Aιτία «πολέμου» χαρακτηρίζουν το ζήτημα της φορολόγησης των ναυτικών τα στελέχη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) που δεν αποκλείουν ακόμη και απεργία διαρκείας.
Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει στις 8 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΓΣΕΕ σημειώνει ότι «ύστερα και από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς, τέθηκε και θέμα για το φορολογικό καθεστώς των ναυτεργατών, επισημαίνουμε ιδιαίτερα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του προς το δυσμενέστερο θα συναντήσει την οξύτατη αντίδραση του κλάδου.
Η ΠΝΟ τονίζει και πάλι ότι η ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος επιβάλλει την αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των ελλήνων ναυτεργατών και όχι την αύξησή της. Οι έλληνες ναυτικοί, αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση, λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην εθνική οικονομία, έχουν υποστεί εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθούν και νέα. Και αυτό καλά θα κάνουν να το λάβουν σοβαρά υπόψη όλοι οι αρμόδιοι φορείς».
Το ζήτημα αναμένεται να εξεταστεί την Τρίτη σε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της διοίκησης της ΠΝΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του περιορισμού ή και της περικοπής φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα σε φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ειδικού τρόπου φορολόγησης στο ναυτικό επάγγελμα, έχει τεθεί από το κουαρτέτο των δανειστών για το 2018 προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Σημειώνεται ότι σήμερα έχουν απομείνει 117 φοροαπαλλαγές στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και 87 στη φορολογία ακινήτων. Ο φόρος που ισχύει στις αμοιβές για τους αξιωματικούς και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού είναι με 15% συντελεστή για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα. Ήδη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ζητώντας τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ελλήνων ναυτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων).
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) κ. Αντώνης Νταλακογιώργος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι εάν περάσει οποιαδήποτε αύξηση φορολογίας στο εισόδημα των ναυτικών, τότε το ναυτικό επάγγελμα οδηγείται με ακρίβεια σε βέβαιο θάνατο.
Στην ανακοίνωσή της για την 24ωρη απεργία της 8ης Δεκεμβρίου η ΠΝΟ τονίζει ακόμη ότι «η Ομοσπονδία επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η μείωση των επικουρικών μας συντάξεων, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεών μας με σαφή μείωσή τους, η άλωση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ και των Ταμείων μας η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου, oι επιχειρούμενες νέες ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, στις ομαδικές απολύσεις, στο δικαίωμα της απεργίας, στον συνδικαλιστικό νόμο κ.λπ. και κυρίως η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα».