«Δεν μας πέφτει λόγος» σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, ερωτώμενος σε ραδιοφωνική συνέντευξη (στον Alpha) για τη νεοσύστατη Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, που τόσο θόρυβο έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Ο υπουργός χαρακτήρισε μεν «αναφαίρετο» το δικαίωμα των ελλήνων πολιτών να συγκροτούν σωματεία κατά το Σύνταγμα, που δεν υπόκειται σε περιορισμούς, είτε από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς είτε από το κράτος, πήρε ωστόσο αποστάσεις από την πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο ξανά και ξανά για ανάγκη προστασίας της ιδιότητας του δικαστή, που μπορεί να πληγεί μέσα από τον εμφύλιο των ημερών.

«Οποιαδήποτε συζήτηση δεν αφορά την κυβέρνηση και δεν αφορά το κράτος» υπογράμμισε ο κ. Κοντονής. «Πρόκειται περί συνδικαλιστικών ζητημάτων τα οποία οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να τα προσεγγίσουν και να τα λύσουν, λαμβάνοντας υπόψη κάτι πάρα πολύ απλό: ότι για την κοινωνία και τον πολίτη ο δικαστής, είτε αποδίδει δικαιοσύνη είτε συνδικαλίζεται, εκφράζει δηλαδή ένα συνδικαλιστικό λόγο, παραμένει δικαστής. Και θα πρέπει να προστατεύσουν αυτή την ιδιότητα οι δικαστές».
Θίγοντας το ζήτημα της παράτασης της θητείας των ανώτατων δικαστών, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι «το Σύνταγμα είναι σαφές».
«Οι δικαστές κατά την αντιπαράθεση που μπορεί να έχουν, θεμιτή και εύλογη σε ορισμένα σημεία, δεν πρέπει ξεχνάνε τη βασική τους ιδιότητα: ότι είναι δικαστές. Και ότι η κοινωνία τους αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και, αν διαταραχθεί αυτή η εμπιστοσύνη, από συμπεριφορές και φαινόμενα που δε συνάδουν με το λειτούργημά τους, τότε αυτό είναι μεγάλο κακό για το κράτος δικαίου και μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία».
Ο κ. Κοντονής, σε γενικότερο σχόλιό του για την πολιτική κατάσταση, χαρακτήρισε εν πολλοίς ασυμβίβαστη την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «σύστημα πλουτοκρατίας και κλεπτοκρατίας του παρελθόντος».
«Αυτή η κυβέρνηση δεν συμβιβάζεται με τα συμφέροντα, δεν συμβιβάζεται με τη μόνιμη κατάσταση της διαφθοράς των τελευταίων 30 χρόνων η οποία οδήγησε τη χώρα εδώ που την έχει οδηγήσει. Διότι αυτό που ζούμε έξι χρόνια τώρα δεν έπεσε από τον ουρανό, ούτε είναι η κακιά μας τύχη. Οικοδομήθηκε με μεγάλη συνέπεια από το σύστημα της πλουτοκρατίας και της κλεπτοκρατίας. Κάποιοι αυτά τα χρόνια έχουν πλουτίσει. Και αντίθετα υπήρχαν πολιτικές οι οποίες οδηγούσαν σε απόγνωση τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού».
Για πλειστηριασμούς και «βραχιολάκι»
Με αφορμή τα επεισόδια στους πλειστηριασμούς ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την πρώτη κατοικία. Υπήρχαν όμως και θα υπάρχουν και μετά την κρίση. Πρέπει να υπάρχει μια εκκαθάριση των απαιτήσεων των δανειστών και των οφειλετών. Είναι πρωτόγνωρη διαδικασία. Πετύχαμε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης πολλά σημαντικά πράγματα για την πρώτη κατοικία παρά τις αντιδράσεις των δανειστών. Εμείς κερδίσαμε τελικά με σφοδρή επιμονή και σύγκρουση. Οι επιθέσεις σε βάρος υπαλλήλων που εκτελούν το καθήκον τους, δεν συνάδουν με μια πολιτισμένη κοινωνία».
Ο ίδιος τοποθετήθηκε μάλιστα θετικά ως προς το «βραχιολάκι», παρά το σχετικό, πρόσφατο, περιστατικό απόδρασης 43χρονης κρατούμενης. «Είχαμε μόνο μία περίπτωση από τις 11 που δεν λειτούργησε. Το μέσο αυτό λειτουργεί θετικά. Πρέπει να προσέξουμε τον έγκαιρο εντοπισμό της παράνομης ενέργειας, δηλαδή να προλαβαίνουμε να μη συμβαίνει».