Εγκλωβισμένοι στην Κρήτη λόγω της νέας 48ωρης απεργίας των ναυτεργατών είναι χιλιάδες μαθητές της Γ΄ Λυκείου από σχολεία της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας, που σκόπευαν να επιστρέψουν μετά το πέρας των πενθήμερων εκδρομών τους.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, περίπου 80 μαθητές από το Β’ Γενικό Λύκειο Πειραιά, το Λύκειο Μοσχάτου και άλλα σχολεία, θα έπρεπεσήμερα ή αύριο να ταξιδέψουν για τον Πειραιά, ωστόσο αδυνατούν, καθώς τα πλοίαπαραμένουν ακινητοποημένα στα λιμάνια.

Υπολογίζεται ότι στην Κρήτη βρίσκονται τις μέρες αυτές συνολικά περισσότεροι από 2.500 μαθητές της Γ’ Λυκείου οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία τους.

Αρκετοί από αυτούς έχουν ξεμείνει από χρήματα, ενώ έκδηλη είναι και η ανησυχία των γονέων τους, καθώς τα παιδιά δίνουν τον Μάιο πανελλαδικές εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τα ξημερώματα (06.01) της Κυριακής έως και το πρωί της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου (06.00) η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) παρατείνει την απεργία της που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή.

Αφήνει, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλιμακώσει περαιτέρω τις κινητοποιήσεις της, με αιχμή κυρίως το φορολογικό και το ασφαλιστικό των ναυτικών, «αφού έλαβε υπόψη της την αδιάλλακτη και ανυποχώρητη θέση της κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα, η ΠΝΟ αποφάσισε την πραγματοποίηση παν-ναυτικής, πανεργατικής συγκέντρωσης, εν ενεργεία και συνταξιούχων, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00πμ μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας ζητά την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού, όσο και όλων των ελλήνων εργαζομένων, «διότι ο αγώνας ο οποίος διεξάγεται δεν είναι αγώνας που αφορά μόνον τους έλληνες ναυτεργάτες, αλλά αφορά όλη την ελληνική κοινωνία».