Την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσηςτης Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δηλαδή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας 154 κάτοικοι των Αθηνών καιτης Θεσσαλονίκης όπως και το Σωματείο των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα οι μετοχές των δύοεταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης οι οποίες ανήκουν ουσιαστικά στοΔημόσιο διαβιβάστηκαν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην «Εταιρεία ΔημοσίωνΣυμμετοχών».

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι οι εταιρείες αυτές πρέπει να διατηρήσουν τοιδιοκτησιακό και πραγματικό έλεγχο των επιχειρήσεων τους προκειμένουνα αποφευχθούν σημαντικές ανατιμήσεις στη χρήση του νερού και για ναδιασφαλιστεί η κρατική εγγύηση της ποιοτικής ασφαλούς, συνεχούς,αδιάλειπτης και καθολικής πρόσβασης σε αυτές.

Επιπλέον, επικαλούνται τη νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ που έχει αποφανθεί πρόσφατα ότι οι επιχειρήσεις που παρέχουν αγαθά καιυπηρεσίες ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, όπως είναι η ύδρευση και ηαποχέτευση, πρέπει πάντοτε να λειτουργούν υπό τη νομική εγγύηση καιεποπτεία του κράτους.