Η χορήγηση στους γιατρούς, στους νοσηλευτές και στους άλλους επαγγελματίες Υγείας του δημοσίου τομέα κάρτα αντιγριπικού εμβολιασμού, ως ένα μέτρο τόνωσης της εμβολιαστικής κάλυψης του εν λόγω πληθυσμού, ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τους εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Ο μη εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας για τη γρίπη είναι ανευθυνότητα» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχαήλ Βλασταράκος τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

«Είναι ντροπή να μην εμβολιάζονται οι επαγγελματίες Υγείας. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι όσο περισσότεροι εμβολιάζονται για τη γρίπη, τόσο μεγαλύτερο τείχος δημιουργείται. Δεν ξέρουμε πόσο δυνατό θα είναι το κύμα της γρίπης που θα χτυπήσει. Μπορεί να είναι 2 ή 3 “ρίχτερ”, μπορεί όμως θεωρητικά να είναι και 7. Γι’ αυτό πρέπει να προστατευθούμε» δήλωσε ο κ. Βλασταράκος. Αναφερόμενος στην εκστρατεία ενημέρωσης για τη γρίπη του ΠΙΣ, είπε ότι έλαβε την έγκριση του ΕΣΡ για την προβολή του κοινωνικού μηνύματος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρη Τσιόδρα, η γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα που προκαλεί θανάτους οι οποίοι μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό. Πέρυσι, εμβολιάστηκε το 20-30% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Το ποσοστό αυτό πρέπει να ανέλθει στο 70%» τόνισε.

Όπως είπε, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι τον εφετινό χειμώνα θα επικρατήσει το στέλεχος Η3Ν2 του τύπου Α του ιού της γρίπης που περιλαμβάνεται στο τριδύναμο εμβόλιο. Το στέλεχος αυτό έχει παρατηρηθεί ότι πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους. Το εμβόλιο περιλαμβάνει επίσης το στέλεχος Η1Ν1 και κάποια στελέχη του τύπου Β του ιού της γρίπης. «Μελλοντικά είναι πιθανόν το τριδύναμο εμβόλιο να αντικατασταθεί από το τετραδύναμο το οποίο κυκλοφορεί μόνο κάποιες περιοχές των ΗΠΑ και προσφέρει κατά τι καλύτερη κάλυψη για τον τύπο Β» προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ ανέφερε ότι θα επαναπροκηρυχθούν οι 80 θέσεις γιατρών και νοσηλευτών ΜΕΘ οι οποίες κηρύχθηκαν άγονες. Πάντως, δήλωσε ότι ήδη έχουν ανοίξει περί τα 50 κρεβάτια ΜΕΘ ανά την Ελλάδα.