Σε οκτώ επίπεδα κατανέμονται οι ελληνικοί τίτλοι σπουδών για τις τρεις βαθμίδες της τυπικής εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας) σύμφωνα με την αντιστοίχιση με τους ευρωπαϊκούς. Πρόκειται για την ανάπτυξη του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων της Ελλάδας που αναρτήθηκε επίσημα στην ΕΕ, σε αντιστοιχία με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.
Η «λίστα» αυτή με τα επαγγελματικά προσόντα για τη χώρα μας παρουσιάστηκε σε σχετική ημερίδα που διοργανώθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της Έκθεσης Αντιστοίχισης του Εθνικού Πλαισίου με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.
Οι ελληνικοί τίτλοι σπουδών για τις τρεις βαθμίδες της τυπικής εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας), των οποίων η αντιστοίχιση με τους ευρωπαϊκούς κατανέμονται στα ακόλουθα οκτώ επίπεδα:
1. Απολυτήριο Δημοτικού
2. Απολυτήριο Γυμνασίου
3. Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 3 (ΣΕΚ)
-. Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 1 –ΙΕΚ (προσόντα αυτού του τύπου δεν χορηγούνται πλέον)
4. Πτυχίο Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ)
-. Απολυτήριο Γενικού Λυκείου
-. Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ)
-. Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας –ΕΠΑΛ
5. Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5 (ΕΠΑΛ – Τάξη Μαθητείας)
-. Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5 –ΙΕΚ
-. Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης –ΙΕΚ (προσόντα αυτού του τύπου δεν χορηγούνται πλέον)
-. Δίπλωμα / Πτυχίο Ανωτέρων Σχολών
6. Πτυχίο / Δίπλωμα Ανώτατης Εκπαίδευσης
7. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης
8. Διδακτορικό Δίπλωμα