«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σπείρα ληστών που εκμεταλλεύτηκαν τα… capital controls, το δέος της Εφορίας και των ελέγχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και την ύποπτη συμφωνία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία οδήγησε σε τρομακτικές καθυστερήσεις στην απόκτηση συστήματος κρυπτογραφημένης επικοινωνίας. Στόχευαν τα «σεντούκια» στο σπίτι, μερικά από τα οποία περιείχαν 380.000 ή και 400.000 ευρώ! Επιδρομές δηλαδή πιο αποδοτικές από ληστεία 20 τραπεζών μαζί! Ηταν… λάτρεις και άρπαγες του «μαύρου», αδήλωτου ή αφανούς χρήματος. Μέχρι και παγκάρι εκκλησίας στο Κερατσίνι ανακάλυψαν που είχε περίπου 160.000 ευρώ και δολάρια.

Λόγω της δραματικής καθυστέρησης στην εγκατάσταση του συστήματος Tetra ασφαλών ασυρμάτων, έμπαιναν στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ., άκουγαν κάθε κίνηση αστυνομικών και ήξεραν πώς να ξεφύγουν. Τουλάχιστον 20 καταδιώξεις έγιναν για τη σύλληψή τους, όμως αυτοί είχαν βρει εύκολα οδούς διαφυγής. Είχαν την εντύπωση ότι ήσαν πλέον στο απυρόβλητο, λόγω και της συνεργασίας με αστυνομικούς από τα Ανω Λιόσια, το Ζεφύρι κ.α.

Κόμπαζαν για τα κατορθώματά τους, έδειχναν στο Facebook τα κλοπιμαία, προέβαλλαν στο Διαδίκτυο εικονικές «δίκες» με κατηγορουμένους τους ίδιους για να κοροϊδέψουν αστυνομικές και δικαστικές αρχές, έκαναν παραπλανητικά τηλεφωνήματα στην Αμεση Δράση, προχωρούσαν σε δεκάδες κόλπα με τα κινητά και τις κεραίες της τηλεφωνίας, ενώ είχαν μετατρέψει τα σπίτια τους σε αποθήκες χρημάτων και τιμαλφών. Ισως το χειρότερο είναι ότι τη «μαφία των Ρομά» προσέγγιζαν όλο και περισσότεροι πολίτες που ζητούσαν ένα μεροκάματο με συμμετοχή στη σπείρα των ληστών».
Αυτό ανέφερε μιλώντας προς «Το Βήμα» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση του μεγαλύτερου εγκληματικού δικτύου κλοπών και διαρρήξεων που έχει δράσει ποτέ στην Ελλάδα, ίσως με περισσότερες από 2.000 εφόδους σε σπίτια, εκκλησίες και γραφεία εταιρειών με λεία πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Το κόλπο με το κουδούνι


Στη δικογραφία της υπόθεσης περιέχονται δεκάδες καταθέσεις θυμάτων της συμμορίας-μαμούθ. Σε μία από αυτές, μια 52χρονη γυναίκα, που διαμένει στην οδό Νιόβης στον Αγιο Στέφανο, περιγράφει την προεργασία των «εφόδων». Αναφέρει έναν άνδρα με μαύρο φούτερ και κουκούλα που της χτύπησε το κουδούνι υποστηρίζοντας ότι «έψαχνε έναν σκύλο». Λίγες ημέρες αργότερα τα ίδια άτομα χτύπησαν, διερευνητικά, το κουδούνι του σπιτιού της επικαλούμενοι ότι έψαχναν κάποιον «Γιώργο, μεσίτη», που βεβαίως δεν έμενε στο σπίτι-στόχο.
Σε στιχομυθία που έχει καταγράψει το σύστημα υποκλοπών της ΕΛ.ΑΣ. στη διάρκεια διάρρηξης στις 15 Αυγούστου 2016 διαμείβεται μεταξύ του δράστη και ενός καθοδηγητή που παρακολουθούσε τις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ.: «Τα παντζούρια ήταν κλειστά όλα; Τα φώτα;». «Μέσα δεν φαίνεται φως», «Αφού στην κρεβατοκάμαρα αναμμένο το αφήσανε». Ακολουθεί διάλογος σχετικά με το αν πρέπει να χτυπήσουν το κουδούνι και τότε δόθηκε η εντολή: «Χτύπα το και αν ανάψει το φως στη σκάλα, φύγε». Στη συνέχεια υπάρχει ανησυχία επειδή στη διάρκεια της επιδρομής έπεσε ένα από τα handsfree του δράστη και έπρεπε να γυρίσει πίσω…
«Στοχευμένες» επιλογές


Ενα μεγάλο ζητούμενο της έρευνας ήταν πώς γίνονταν οι στοχεύσεις της «μαφίας των Ρομά». Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. «υπήρχε σειρά ληστρικών επιδρομών που γίνονταν στην τύχη. Επέλεγαν κυρίως κατοικίες σε περιοχές των βορείων προαστίων όπου διέμεναν κατά βάση άτομα με μεγάλα εισοδήματα. Προτιμούσαν αυτές τις περιοχές επειδή είναι αραιοκατοικημένες, μονοκατοικίες και φαρδείς δρόμους, όπου ήταν εύκολη η διαφυγή τους. Δεν χτυπούσαν στο Μαρούσι, στο Ηράκλειο ή στη Νέα Ιωνία, που είναι πυκνοκατοικημένες και υπήρχε κίνδυνος να εγκλωβισθούν».
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που είχαν πληροφορίες από διάφορα άτομα τα οποία τους χαρακτήριζαν «Ελληνες». Στη δικογραφία, εντυπωσιακή είναι η κατάθεση μιας 62χρονης η οποία δηλώνει επιχειρηματίας και διαμένει στη Γλυφάδα. Η γυναίκα αυτή κατέθεσε ότι το απόγευμα της 18ης Σεπτεμβρίου 2016 επέστρεψε με τον σύζυγό της και είδε τα φώτα του σπιτιού της αναμμένα. Διαπίστωσε ότι οι δράστες είχαν αναρριχηθεί στο μπαλκόνι, παραβίασαν την αλουμινένια μπαλκονόπορτα και κατευθύνθηκαν «αποκλειστικά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μάρτυρας, μέσα στον χώρο της κουζίνας. Αφού έσπασαν ένα κομμάτι ξύλο που βρισκόταν κάτω από την κουζίνα, αφαίρεσαν 400.000 ευρώ! Ισως η συγκεκριμένη διάρρηξη να είναι η πιο «αποδοτική» αλλά και άριστα «στοχευμένη» που έχει καταγραφεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Σε άλλη επιδρομή που σημειώθηκε στις 8 Αυγούστου 2016, στις 4.00 τα ξημερώματα, στο γραφείο ιερέων μιας εκκλησίας στο Κερατσίνι, όπου έκλεψαν 80.000 ευρώ, 80.000 δολάρια και 182 χρυσές λίρες Αγγλίας (!) καθώς και τιμαλφή, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε πληροφόρηση μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον ιερέων της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα που εκλάπησαν αφορούν «προσωπικές οικονομίες ιερέων» και όχι χρήματα των πιστών. Σε άλλη στιχομυθία σημειώνεται: «Πήγε ο γέρος εκεί και είναι ερημιά. Από το τζάμι είδε έναν γέρο, αυτοί ξέρουν το σπίτι που μας έδωσαν. Δεν θα τον βρούνε μέσα αυτόν».
Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στο κύκλωμα. Ενας κατηγορούμενος, στην αποθήκη του οποίου βρέθηκαν χρήματα, επικαλέστηκε το ότι «προέρχονται από τις προσωπικές οικονομίες και τα κουβαλούσα μαζί μου διότι φοβόμουν να τα έχω στην τράπεζα. Δεν τα άφηνα στο σπίτι μου επειδή φοβόμουν να μη μου τα κλέψουν».
Οπως σημειώνει ο δικηγόρος ορισμένων από τους κατηγορουμένους κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης, «ο τεράστιος αριθμός των στοιχείων δυσκολεύει το υπερασπιστικό έργο στην προσπάθεια αποδόμησης ενός γενικού και αόριστου διαβιβαστικού της Αστυνομίας. Προβληματισμό ακόμη προκαλεί στην υπεράσπιση ο διαχωρισμός της δικογραφίας ως προς τους αστυνομικούς εμπλεκόμενους».
Η ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ
Η εξάρθρωση του κυκλώματος ξεκίνησε ύστερα από αρχική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου που ασχολήθηκε με μερικές μεμονωμένες διαρρήξεις και έναν μικρό κύκλο υπόπτων. Από τις αρχικές τηλεφωνικές παρακολουθήσεις όμως προέκυπτε διαρκώς η εμπλοκή περισσότερων δραστών που αντικαθιστούσαν άλλους που είχαν «κωλύματα» – με τη σειρά τους συνδέονταν με άλλες συμμορίες. Ετσι άρχισε να αυξάνεται ο κύκλος των υπόπτων.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο κοσμικός «κλεπταποδόχος»
Μεγάλο τμήμα της έρευνας αφορούσε την παράδοση πολλών από τα κλοπιμαία σε 39χρονο κοσμικό. Πρόκειται για τον γόνο ιδιοκτητών αλυσίδας ρούχων σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Είχε ασχοληθεί παλαιότερα και με εμπόριο κοσμημάτων και ρολογιών –κυρίως πέριξ της Ερμού -, ενώ ήταν συνιδιοκτήτης καταστήματος πώλησης αυτοκινήτων αλλά και ενός μπαρ στα νότια προάστια.

Σύμφωνα με αναφορές, τον τελευταίο καιρό ο 39χρονος είχε συστήσει εταιρεία στοιχημάτων μαζί με ελληνοαυστραλό επιχειρηματία σε περιοχή της λεωφόρου Συγγρού. Διατηρούσε παλαιότερα επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενώ προ τεσσάρων ετών το όνομά του είχε αναφερθεί σε υπόθεση πυροβολισμού γυναίκας. Στη δικογραφία υπάρχει πλήθος συνομιλιών του όπου υπάρχουν αναφορές σε καταθέσεις ποσών της τάξης των 20.000 ευρώ σε λογαριασμούς, σε προμήθεια 7% σε διάφορες ύποπτες συναλλαγές, στην εκτίμηση ακριβών ρολογιών κ.λπ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ