Σε τρία μέτωπα κινείται ο Δήμος Θήρας προκειμένου να διαφυλάξει και να αναδείξει τον προορισμό. Τον κώδωνα του κινδύνου για την αλλοίωση των χαρακτηριστικών του νησιού έκρουσε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος την Τρίτη στην Αθήνα, ζητώντας παράλληλα τη συνδρομή της κυβέρνησης. Ο ίδιος έθεσε ως προτεραιότητες τη διαφύλαξη της αγροτικής γης, την αρχή της ολοκληρωμένης παράκτιας διαχείρισης και τη δημιουργία φορέα διαχείρισης του προορισμού.
Το νησί δέχεται πλέον 1,3 εκατ. τουρίστες, ωστόσο η πίεση της τουριστικής ροής που δέχεται η Σαντορίνη εντείνεται και «καλείται να εξυπηρετήσει πάνω από 85 χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως, δηλαδή μια πυκνότητα 1.118 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο που μπορεί να συγκριθεί με αυτόν της Αττικής, ενώ ο αριθμός αυτός ατόμων δεν αφορά κάποιες ελάχιστες ημέρες το χρόνο αφού το νησί λειτουργεί με πληρότητα άνω του 90% για 120 μέρες», σημείωσε ο κ. Ζώρζος. Και επισήμανε τον υπερκορεσμό όλων των υποδομών (αεροδρομίου, λιμανιού, οδικού δικτύου και σημείων στάθμευσης, τελεφερίκ, δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, συστήματος διαχείρισης αποβλήτων, ενεργειακού δικτύου κλπ.), την υποστελέχωση των υπηρεσιών «που οφείλουν να διαχειριστούν την τόσο μεγάλη διακύμανση πληθυσμού», αλλά και τη γραφειοκρατία.
Παράλληλα υπογράμμισε το υψηλό ποσοστό αναλογίας κλινών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (990 κλίνες ανά τ.χ.) και το υψηλό ποσοστό δόμησης (11% επί του συνολικού εδάφους). Αντίστοιχα, υπέρ αυξημένη και διάχυτη είναι η δόμηση, καθώς οι κατοικίες που το 1971 ήταν μόλις 3.755 έφτασαν το 2011 τις 13.758, χωρίς να υπολογίζονται τα πάσης φύσεως τουριστικά καταλύματα, αλλά και οι εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για την εξυπηρέτηση τόσων κατοίκων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του παρεχομένου προϊόντος και την αύξηση του κόστους διαχείρισής τους μέσα από τη συνεχή επέκταση των δικτύων και υπηρεσιών.
Στον τομέα των υποδομών τα τελευταία χρόνια ο Δήμος δρομολόγησε υποδομές στον τομέα του περιβάλλοντος που αφορούν στο νερό, τα υγρά και τα στερεά απόβλητα. Ετσι από το 2011 έχουν υλοποιηθεί έργα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ 10.899.640 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης και υπάρχουν ενταγμένα προς δημοπράτηση έργα ύψους 12.954.840 ευρώ, με σπουδαιότερο την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης ποσού 11.850.000 ευρώ, τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, για να ανταπεξέλθει η Σαντορίνη στην αύξηση των επισκεπτών, καθώς το 2015 απαιτήθηκαν περί τα 2.000 κυβικά το εικοσιτετράωρο.
Τους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και η συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης του προορισμού και θα απομένει η θεσμοθέτησή του. «Ελπίζουμε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα ανταποκριθεί γρήγορα», τόνισε ο κ. Ζώρζος. Στη λογική της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος σημείωσε ότι αναπτύσσονται νέες προτάσεις, νέα τουριστικά προϊόντα που στοχεύουν στην απόκτηση εμπειριών από τον επισκέπτη, ενώ πρόσθεσε τη συνεργασία του Δήμου με το ΔΙΑΖΩΜΑ για την κατάθεση πρότασης στο ΤΑΠ ΤΟΚ.
Πρόταση του Δήμου είναι επίσης να εφαρμοστεί πιλοτικά στο νησί της Σαντορίνης η αρχή της ολοκληρωμένης παράκτιας διαχείρισης, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Βαρκελώνης του 2007 για τη Μεσόγειο, έχοντας ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρωτοβουλία αυτή εστιάζει στη διαφύλαξη της ισχυρής τουριστικής εικόνας του νησιού, μέσα από πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος αναδεικνύοντας τους φυσικούς, πολιτιστικούς και παραγωγικούς πόρους του νησιού, στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας με μέτρα που δεν θα επιτρέπουν την αλλαγή χρήσης, στην αναβάθμιση του δομημένου και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (τοπίου) μέσα από τον περιορισμό και τη διαχείριση των πιέσεων, αλλά και σε δράσεις αποκατάστασής του όπου έχει πληγεί και στην αξιοποίηση των δημοσίων χώρων και κτιρίων.