποιήσεις με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Χωρίς αστικές συγκοινωνίες για πολλές ώρες μένει η Αθήνα την Πέμπτη. Συγκεκριμένα:

Λεωφορεία – τρόλεϊ: χειρόφρενο τράβηξαν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00, ενώ ακινητοποιούνται και από τις 21:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Τα τελευταία δρομολόγια θα ξεκινήσουν από τις 20:00. Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία, αλλά θα κυκλοφορήσουν κάποια λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας.

Μετρό – ΗΣΑΠ – Τραμ: Τα μέσα σταθερής τροχιάς θα κινηθούν μόνο στο διάστημα από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Πλοία: Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.