Την αισιοδοξία του για την ομαλή έναρξη της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εξέφρασε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο συνεδρίου με τίτλο ««Work In Progress 2016: Το Συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα του Σήμερα», που διοργάνωσε η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος (ΕΑΕ).

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα ξεκινήσει η λειτουργία του ΕΦΚΑ, χωρίς μειώσεις ήδη απασχολουμένων στην κοινωνική ασφάλιση, με μία καλύτερη οργάνωση.

«Θα ξεκινήσει, δεν θα ολοκληρωθεί μέσα σε μία ημέρα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο τρόπος καταβολής των εισφορών θα γίνει, σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, με βάση τα εισοδήματα.

Αυτό, όπως τόνισε, «θα οδηγήσει, παρά τα όσα λέγονται, σε ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, ο κ. Πετρόπουλος απάντησε ότι πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έρχεται Αρμαγεδών με τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο συγκεκριμένος νόμος, που πρόκειται να θέσει σε λειτουργία τον ΕΦΚΑ, από την 1η Ιανουαρίου, αξίζει την υπεράσπιση και την υποστήριξη όλων και των εργαζομένων και των εργοδοτών.

«Θα χτυπήσουμε την εισφοροδιαφυγή και η ανάπτυξη, η οποία έχει σταθμιστεί ως βέβαιη εξέλιξη για το 2017 στο 2,7% του ΑΕΠ, μας δίνει κάθε δικαίωμα να αισιοδοξούμε ότι θα αποτρέψουμε τέτοιες εξελίξεις για το μέλλον», εξήγησε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το ΕΚΑΣ θα μειωθεί παραιτέρω από ό,τι αρχικά προβλεπόταν, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση είναι να κατανείμει αυτήν τη δαπάνη που θα μειωθεί για το 2017 με έναν αναλογικό τρόπο σε όλους.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρθηκε και στον ρόλο των επαγγελματικών ταμείων, δηλώνοντας ότι υπάρχει χώρος για την ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, όμως, πρέπει να γίνει με έναν τρόπο, ο οποίος θα είναι αποτελεσματικός και αποδοτικός για τους ασφαλισμένους, ιδίως για τους ανεξάρτητα αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Νομίζω ότι είναι αναγκαία η επίλυση του προβλήματος της επιβάρυνσής τους με την επιλογή του τρόπου οργάνωσης ενός μέρους της ασφαλιστικής τους ζωής με τα επαγγελματικά ταμεία και θεωρώ ότι μέσα στο 2017 θα μπορέσουμε να οργανώσουμε μία σωστή λύση ως προς τα επαγγελματικά ταμεία, διότι, όπως προέκυψε και σήμερα από τη μέχρι τώρα συζήτηση, το θεσμικό πλαίσιο για τα υπάρχοντα επαγγελματικά ταμεία επιδέχεται κριτική. Πρέπει να βρούμε έναν καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο οργάνωσης και θα το κάνουμε», υπογράμμισε.

Σχετικά με το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι λαμβάνονται μέτρα καλύτερης, αποδοτικότερης και πιο αξιόπιστης λειτουργίας της, εκφράζοντας, παράλληλα, την άποψη ότι θα υπάρξει καλύτερη εξέλιξη στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι χωρίς την κοινωνική ασφάλιση, η ιδιωτική θα κυριαρχεί με όρους που δεν θα μπορούν να ανταποκρίνονται οι πολίτες.