Διαδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ ετών από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008 από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια, πραγματοποιύνται την Τρίτη στην Αθήνα.

Υπό τον φόβο επεισοδίων, η ΕΛ.ΑΣ. είναι επί ποδός και εκτιμάτε ότι θα «κατεβάσει» στους δρόμους της Αθήνας περίπου 3.000 αστυνομικούς για να ακολουθούν τους διαδηλωτές.

Κλειστοί παραμένουν οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα», ενώ μετά τις 18:00 έκλεισε και η οδός Πανεπιστημίου.

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η πορεία μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών στο κέντρο της Αθήνας. Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια με κατεύθυνση τη Βουλή και στη συνέχεια επέστρεψε στα Προπύλαια. Στην κυκλοφορία η οδός Πανεπιστημίου.

Νωρίτερα, πέτρες και νεράτζια κατά αστυνομικών εκτόξευσε ομάδα αγνώστων στο ύψος της Νομικής. Στην πίσω πλευρά της πορείας ήταν διμοιρίες ΜΑΤ που κινούνταν από τα πεζοδρόμια. Σε κλοίο ΜΑΤ η πορεία από το ύψος της Κλαυθμώνος. Ισχυρή αστυνομική δύναμη και μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη.

Eν τω μεταξύ, όπως καταγγέλουν κάτοικοι, φυλλάδια σε παρμπριζ αυτοκινήτων που ήταν σταθμευμένα στα Εξάρχεια άφησαν άγνωστοι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στα φυλλάδια αναγράφονταν μεταξύ άλλων ότι«αν η μικρή ιδιωτική φυλακή που λέγεται ΙΧ είναι αναγκαία για την επιβίωσή σας μέσα στη μητροπολιτική φυλακή του κεφαλαίου, σας υπενθυμίζουμε τη δυνατότητα να την απομακρύνετε τη συγκεκριμένα ημέρα που η γειτονιά μας γίνεται στόχος στρατιωτικών επιθέσεων του κράτους».

Το παρόν δίνουν και αναρχικά-αντιεξουσιαστικά μπλοκ.

Αξιωματικοί της Αστυνομίας θεωρούν ότι με τις διαδηλώσεις αντιεξουσιαστών σχετίζεται και η βαλίτσα με τις 149 μολότοφ που βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στα Εξάρχεια, σε υπόγειο κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας επί της οδού Ναυάρχου Νοταρά 12, όταν περίοικοι ειδοποίησαν την Πυροσβεστική για την έντονη μυρωδιά βενζίνης που αναδυόταν. Την υπόθεση αυτή ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.

Από τις 17:00 το απόγευμα, επίσης στα Προπύλαια, πραγματοποιείται και η συγκέντρωση διαφόρων ομάδων αντιεξουσιαστών και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι συγκεντρωμένοι ανέρχονται σε 1.500,περίπου, άτομα. Ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία εχει προβεί σε προληπτικές προσαγωγές.

Η πορεία περι τις 18.30 μ.μ. ανέβαινε τη Σταδίου προς το Σύνταγμα. Στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος βρέθηκε σε κλοιό δυνάμεων των ΜΑΤ.

18.40. Πάνω από 1.000 άτομα αντεξουσιαστές φτάνουν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συνταγματος, ενώ περί τα 200 μέτρα πίσω τους ακολουθεί η εξωκοινοβουλευτική αριστερά με πάνω από 500 άτομα.

18.50. Η πορεία έφθασε στο Σύνταγμα και επιστρέφει προς τα Προπύλαια, ακολουθούμενη από διμοιρίες των ΜΑΤ.

19.00.
Η πορεία έφθασε ήσυχα στα Προπύλαια, ενώ μικρή ομάδα που δεν συμετείχε σε αυτήν έχει «ταμπουρωθεί» στα Εξάρχεια, έχει βάλει φωτιές σε κάδους αποριμμάτων. Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει την είσοδο του Πολυτεχνείου ώστε να αποφευχθεί ο γνωστός κλεφτοπόλεμος.

19.08. Η πορεία κατευθύνεται μέσω της οδού Μπενάκη στα Εξάρχεια, στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος για να αποτίσει φόρο τιμής.

19.18.
Η ομάδα που ήταν στα Εξάρχεια άρχισε να ρίχνει πέτρες σε αστυνομικούς και οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με ρίψεις χημικών.

19.40
. Η αστυνομία ανακοίνωσε πέντε προσαγωγές.

19.57 Σε λειτουργία οι σταθμοί μετρό σε Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα. Στα Εξάρχεια η ομάδα που βρίσκεται εκεί επιτίθεται από διάφορα σημεία στους αστυνομικούς με βεγγαλικά, μολότοφ, κροτίδες και τους σημαδεύουν με λέϊζερ.

20.15
Σε 18 ανέρχονται οι προσαγωγές έως αυτή τη στιγμή. Κουκουλοφόροι έχουν ανεβεί σε ταράτσες στην περιοχή των Εξαρχείων ενώ έχουν πυρποληθεί τουλάχιστον 2 αυτοκίνητα.

21.30 Βροχή από μολότοφ στη Σολωμού
22.00 Στις 25 ανήλθαν οι προσαγωγές ατόμων
22.52. Η κατάσταση δείχνει να έχει ηρεμήσει στα Εξάρχεια. 28 οι προσαγωγές και 6 συλλήψεις έως τώρα.
23.52. Ηρεμία επικρατεί στα Εξάρχεια. Οι περισσότεροι έχουν αποχωρήσει. Μικρή ομάδα ατόμων παραμένει στην πλατεία. 24 πρσαγωγές και 10 συλλήψεις ο απολογισμός.