«Πρόκειται για ένα κείμενο που έχει γραφεί βιαστικά για να προλάβει την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Έχει μια σειρά περίεργων λαθών σε ημερομηνίες ακόμη και των χτυπημάτων της ίδιας της οργάνωσης σε πρεσβεία του Μεξικού και προσφάτως στη γαλλική πρεσβεία, όπου γίνεται σφάλμα ακόμη και του μήνα που έγιναν οι ένοπλες ενέργειες! Έχει συνεχείς εναλλαγές θεματικών ενοτήτων ανάμεσα σε επιχειρησιακά και θεωρητικά ζητήματα, που δείχνει… άναρχο μοντάζ. Η οργάνωση επανέρχεται ξαφνικά σε μία επίθεσή της προ 30 μηνών στα γραφεία του ΠαΣοΚ και σε δημοσιεύματα που είχαν ακολουθήσει για πιθανή εμπλοκή του όπλου της. Και αυτό παρότι τότε είχε βγάλει προκήρυξη δύο μήνες αργότερα χωρίς να θίξει το συγκεκριμένο θέμα.


Θεωρούμε «κλειδί» την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στα γραφεία της πρεσβείας του Μεξικού στις 31 Ιουλίου, για την οποία έχουμε ενδείξεις περί την τυχόν ταυτότητα των δραστών. Είναι προφανές ότι η επανεμφάνιση της συγκεκριμένης ένοπλης ομάδας ύστερα από δυόμισι χρόνια «σιωπής» έχει τις δικές της ιδιότυπες εξηγήσεις…»
Αυτά ανέφεραν επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με κείμενο της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που αναρτήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα σε διαδικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών και με το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη για την προ μερικών ημερών επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία όπως και άλλης που είχε πραγματοποιηθεί με πυροβολισμούς, στα τέλη Ιουλίου, στην πρεσβεία του Μεξικού.
Η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με πυροβολισμούς με καλάσνικοφ στην πίσω πλευρά των γραφείων του ΠαΣοΚ στις 25 Μαΐου 2014, την παραμονή των ευρωεκλογών. Στη μικρής έκτασης τότε προκήρυξή της, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2014, η οργάνωση αφού ανέφερε λιτά ότι εκείνη πυροβόλησε τα εν λόγω κομματικά γραφεία, συμπλήρωσε ότι «οι σφαίρες που καρφώσαμε στα γραφεία του ΠαΣοΚ ήταν μια πρόγευση για τους εξουσιαστές. Όλοι οι λογαριασμοί της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης θα πληρωθούν». Από τότε όμως και για δυόμισι χρόνια η συγκεκριμένη ένοπλη ομάδα εξαφανίστηκε και είχε δοθεί η εικόνα στην ΕΛ.ΑΣ. ότι ήταν «μίας χρήσης» και δεν θα υπήρχε επανεμφάνισή της.
Όταν σημειώθηκε στις 31 Ιουλίου 2016 (και όχι 31 Αυγούστου όπως γράφεται στην τωρινή προκήρυξη) η ένοπλη επίθεση στα γραφεία της πρεσβείας του Μεξικού πάλι με καλάσνικοφ είχε διατυπωθεί η υπόνοια -σχετικό δημοσίευμα και του «Βήματος»- για τυχόν επανεμφάνιση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» ή να ήταν έργο της «πολιτοφυλακής των Εξαρχείων» που προχωρούσε σε επιδείξεις όπλων στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η έρευνα όμως για την επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικού ανατέθηκε περιέργως στην Υποδιεύθυνση της Κρατικής Ασφάλειας και όχι στην Αντιτρομοκρατική. Παράλληλα εκείνο τον καιρό υπήρξε σειρά περίεργων κινήσεων και επιλογών αντιεξουσιαστών που αποκτούν τώρα «νέα διάσταση».
Στο κείμενό της τώρα η οργάνωση -έχει περίπου δεκαπλάσια έκταση από την προηγούμενη- επανήλθε στην επίθεση στα γραφεία του ΠαΣοΚ για να σχολιάσει: «Στην επίθεση στο ΠαΣοΚ το ντουφέκι που πυροβόλησε δεν έπαθε καμία εμπλοκή όπως είπαν οι ασφαλίτες. Ήθελαν να βγάλουν το συμπέρασμα ότι είμαστε ανεκπαίδευτοι, ότι μόνο οι επαγγελματίες μιλιταριστές του κράτους μπορούν να χειριστούν τα όπλα, ότι νομοτελειακά η επαναστατική δράση είναι αποτυχημένη. Τους διαψεύδουν οι εύστοχες βολές μας. Δεν ρίξαμε ριπή. Κατεβήκαμε από τη μοτοσικλέτα, σημαδέψαμε με απόλυτη ψυχραιμία και ολοκληρώσαμε το σχέδιό μας με ακρίβεια. Αυτές οι δυο σφαίρες αρκούσαν για να δείξουν την αποφασιστικότητά μας και την ικανότητα ενός επαναστατικού κινήματος να χτυπήσει τα στελέχη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ».
Σε άλλα σημεία της προκήρυξης η οργάνωση προχωρεί σε αρκετές αυτοσυστάσεις και απειλές. Όπως σημειώνει, «η Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας βάζει όλες τις δυνάμεις της και καλεί στη συγκρότηση της πλατιάς ένοπλης κοινωνικής αντίστασης. Για να τσακίσουμε την τρομοκρατία και την κυριαρχία των εκμεταλλευτών. Μια χειροβομβίδα για κάθε δακρυγόνο. Δυο σφαίρες για κάθε μπάτσο ή φασίστα που σηκώνει χέρι».
Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Το πρώτο άρθρο του δικού μας οικονομικού προγράμματος λέει: Θα καρφώσουμε στο σανίδι τους στυγνούς εκμεταλλευτές και τους ξετσίπωτους πολιτικάντηδες που εμφανίζονται σαν λαϊκοί σωτήρες».
Τέλος, οι αστυνομικοί στέκονται στο σημείο που η οργάνωση αναλύει την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία με αφορμή -όπως επίσης είχε αναφέρει «Το Βήμα»- τη μεταχείριση από τις γαλλικές αρχές τα ενός άραβα ενόπλου αλλά και τη διάλυση του προσφυγικού καταυλισμού του Καλέ.
Δεν γίνεται όμως καμιά αναφορά γιατί προτιμήθηκε η ρίψη χειροβομβίδας, πράξη πρωτοφανής από τις εγχώριες ένοπλες ομάδες. Επιπλέον δεν μνημονεύει οτιδήποτε σχετικά με το αν ήταν στόχος της και ο αστυνομικός φρουρός της πρεσβείας, όπως είχε μνημονευθεί σε ορισμένα ΜΜΕ.
Εντύπωση προκαλεί σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. η σπουδή των μελών της οργάνωσης να «διαψεύσουν» -παρότι δεν έχει υπάρξει καμιά τέτοια αναφορά- τη σχέση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» με «καταζητούμενους αγωνιστές». Όπως σημειώνει, «πάγια τακτική των λακέδων της κρατικής προπαγάνδας να συνδέουν τους καταζητούμενους αγωνιστές με τις ένοπλες δράσεις που συνεχίζονται. Στην πραγματικότητα κανένα στοιχείο δεν συνδέει κανέναν καταζητούμενο αγωνιστή με τη δράση της οργάνωσής μας. Έχουμε συντροφικό σεβασμό για τον φυλακισμένο αναρχικό επαναστάτη Νίκο Μαζιώτη που βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της αντιδραστικής προπαγάνδας, αλλά η Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας ακολουθεί τη δική της στρατηγική».
Παράλληλα προχωρεί σε θετικές αναφορές για έγκλειστα μέλη των «Πυρήνων». Δύο επισημάνσεις των συγκεκριμένων ενόπλων που δίνουν περαιτέρω ενδείξεις σε αστυνομικούς για την προέλευση τους και τις «συμμαχίες» τους στο εγχώριο αντάρτικο πόλης.