Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Ανδρέας Μαρτίνης, άλλοτε ισχυρός άνδρας του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», μετά την τρίωρη απολογία του ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς κ. Νικόλαου Τσιρώνη για την υπόθεση των δωρεάν νοσηλειών του «Ερρίκος Ντυνάν» κατά την περίοδο 2007-10.

Ο 75χρονος κατηγορείται για το αδίκημα της απιστίας, σε σχέση με τα δωρεάν ή… σχεδόν δωρεάν νοσήλια που φέρεται να παρείχε το «Ερρίκος Ντυνάν» σε επιφανείς κοινωνικά και οικονομικά ασθενείς.

Στον σχετικό κατάλογο συγκαταλέγονται 51 ονόματα, μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργοί και στενοί συγγενείς τους, πρώην υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, άνθρωποι των τεχνών και δημοσιογράφοι που νοσηλεύθηκαν ζημιώνοντας το νοσοκομείο κατά 1,75 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς που έπρεπε να καταβάλει 355.000 ευρώ και τελικά χρεώθηκε μόλις 5.000 ευρώ, τα οποία πλήρωσε το ασφαλιστικό του ταμείο.

Σε πόρισμα που έφθασε στη Δικαιοσύνη καταγράφονται συνολικά 8.106 περιπτώσεις δωρεάν ή με έκπτωση νοσηλείας. Το σύνολο του κόστους των νοσηλειών για όλες αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο Α. Μαρτίνης είναι ήδη προφυλακισμένος εδώ και έξι μήνες την υπόθεση που αφορά τη Hospitalia International.

Τι είπε στον ανακριτή

Ο Α. Μαρτίνης προσήλθε στον ανακριτή στις 9.30 το πρωί, συνοδευόμενος από τον κ. Θεόδωρο Μαντά αλλά και την κυρία Αδαμαντία Αγγελέτου – γνωστή από την υπόθεση του κυκλώματος των φυλακών και τη σχέση της με τον κρατούμενο Παν. Βλαστό.

Ο ίδιος φέρεται να αποδέχθηκε ότι πράγματι έγιναν οι συγκεκριμένες νοσηλείες, όχι όμως δωρεάν αλλά με έκπτωση. Και η έκπτωση αυτή, κατά τους ισχυρισμούς του, έγινε όχι στο σύνολο των νοσηλειών αλλά μόνο στο ποσό που δεν κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών.

Ακόμη, ο Α. Μαρτίνης φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του:

* Πώς από τη σύσταση του «Ερρίκος Ντυνάν» ως κοινωνικού ίδρυματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προβλέπεται η δυνατότητα νοσηλείας ευπαθών ομάδων αλλά και κατά περίπτωση ειδικών κατηγοριών. Αυτού του τύπου οι νοσηλείες γίνονταν –όπως φέρεται να είπε– με εισηγήσεις της κοινωνικής υπηρεσίας του «Ερρίκος Ντυνάν» ή του Ερυθρού Σταυρού ή της Αρχιεπισκοπής.

* Παραδέχθηκε ότι πράγματι τα 51 πρόσωπα δεν κατέβαλαν νοσήλια. Ωστόσο, όπως φέρεται να υποστήριξε, οι νοσηλείες τους δεν έγιναν δωρεάν με έκπτωση που τους έγινε. Η εκπτωση, σύμφωνα με την πλευρά του κατηγορουμένου, αφορούσε το μέρος του ποσού που δεν κάλυπταν οι ασφαλιστικοί φορείς των ασθενών. Με άλλα λόγια, δηλαδή αυτό που δεν χρεωνόταν στους ασθενείς ήταν το εμπορικό κέρδρος του νοσοκομείου. Όπως δε ισχυρίστηκε, οι αποφάσεις αυτές δεν λήφθηκαν αυθαίρετα από τον ίδιο αλλά αφού οι σχετικές εισηγήσεις του γίνονταν δεκτές από το διοικητικό συμβούλιο του «Ερρίκος Ντυνάν».

* Τέλος, φέρεται να υποστήριξε πως η έκπτωση στα νοσήλια –σε κάποιες περιπτώσεις όμως έφτανε μέχρι και 100%– συνέβαλε στην αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας του νοσοκομείου αφού τα πρόσωπα που νοσηλεύονταν ήταν δημόσια και αυτό από μόνο του αποτελέσουν διαφήμιση για το «Ερρίκος Ντυνάν». Έτσι, το νοσοκομείο μακροπρόθεσμα θα είχε κέρδη ενώ παράλληλα δημιουργούνταν και οι προϋποθέσεις για επιχορήγηση του νοσοκομείου με κρατική επιχορήγηση όπως προβλέπεται από την ιδρυτική του πράξη.