Χωρίς «δογματικές προσεγγίσεις», με διάλογο εφ’ όλης της ύλης σε επίπεδο επιτροπών και κυρίως σε…κοινή γραμμή σχετικά με τηδιδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικώνβαδίζουν και επίσημα από το απόγευμα της Δευτέραςτο υπουργείο Παιδείας και η Εκκλησία. Όπως έκανε δε σαφές ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, αλλαγές στα προγράμματα των μαθημάτων μπορούν να γίνουν και μέσα στησχολική χρονιά!

Η πρώτη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου και του νέου υπουργού Παιδείας έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ κοινή αναφορά και των δύο πλευρών ήταν ότι αφετηρία για τις συζητήσεις τους θα αποτελέσουν όσα συμφωνήθηκαν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατ’ επέκταση, η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών επί της ουσίας δεν αλλάζει την εφετινή χρονιά, ενώ θα διδάσκεται από τα υπάρχοντα βιβλία των θρησκευτικών τα οποία όμως δεν είχαν αλλάξει.

Τα νέα προγράμματα σπουδών που συντάχθηκαν επί ηγεσίας του κ.Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας φαίνεται,έτσι,ότι δεν θα αποτελέσουν την πολιτική του νέου υπουργού στο θέμα, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέραότι είναι ένα «πειραματικό πρόγραμμα» που θα αξιολογηθεί.

Γαβρόγλου: Όχι δογματική προσέγγιση

«Η εκπαιδευτική διαδικασία εγγενώς έχει μέσα της το πειραματικό στοιχείο. Τα προγράμματα θα εφαρμοστούν κανονικά αλλά θα μπορούν να αναπροσαρμόζονται, γι’ αυτό γίνονται οι επιτροπές. Είναι ένα δυναμικό σύστημα που μπορεί να αλλάξει και εν μέσω και στο τέλος της χρονιάς. Δεν έχει κανένα λόγο κανείς να δίνει μία τόσο δογματική προσέγγιση στα ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Όπως είπε ο νέος υπουργός Παιδείας, η συνάντηση έγινε «πάντοτε μέσα στο πλαίσιο και με σεβασμό των διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας». «Έχουμε πολλά να κάνουμε σε μία κοινωνία με τεράστια προβλήματα και τον κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας τον θεωρούμε δεδομένο. Βεβαίως η Πολιτεία έχει και αυτή να αντιμετωπίσει ένα σύνολο προβλημάτων. Ευχαριστώ και πάλι τον μακαριότατο για την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα τεράστιο φάσμα προβλημάτων και που είχε την καλοσύνη να ανταλλάξουμε απόψεις» δήλωσε.

Ιερώνυμος: Σύμπτωση απόψεων

Ο προκαθήμενος της ελληνικής Εκκλησίας δήλωσε από την πλευρά του ότι «θα μπορούσε η συνάντηση, να χαρακτηριστεί εθιμοτυπική αλλά ξεπεράσαμε λίγο τα όρια και συζητήσαμε πολλά θέματα. Συμφωνήσαμε ότι έχουμε να κάνουμε και πολλά και καλά πράγματα και πιστεύουμε ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία μετά από λίγο καιρό, όταν συνειδητοποιήσουμε ποια είναι αυτά τα θέματα και ποιες είναι οι δυσκολίες, να αρχίσουμε τις εργασίες. Γι’ αυτό θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και για την επίσκεψη και ιδιαίτερα τη χαρά που ένιωσα και είδα από αυτήν την επικοινωνία και συμπεριφορά».

Για το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δήλωσε πως «συνέπιπταν οι απόψεις ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από το σημείο εκείνο της συναντήσεως στο Μέγαρο Μαξίμου που ακούσαμε τις προτάσεις, τις θέσεις του Πρωθυπουργού. Ακούστηκαν οι δικές μου οι θέσεις και προτάσεις, που συνέπιπταν με τις απόψεις του Πρωθυπουργού και των άλλων μελών, που ήμασταν εκείνη τη βραδιά στη συντροφιά και τη συζήτηση. Επομένως από εκεί αρχίζει το θέμα και θα έχουμε στη συνέχεια συνεργασία επί των επιτροπών».

Δίνοντας τηδική του τοποθέτηση ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «κάθε αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα για οποιοδήποτε μάθημα είναι εξαιρετικά σύνθετη. Υπάρχουν λοιπόν κάποια προγράμματα σπουδών τα οποία χρησιμοποιούνται σε πρώτη φάση με κάποιο πειραματικό τρόπο. Υπάρχει μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών, υπάρχει αξιολόγηση, υπάρχουν διάφορες επιτροπές και ομάδες που εκφράζουν τις απόψεις τους περί αυτών και η σύνθεση όλων αυτών των ζητημάτων οδηγεί στα νέα προγράμματα. Μην ξεχνάμε ότι στις μέρες μας δεν είναι μόνο το πρόγραμμα το οποίο παίζει ρόλο. Υπάρχει ένα συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό το οποίο και αυτό παίζει τον ρόλο του στην εκπαιδευτική διαδικασία».

«Ζούμε σε έναν σύγχρονο κόσμο που υπάρχει μία πολυμορφία στο επίπεδο του εκπαιδευτικού υλικού. Εδώ λοιπόν υπάρχει η συνάντηση που έγινε με τον Πρωθυπουργό. Υπάρχει μία επιτροπή που έχει συσταθεί από την Εκκλησία. Υπάρχει μία επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), περιμένουμε τα σχόλια της επιτροπής της Εκκλησίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Ύδρας. Να περιμένουμε τα σχόλια για το πρόγραμμα σπουδών και σε κάθε βήμα θα συνυπολογίζεται η εμπειρία, η καθημερινή και στο σχολείο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω-και μου το διαβεβαίωσε ο μακαριότατος-ότι τα κριτήρια θα πρέπει να είναι απολύτως επιστημονικά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την εκπαίδευση και νομίζω η τεράστια πείρα της Εκκλησίας σε αυτόν τον τομέα θα βοηθήσει και το εκπαιδευτικό σύστημα και νομίζω και τους εκπαιδευτικούς. Τον ευχαριστώ και πάλι για αυτή τη χρήσιμη συζήτηση»κατέληξε ο κ. Γαβρόγλου.