Στη δεύτερη φάση της υλοποίησής του, με 150 νέα σχολεία στο δίκτυό του, περνά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και δρω», που υλοποιείται από το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Δεσμός» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη.
Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος που έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το θέμα, στόχος του είναι «η καλλιέργεια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στο σχολείο ως βασική διάσταση στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, μέσα από βιωματικές δράσεις και πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές». Το πρόγραμμα παρέχει υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στους εκπαιδευτικούς με:
* ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό αποτελούμενο από τρία τεύχη για εκπαιδευτικούς και μαθητές
* μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στο πρόγραμμα
* προτεινόμενες βιωματικές δράσεις, δραστηριότητες και θέματα συζήτησης και προβληματισμού για τους μαθητές, ώστε να βγουν από την τάξη και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη λύση προβλημάτων της κοινότητας και της κοινωνίας τους
* πλατφόρμα επικοινωνίας για την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών
* εκπαίδευση από εξειδικευμένους συνεργάτες τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως.
Κατά την πιλοτική φάση υλοποίησης του προγράμματος το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, συμμετείχαν 321 εκπαιδευτικοί από 66 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και 5.498 μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού και Α’ και Β’ Γυμνασίου, που ανέλαβαν δράση στις τοπικές τους κοινότητες.
Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, «σε πολλές περιπτώσεις η δραστηριότητα των μαθητών ξεκίνησε κύματα θετικής αλλαγής και δημιουργικής συμμετοχής στα κοινά για όλη την τοπική κοινωνία, με επτά στους 10 γονείς να συμμετέχουν συστηματικά στις κατά τόπους δράσεις».
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά εκπαιδευτικός από το νησί της Αστυπάλαιας, «το πρόγραμμα είχε μεγάλο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, γιατί πέρα από τους μαθητές ενεπλάκησαν και οι γονείς, αλλά ακόμα και ο δήμαρχος του νησιού και οι τοπικοί φορείς».
Η πιλοτική φάση του προγράμματος χρηματοδοτήθηκε χάρη σε επιχορήγηση από το πρόγραμμα «Είμαστε Όλοι Πολίτες», διαχειριστής επιχορήγησης του οποίου ήταν το Ίδρυμα Μποδοσάκη για τα σχολεία της Αττικής, και ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για σχολεία της υπόλοιπης Ελλάδας.
Για τη δεύτερη φάση υλοποίησής του, το «Νοιάζομαι και Δρω» με εμπλουτισμένο εκπαιδευτικό υλικό έχει λάβει εκ νέου έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να υλοποιηθεί σε όλες πλέον τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο και σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, σε 150 σχολεία και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Αναμένεται δε να επωφεληθούν πάνω από 450 εκπαιδευτικοί, πάνω από 9.000 μαθητές και δεκάδες χιλιάδες ακόμη συνάνθρωποί μας μέσα από τις δράσεις των σχολείων στις τοπικές τους κοινότητες.
Η επίσημη έναρξη της δεύτερης φάσης υλοποίησης του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» έγινε στις αρχές Νοεμβρίου, κατά την τετραήμερη εντατική επιμόρφωση του προγράμματος, για την οποία συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα 350 εκπαιδευτικοί και συντονιστές και πάνω από 30 εκπρόσωποι κοινωφελών οργανισμών από όλη την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το εκπαιδευτικό υλικό του «Νοιάζομαι και Δρω» διατίθεται ελεύθερα για το ευρύ κοινό στην ιστοσελίδα του προγράμματος και προσφέρεται να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε το επιθυμεί.
Η υλοποίηση της δεύτερης φάσης του προγράμματος, σε υπερδιπλάσιο μάλιστα αριθμό σχολείων σε όλη τη χώρα σε σχέση με την περασμένη χρονιά, έγινε χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Α. Κ. Λασκαρίδη».