Μια νέα ΜΚΟ, στην οποία είχε συμμετάσχει και ο πρώην γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο στόχαστρο της Οικονομικής Αστυνομίας και της Εισαγγελίας Διαφθοράς με προϊσταμένη την κυρία Ελένη Ράικου. Τις τελευταίες ημέρες παράλληλα έχουν σταλεί για επανεξέταση οι φάκελοι και πολλών άλλων ΜΚΟ με αμφιλεγόμενο έργο, ύστερα από αρχική έρευνα του γενικού διευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών.


Δίκτυο για το δίκτυο

Η ΜΚΟ που βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών λειτουργών είναι το Δίκτυο για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (ΔΙΔΗΝΕ), το οποίο ελέγχεται τελικώς για δίκτυο… υδροδότησης στη Νότια Αλβανία όπου εξετάζονται τυχόν ύποπτες συναλλαγές της. Η ΔΙΔΗΝΕ, στην οποία φέρεται να συμμετείχε ο κ. Παπαμιμίκος και άλλοι δύο ιδιώτες (ανάμεσα σε αυτούς και ένας καθηγητής πανεπιστημίου), είχε και την ονομασία Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στα Νότια και Δυτικά Βαλκάνια. Η ΔΙΔΗΝΕ κατά την περίοδο 2001-10 φέρεται να έλαβε συνολικά από το υπουργείο Εξωτερικών 2.492.728,17 ευρώ για επτά αναπτυξιακά προγράμματα. Ενα από αυτά ήταν πρόγραμμα που είχε ονομασθεί «Νέοι Ηγέτες των Βαλκανίων» και αφορούσε τα μάλλον γενικόλογα για «ενημέρωση των νέων ηγετών για θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης / νομοθεσίας, εμπέδωση της έννοιας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, περαιτέρω εξοικείωση με τους τρόπους λειτουργίας μιας ώριμης δημοκρατίας, όπως η Ελλάδα». Μετά τη θεωρητική προετοιμασία όμως και την «κατάρτιση των νέων ηγετών», η εν λόγω ΜΚΟ ασχολήθηκε με πιο «πεζά» θέματα, όπως η κατασκευή σωληνώσεων παροχής νερού στη Νότια Αλβανία, η ανέγερση γυμνασίου στην Κορυτσά, πολιτιστικού κέντρου στην ίδια πόλη και ορισμένα συμπληρωματικά έργα.


Πολύμηνη έρευνα και αρχείο

Αρχικώς για τη δραστηριότητα και τις συναλλαγές της εν λόγω ΜΚΟ διεξήχθη έρευνα από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ζητήσει σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών τον Μάρτιο του 2014. Από τότε όμως τα ίχνη της σχετικής υπόθεσης «χάνονται». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε αρχικός πολύμηνος έλεγχος από τον τότε εισαγγελέα Διαφθοράς στη Θεσσαλονίκη κ. Αργύρη Δημόπουλο, που οδήγησε στην αρχική αρχειοθέτηση τμήματος της υπόθεσης. Παρέμεινε ωστόσο ανοικτό το ζήτημα των κατασκευών του συστήματος ύδρευσης στη γειτονική χώρα. Ετσι ζητήθηκε επανεξέταση της υπόθεσης αυτής που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Προστασίας Δημοσίας Προστασίας της Οικονομικής Αστυνομίας και της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην Αθήνα, με αιτήματα για εξέταση νέων μαρτύρων. Ζητούμενο για δικαστικούς λειτουργούς και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι να ερευνηθεί νέος –πιθανόν «αδικαιολόγητος» –κύκλος χρηματοδότησης συμπληρωματικών έργων για τους σωλήνες υδροδότησης. Το ποσό έχει εκτιμηθεί ότι ίσως υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ. Η έρευνα διεξάγεται προκειμένου να εξετασθεί αν πρόκειται για εικονικά ή κατά παρέκκλιση έργα, για ύποπτες υπερβάσεις και τι συνέβη με τη σχετική ελεγκτική διαδικασία εκείνη την περίοδο από τους υπευθύνους της ΥΔΑΣ.


Διερευνώνται και άλλες υποθέσεις

Σημειώνεται ότι στις αρχές του καλοκαιριού του 2016 η Οικονομική Αστυνομία είχε στείλει στην Εισαγγελία Διαφθοράς τους φακέλους των ΜΚΟ «Κλίμακα» και «Ιρις» που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ψυχικής υγείας, για τις οποίες έχουν διατυπωθεί υπόνοιες σχετικά με ύποπτη λειτουργία ή χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φάκελοι αυτών των δύο ΜΚΟ έχουν σταλεί περαιτέρω σε εισαγγελείς που ασχολούνται με οικονομικά εγκλήματα. Από τους ίδιους φορείς έρευνας είχαν συνταχθεί δικογραφίες την περίοδο 2013-14 σε βάρος ΜΚΟ όπως το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, ο «Κύκλος της Πάτμου» κ.ά. Στα τέλη του 2015 είχαν σταλεί και άλλοι φάκελοι από την ΕΛ.ΑΣ. στην Εισαγγελία Διαφθοράς που περιείχαν καταγραφές και στοιχεία για οργανώσεις όπως η Ευρωπαϊκή Προοπτική, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου, το ΚΕΣΣΑ «Δήμητρα» κ.ά.

HeliosPlus