«Ως υπόθεση υπερεθνικής νομικής ισχύος, αφού αφορά τη διαφθορά και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» χαρακτήρισε την υπόθεση της Siemens ο σύμβουλος Επικρατείας, κ. Κώστας Κουσούλης, o οποίος επί της ουσίας εισηγήθηκε να κριθεί από το ανώτατο δικαστήριο, αν πρέπει να ακυρωθεί ή όχι ο εξωδικαστικός συμβιβασμό μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας, ο οποίος υπεγράφη το 2012.
Κατά τη δίωρη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για την ακύρωση ή μη του συμβιβασμού ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα. Ειδικότερα πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι παρατηρήσεις του Προέδρου του ΣτΕ, κ. Νίκου Σακελλαρίου, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίας και απέρριψε το αίτημα αναβολής, που για άλλη μιά φορά υποβλήθηκε από τη Siemens.
Αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο η προκλητικότητα της πλευρά της γερμανικής εταιρείας, ο νομικός παραστάτης των οποίων χαρακτήρισε την Ένωση Φορολογουμένων Ελλάδας ως «επαίτες εννόμου συμφέροντος», χαρακτηρισμός, ο οποίος προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση του Προέδρου του ΣτΕ, ο οποίος κατακεραύνωσε με βλέμα απαξιωτικό τον νομικό λέγοντας «Όχι και έτσι».
Μάλιστα ο Πρόεδρος χαρακτήρισε την υπόθεση ως «πολύ σοβαρή», ενώ κατά κοινή ομολογίαν πράγματι δεν ακολούθησε μιά τυπική διαδικασία, αλλά το φάντασμα τη διαφθοράς ήταν παρόν σε όλη τη διαδικασία.
Ενώ στις προηγούμενες συνεδριάσεις για την υπόθεση, που άρχισε να συζητείται το 2012, το ελληνικό Δημόσιο ξυφουλκούσε υπέρ της συμφωνίας, την Παρασκευή για πρώτη φορά η εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν ήταν καθόλου φανατική υπέρ της συμφωνίας.
Μάλιστα σε αντίθεση με την πλευρά της Siemens, ανέφερε 8 φορές το όνομα του κ. Γ. Στουρνάρα, τότε υπουργού Οικονομικών, όταν υπεγράφη ο Συμβιβασμός, το ελληνικό Δημόσιο δεν υπερασπίστηκε καθόλου τη Σύμβαση.
Οπως δήλωσε από την πλευρά της Ένωσης των Φορολογουμένων, ο κ. Γιάννης Κυριακόπουλος, «η εισήγηση του Συμβούλου του ΣτΕ αλλάζει τα δεδομένα υπέρ της θετικής εκδίκασης», ενώ περιέγραψε και τα κρινόμενα θέματα, που είναι:
– Εάν προστατεύθηκε το Δημόσιο Συμφέρον με τον συμβιβασμό, όταν το πόρισμα της Εξεταστικής ορίζει το ποσό της ζημιάς σε 2 δισ ευρώ.
– Το γεγονός ότι η σύμβαση απαλλάσσει την εταιρεία από κάθε ευθύνη και στο μέλλον!
Κατά τον κ. Κυριακόπουλο οι προσβαλλόμενες πράξεις αντίκεινται στην αρχή της καλής πίστης.
Η απόφαση θα εκδοθεί αργότερα από το ΣτΕ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο δια των αρμοδίων υπουργών έχει δηλώσει ότι ο Συμβιβασμό είναι «άθλιος», αλλά θα περιμένει την απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.