Mια 38χρονη, μητέρα δύο παιδιών, έχασε τη ζωή της και άλλα έξι άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε λίγο μετά τις 9.00 το πρωί της Πέμπτης σε υπόγειο καταστήματος εστίασης στην πλατεία Βικτωρίας, στη γωνία 3ης Σεπτεμβρίου και Χέυδεν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η άτυχη γυναίκα την ώρα της έκρηξης βρισκόταν στο γραφείο του λογιστηρίου στον ίδιο χώρο.

Πέντε άτομα, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς ένας τραυματίας αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και οι υπόλοιποι φέρουν ελαφρά εγκαύματα, θλάσεις και κακώσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, και οι πέντε είναι εκτός κινδύνου και ενδέχεται να λάβουν σύντομα εξιτήριο.

Ένας έκτος τραυματίας ήταν πολύ ελαφρά και δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Με το που έγινε αισθητή η φωτιά όσοι βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα βγήκαν άμεσα έξω ενώ επικράτησε πανικός και σε όσους ήταν διερχόμενοι ή σε διπλανά καταστήματα.

Από την ισχυρή έκρηξη έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε διπλανά καταστήματα και σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή, καθώς και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Η περιοχή αποκλείστηκε ενώ έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής (28 πυροσβέστες με 10 οχήματα) για την κατάσβεση της φωτιάς.

Τους πυροσβέστες δυσκόλεψαν αρκετά οι πυκνοί καπνοί. Στόχος τους ήταν σε πρώτη φάση να περιορίσουν τη φωτιά προτού επεκταθεί σε άλλους χώρους και στη συνέχεια να ερευνήσουν για αγνοούμενο άτομο τον χώρο του υπογείου που είχε καταστραφεί ολοσχερώς. Περίπου μία ώρα αργότερα κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, ωστόσο παράλληλα εντόπισαν και τη νεκρή γυναίκα.

Επίσης για λόγους ασφαλείας επίσης αποφασίστηκε να κλείσει προσωρινά ο παρακείμενος σταθμός των ΗΣΑΠ στην πλατεία Βικτωρίας.

Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ενώ στο σημείο έσπευσαν και τεχνικοί της Επιχείρησης Αερίου, προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση των σχετικών παροχών.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες η έκρηξη οφείλεται πιθανότατα σε εργασίες στο υπόγειο του καταστήματος όπου βρίσκεται η κουζίνα με φιάλες υγραερίου. Από την ανακοίνωση της εταιρείας έγινε γνωστό πάντως ότι εκτελούνταν εργασίες από συνεργείο ψυκτικών. Οι έρευνες της Πυροσβεστικής κινούνται αφενός προς την κατεύθυνση της εξακρίβωσης του τι συνέβη κατά τις εργασίες, αφετέρου προς την εξέταση του κατά πόσον λειτούργησε το σύστημα πυροπροστασίας του καταστήματος.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης: «Νεκρή εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις η Β.Π., 38 ετών, από υπόγειο χώρο ταχυφαγείου, στον οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά συνέπεια έκρηξης, στη συμβολή των οδών Χέυδεν και 3ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, για την οποία ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας στις 09:25 σήμερα, μετέβησαν 28 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με δέκα οχήματα, ενώ πριν την άφιξη των πυροσβεστικών δυνάμεων είχαν παραληφθεί από το ΕΚΑΒ πέντε τραυματισμένα άτομα. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στην επιχείρηση.

Για το ανωτέρω περιστατικό, προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα».

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Με βαθιά οδύνη στην εταιρεία Everfood AE, διαχειρίστρια εταιρεία του καταστήματος everest στην πλατεία Βικτωρίας, βιώνουμε την απώλεια συναδέλφου, μετά από έκρηξη το πρωί, κατά τη διάρκεια εργασιών συνεργείου ψυκτικών. Το τραγικό θύμα, η Βασιλική Παραστατίδου, εργάζονταν δεκαπέντε χρόνια στην εταιρεία και θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων μας ως υπόδειγμα εργαζόμενου, συζύγου και μητέρας»: Αυτό επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας που διαχειρίζεται το ταχυφαγείο.

«Η διοίκηση της εταιρείας, όλο το προσωπικό και οι συνεργάτες είναι συγκλονισμένοι καθώς συμμερίζονται τον πόνο των οικείων της και δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην οικογένειά της. Επίσης η εταιρεία δηλώνει ότι θα προσφέρει κάθε συμπαράσταση στους τραυματίες και εύχεται σε όλους πλήρη ανάρρωση το ταχύτερο δυνατόν» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «η διοίκηση της εταιρείας από την πρώτη στιγμή του θλιβερού συμβάντος έχει προσφέρει στην Πυροσβεστική και στις άλλες υπηρεσίες και αρχές κάθε αναγκαία συνδρομή και δηλώνει ότι θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην πλήρη διαλεύκανση των αιτίων του τραγικού αυτού γεγονότος».

Συλλυπητήρια Τσίπρα για τον θάνατο εργαζόμενης στο Everest

Συλλυπητήρια στην οικογένεια της εργαζόμενης στα Everest της πλατείας Βικτωρίας εκφράζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και διαβεβαιώνει ότι οι αρμόδιες αρχές διενεργούν τις απαραίτητες έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού αναφέρει: «Η απώλεια μιας εργαζόμενης μητέρας κατά το σημερινό τραγικό συμβάν στην Πλατεία Βικτωρίας μας προκαλεί οδύνη.

» Οι αρμόδιες αρχές διενεργούν τις απαραίτητες έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών, καθώς και για την πρόληψη ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.

» Στην οικογένεια της αδικοχαμένης εργαζόμενης εκφράζω τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου, και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Συλλυπητήρια μηνύματα κομμάτων

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο της εργαζόμενης από την έκρηξη στην επιχείρηση Everest και τις ευχές για γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος.

«Το γεγονός αυτό έρχεται να αναδείξει τις συνθήκες εργασίας και τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς.

Έρχεται, επίσης, να δείξει πόσο επικίνδυνες είναι οι διατάξεις – προαπαιτούμενα που ψήφισε, μόλις χθες, η κυβέρνηση και οι οποίες, στο όνομα της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, καταργούν την αρχή της προφύλαξης και τους προληπτικούς ελέγχους μέτρων ασφαλείας (πυρασφάλεια κ.λπ.) και υγιεινής στις επιχειρήσεις, θεωρώντας τους εμπόδιο στην επιχειρηματική δράση κι αυξάνοντας τους κινδύνους για τους εργαζόμενους» καταλήγει.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον θανάσιμο τραυματισμό μιας εργαζόμενης γυναίκας και τον ελαφρύτερο τραυματισμό άλλων πέντε ανθρώπων, από έκρηξη σε κατάστημα εστίασης στην πλατεία Βικτωρίας. Στους τραυματίες που νοσηλεύονται ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση» αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του. «Θα πρέπει, φυσικά, να εξιχνιαστούν και να προσδιοριστούν τα αίτια του ατυχήματος», καταλήγουν.

Υπουργείο Εργασίας: Το δυστύχημα στο Everest θα διερευνηθεί

Τα συλλυπητήριά του στους οικείους της Βασιλικής Παραστατίδου, η οποία έχασε τη ζωή της κατά την έκρηξη που σημειώθηκε σε κατάστημα της αλυσίδας Everest στο κέντρο της Αθήνας, εκφράζει το υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, εύχεται ταχεία και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, κλιμάκιο επιθεωρητών Εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον τόπο του δυστυχήματος και προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διακριβωθούν οι συνθήκες και τα αίτια, αλλά και να αποδοθούν ευθύνες, όπου διαπιστωθούν παραβάσεις στην τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

«Το ΣΕΠΕ, ανταποκρινόμενο στο ρόλο του ως εγγυητής της εργατικής νομοθεσίας, θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα περιθώρια για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών, όπου αυτές αναλογούν» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.