Σκοτεινές διαδρομές χρυσού και χρήματος φέρνει στην επιφάνεια η υπόθεση της συμμορίας των Ρομά. Αφενός αποκτά πλέον διεθνές ενδιαφέρον για τη «διαφυγή» χρυσού, αφετέρου είχε συνεργασία με ομάδα κοσμηματοπωλών οι οποίοι διακίνησαν κοσμήματα και μετρητά που, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ! Εντύπωση έχει προκαλέσει στους ανακριτές που ερευνούν την υπόθεση ότι τα θύματα των ληστειών δεν έχουν δηλώσει την ακριβή αξία των κλοπιμαίων, είτε τιμαλφή είτε μετρητά, που τους αφαίρεσε η συμμορία αφού αρκετά από αυτά δεν μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν και άλλα τα έκρυβαν από τις ελληνικές φορολογικές Αρχές.
Παράλληλα η πολυμελής σπείρα είχε απλώσει πλοκάμια, όπως είναι γνωστό, και εντός της Αστυνομίας (συμμετείχε αστυνομικός διευθυντής της Δυτικής Αττικής). «Το Βήμα» επιχειρεί να ακτινογραφήσει τη δομή και τα πρόσωπα της οργάνωσης που έδρασε σε πολλές περιοχές της Αττικής.
Ο δρόμος του χρυσού


Εναν θησαυρό δείχνει η έκθεση κατάσχεσης στο κατάστημα και στο σπίτι του κοσμηματοπώλη Ν.Π., όπου βρέθηκαν κιλά χρυσών κοσμημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εισαγγελέας και αστυνομικοί τα κατέγραφαν επί ένα διήμερο. Μεταξύ των κατασχεθέντων μάλιστα βρέθηκαν ένα χρυσό μετάλλιο Ολυμπιακών Αγώνων του 1980 –διεξήχθησαν στη Μόσχα –και έξι ασημένια μετάλλια. Παρ’ όλα αυτά, στον κοσμηματοπώλη ασκήθηκε δίωξη για κατοχή καραμπίνας μάρκας Sears, χωρίς αριθμό, μόνο και η έκθεση διαβιβάστηκε στην ανάκριση.
Η διεθνής διάσταση της υπόθεσης πάντως έγκειται στο γεγονός ότι οι ανακριτές έχουν εντοπίσει τον δρόμο εξαγωγής του χρυσού από τη χώρα καθώς εκτός από την ντόπια αγορά διοχετευόταν και στο εξωτερικό, όπως φαίνεται να προκύπτει από απολογίες και «αυθόρμητες» εμφανίσεις μελών της συμμορίας στους ανακριτές κυρία Κυριακή Κατσιβέλη και κ. Δημήτρη Φούκα.
Τα μέλη αυτά, η εμπλοκή των οποίων στην υπόθεση δεν φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να είναι βαθύτερη, μιλούν στις Αρχές για να σώσουν με τη συνεργασία τους όσα περισσότερα μπορούν και να μην πιαστούν από την τσιμπίδα του νόμου. Ανακριτές και αστυνομικοί ετοιμάζονται πλέον, με βάση τα νεότερα στοιχεία, να πραγματοποιήσουν εφόδους σε αποθήκες στις οποίες φυλασσόταν ο χρυσός που έβγαινε στο εξωτερικό. Τα σημεία των ερευνών αποτελούν φυσικά επτασφράγιστο μυστικό.
Η συμμορία


Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που σκιαγραφούν το προφίλ των μελών της σπείρας και τις ιδιότητές τους. Συνολικά η συμμορία αποτελούνταν από περίπου 90 μέλη, από τα οποία οι 50 είναι Ρομά. Παρά την αριθμητική υπεροχή τους, οι τελευταίοι φέρεται να είχαν το επιχειρησιακό μέρος της οργάνωσης και πάντως όχι το πλέον κρίσιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφαίνεται ότι οι πληροφοριοδότες είχαν το πάνω χέρι στην εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι και ο γνωστός εισαγωγέας ενδυμάτων Αλέξανδρος Αγγλούπας, ο οποίος είναι προφυλακισμένος και φαίνεται πως εκτός από πληροφοριοδότης ήταν και διακινητής των κλοπιμαίων.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ασφαλώς η συμμετοχή εν ενεργεία αστυνομικού διευθυντή της Δυτικής Αττικής, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ειδοποίησε τη συμμορία και για την επιχείρηση των διωκτικών Αρχών. Αποτέλεσμα ήταν να διαφεύγουν τη σύλληψη οι 50 από τους 90 που έχουν εντοπιστεί να ανήκουν στη σπείρα, αφού θεωρούνταν αδύναμοι κρίκοι σε ενδεχόμενη «πιεστική» ανάκριση. Στη συμμορία συμμετείχαν παράλληλα και ακόμα δύο αστυνομικοί εν ενεργεία που υπηρετούν και αυτοί σε τμήματα της Δυτικής Αττικής, οι οποίοι επίσης είχαν ενεργό ρόλο. Είναι άγνωστο αν ο ανώτερος αξιωματικός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα ή αν του έχει ασκηθεί δίωξη για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση.
Και άλλοι κοσμικοί


Ολα αυτά έχουν εντοπιστεί παρότι οι αστυνομικοί που ερεύνησαν την υπόθεση ακόμα δεν έχουν ακούσει το σύνολο των υποκλαπεισών συνομιλιών, οι οποίες περιέχονται σε 35 CD. Βρίσκονται πλέον συνεχώς πάνω από αυτά και ανακαλύπτουν τη συμμετοχή και άλλων γνωστών κοσμικών της αθηναϊκής κοινωνίας.
Αίσθηση προκαλεί επίσης ότι η έκταση του δικτύου της συμμορίας είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι ανακριτές είναι αναγκασμένοι να κάνουν τις έρευνες σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας καθώς φοβούνται μήπως διαρρεύσουν τα σημεία στα οποία ψάχνουν την άκρη του θησαυρού, ο οποίος ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς λόγω της απροθυμίας των θυμάτων να αποκαλύψουν ακόμα και τις πηγές των κοσμημάτων που έχασαν.


Χρυσός
Οι κοσμηματοπώλες κρατούσαν τα κλειδιά

Παράνομη διακίνηση κλοπιμαίων κοσμημάτων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη συμμετοχή των κοσμηματοπωλών οι οποίοι είχαν και τη δυνατότητα διοχέτευσης των ποσοτήτων στην αγορά, ντόπια ή του εξωτερικού. Στη συμμορία είχαν ενεργό εμπλοκή έξι κοσμηματοπώλες της Αττικής οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Η μεγάλη έκπληξη όμως αφορά τη συμμετοχή στο κύκλωμα κοσμηματοπώλη ο οποίος διατηρούσε κατάστημα και την κατοικία του στα Βριλήσσια. Οι αστυνομικοί και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που έκαναν την έρευνα βρέθηκαν μπροστά σε κάτι που έμοιαζε με θησαυρό του Αλαντίν. Κατέγραψαν 179 κατηγορίες κοσμημάτων, μετρητά και σακουλάκια τα οποία περιείχαν, για παράδειγμα, 27 ζευγάρια σκουλαρίκια ή τρία χρυσά μενταγιόν ή 25 αλυσίδες χρυσού. Σε άλλον φάκελο περιέχονταν 14 κολιέ ασημένιου χρώματος αλλά ήταν λευκόχρυσος ή 29 ζευγάρια παιδικά σκουλαρίκια ή ακόμα και φάκελος με 33 παιδικά βραχιόλια! Σε άλλους φακέλους (26Α) περιέχονταν 30 σκουλαρίκια, 29 βραχιόλια με πέρλες ή και 25 γυναικεία δαχτυλίδια (φάκελος 27Α) κ.ά.
Φυσικά δεν λείπουν από τα κατασχεθέντα και τα πανάκριβα ρολόγια, περίπου 40 τον αριθμό, μάρκας Ρόλεξ, Πατέκ Φιλίπ, Καρτιέ κ.ά. Δαχτυλίδια από διαμάντια εντοπίζονται ανά 10 σε άλλον φάκελο ενώ σε σακουλάκια μικρά χρυσά κοσμήματα είναι ζυγισμένα και καταγράφονται σε γραμμάρια χρυσού: από 12 ως 56. Στον φάκελο 139 καταγράφονται 31 λευκόχρυσοι σταυροί.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η έρευνα στους χώρους του κοσμηματοπώλη άρχισε στις 09.30 και ολοκληρώθηκε στις 19.00. Φυσικά δεν εντοπίστηκε ούτε ταμειακή μηχανή και τώρα ο επαγγελματίας καλείται να εμφανίσει τα παραστατικά που δικαιολογούν πώς βρέθηκαν στα χέρια του όλοι αυτοί οι θησαυροί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ