Μάρνυ Παπαματθαίου
Αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων προκάλεσε το αίτημα των δεύτερων προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να εξαιρεθούν τα ιδιωτικά σχολεία από την καταχώριση στοιχείων στο πληροφορικό σύστημα Myschool.
Με αφορμή την προσφυγή του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη λειτουργία του συστήματος Myschool, στο οποίο εντάχθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά τα ιδιωτικά σχολεία, από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε: «Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του My school είναι σαφές και αυστηρό ώστε να προστατεύονται πλήρως τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των γονιών τους, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την τριετή άψογη λειτουργία του.
Η υποχρέωση των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων με βάση τον ν. 4415/2016 να αποστέλλουν τα στοιχεία στο My school, όπως πράττουν και τα δημόσια σχολεία, είναι αδιαπραγμάτευτη και η μη τήρησή της παράνομη. Η προσπάθεια εκ μέρους των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων να ακυρώσουν με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα την εφαρμογή του νόμου είναι και αναποτελεσματική και ύποπτη σε ό,τι αφορά την τελική επιδίωξή τους. Ο νόμος θα εφαρμοστεί προς κάθε κατεύθυνση» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Είχε προηγηθεί η αποστολή επιστολής από την πλευρά των ιδιωτικών σχολείων στην οποία ενημέρωνε την ηγεσία του στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Όπως αναφέρεται στην προσφυγή των ιδιοκτητών, «κατά την άποψή μας, η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει την περί ης ο λόγος υποχρεωτική καταχώριση -και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των υποκειμένων- σε ένα κεντρικό «Υπερ-Αρχείο» και, παράλληλα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους ως προς την ασφάλεια των δεδομένων, που στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν σε ανήλικα παιδιά και τις οικογένειές τους. Για το λόγο αυτό ασκήσαμε τη συνημμένη προσφυγή-καταγγελία ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων
Προσωπικού χαρακτήρα».
Και συνεχίζει: «Εν όψει της ιδιαίτερης σοβαρότητας του θέματος και της επιβαλλόμενης άκρας ευαισθησίας κατά την αντιμετώπισή του, παρακαλούμε:
α) για την προσωρινή αναστολή της καταχώρισης μέχρι την έκδοση της απόφασης / γνωμοδότησης της Αρχής επί της προσφυγής μας, προκειμένου να προστατευθούν οι χιλιάδες ανήλικοι μαθητές μας, οι οικογένειές τους και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας από την επέλευση μη επανορθώσιμης βλάβης που εξ ορισμού συνεπάγεται η πιθανολογούμενη παράνομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τους και ενδεχόμενη διαρροή ή άλλης μορφής αθέμιτη επεξεργασία τους.
β) όπως ορίσετε συνάντηση με αντιπροσωπεία».
Απάντηση από την ΟΙΕΛΕ
Από την πλευρά της η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) συναινεί με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και κάνει λόγο για «ηχηρό ράπισμα στους εκπροσώπους των σχολαρχών».
«Στην απάντησή του το υπουργείο τονίζει ότι τα προσωπικά δεδομένα γονέων και μαθητών (δεδομένα που καταθέτει κάθε πολίτης σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή και ιδιωτική επιχείρηση για οποιαδήποτε διεκπεραίωση εργασίας ή συναλλαγή) είναι απολύτως διασφαλισμένα και ότι το myschool λειτουργεί άψογα εδώ και μία τριετία. Χαρακτηρίζει ως «ύποπτη» την ενέργεια των σχολαρχών και υπενθυμίζει ότι συνιστά αδίκημα οποιαδήποτε παρέκκλιση από την εφαρμογή της νομοθεσίας» τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.
«Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων γνωρίζουν πολύ καλά ότι από τα στοιχεία ο κρατικός επόπτης μπορεί εύκολα να διαπιστώσει σοβαρότατες παρανομίες, όπως π.χ. την αδήλωτη εργασία, την παραχάραξη των βαθμολογιών, ιδίως τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, όπου σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται αφύσικος αριθμός «αριστούχων» σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία, την καταστρατήγηση ωρολόγιων προγραμμάτων κ.τ.λ.» προσθέτει και τονίζει ότι απέστειλε επίσης επιστολή στον νέο υπουργό Παιδείας καθηγητή κ. Κ. Γαβρόγλου, ζητώντας του «να μην υπάρξει καμία εξαίρεση στη δήλωση στοιχείων του Myschool ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και τονίζοντας ότι θα πρέπει να παταχθεί άμεσα η απείθεια της μεγάλης πλειονότητας των σχολαρχών στην κατάθεση στοιχείων για τις εκτός ωρολογίου προγράμματος δραστηριότητές τους».
Τι είναι το myschool
Το myschool είναι μια ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Παιδείας με στόχο τη καθολική λειτουργική ενοποίηση των υφιστάμενων πληροφορικών συστημάτων υποστήριξης της καθημερινής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Περιέχει δε όλα τα στοιχεία που αφορούν μαθητές και εκπαιδευτικούς σε αυτά.