Μειούμενη βαίνει, χρόνο με τον χρόνο, η υλοτόμηση δενδρυλλίων για τα Χριστούγεννα, ακολουθώντας τις συνθήκες της αγοράς. Για την εφετινή εορταστική περίοδο υπεγράφη από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ.Σωκράτη Φάμελλο η απόφαση για την υλοτόμηση και διακίνηση 106.260 δενδρυλλίων –λιγότερα κατά περίπου 18.000 από πέρυσι και κατά 45.000 από το 2014. Ο αντίστοιχος αριθμός στα προμνημονιακά χρόνια ξεπερνούσε τα 250.000 δενδρύλλια.
Από τεχνητές φυτείες

Η έγκριση για την υλοτομία, τη μεταφορά και τη διακίνηση δέντρων, αλλά και κλαδιών, για την περίοδο των Χριστουγέννων είναι μια τυπική διαδικασία η οποία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Οι δικαιούχοι –κυρίως κάτοικοι ορεινών παραδασόβιων περιοχών –υλοτομούν δενδρύλλια ελάτης, ψευδοτσούγκας και μαύρης πεύκης, τα οποία προέρχονται μόνο από τεχνητές φυτείες ώστε να μην επιφέρουν βλάβες στο δασικό οικοσύστημα.
Τα δέντρα για την εορταστική περίοδο καλλιεργούνται σε ιδιωτικά καστανοπερίβολα ή σε ιδιωτικούς αναγνωρισμένους δασωμένους αγρούς. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί συνήθως συμπληρωματικό έσοδο για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος. Επιπλέον, στηρίζει την προσπάθεια παραμονής των παραδασόβιων και παραμεθόριων πληθυσμών στην ελληνική ύπαιθρο.
Πού καλλιεργούνται

Τα δενδρύλλια καλλιεργούνται κυρίως στη Χαλκιδική, στην Ευρυτανία, στη Φθιώτιδα και στην Αρκαδία. Το βασικότερο πρόβλημα των παραγωγών χριστουγεννιάτικων δέντρων συνίσταται στην εισαγωγή φθηνότερων αλλά ποιοτικά υποδεέστερων δέντρων από άλλες χώρες, κυρίως βαλκανικές.
Ολα τα ελληνικά δενδρύλλια που προέρχονται από νόμιμες φυτείες προσημαίνονται από τις αρμόδιες δασικές αρχές και ελέγχονται στον τόπο όπου υλοτομούνται. Σε κάθε φυτό προσδένεται μια ειδική μολυβδοσφραγίδα κοντά στην κορυφή του και σφραγίζεται με τη δασική σφύρα η επιφάνεια τομής του.


Στην αγορά από 24 Νοεμβρίου

Η μεταφορά τους από τους καθορισμένους τόπους συγκέντρωσης αρχίζει από τις 24 Νοεμβρίου και λήγει την παραμονή των Χριστουγέννων. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα φυτά που αναπτύχθηκαν και μεταφυτεύθηκαν σε γλάστρες.
Για τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους καταναλωτές, η ερευνητική ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος «Βιώσιμη Ανάπτυξη» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου έχει εδώ και χρόνια βεβαιώσει ότι το φυσικό έλατο που προέρχεται από τεχνητές φυτείες αποτελεί τη φιλικότερη λύση για το περιβάλλον. Σύμφωνα με τους μελετητές, η επιλογή του φυσικού ελάτου προκαλεί τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων σε σχέση με το τεχνητό. Επίσης, το φυσικό έλατο είναι δύο φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και τρεις φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στο φυσικό οικοσύστημα.

HeliosPlus