«Πάμε για μπάλα», «πάμε για δουλειά», «Μπουκί», «Πιριμάσκι» ήταν για την «μαφία των Ρομά» οι συνθηματικές αναφορές για τις εισβολές στα σπίτια. Ανάμεσα στα υποκοριστικά που χρησιμοποιούσαν ήταν «Παχύς – Βενιζέλος», «Κρουασάν», «Ράμπος», «Πόντικας» και «τζόλο». Επιπλέον χαρακτήριζαν τους πληροφοριοδότες τους σαν «Ελληνες», αποδίδοντας προφανώς σε αυτούς …πατριωτικό ρόλο.

Ακόμη προκύπτει ότι είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν κρατικούς λειτουργούς, ενώ στο Facebook είχαν αναρτήσει φωτογραφίες που εμφάνιζαν τους εαυτούς τους μέσα σε κενές δικαστικές αίθουσες να πραγματοποιούν εικονικές δίκες παριστάνοντας τους κατηγορούμενους ή και τους δικαστές. Κι αυτό προκειμένου να λοιδορήσουν τις αρχές που δεν έχουν εντοπίσει την δράση τους. Ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η ΕΛ. ΑΣ. κατέληξε στα ίχνη των δραστών από τηλεφωνήματα που έκαναν από «πακιστανικά» τηλέφωνα σε …σουβλατζίδικο στα Λιόσια που διαπιστώθηκε ότι ήταν από τους αρχηγούς της σπείρας! Ακόμη στοιχεία συγκεντρώθηκαν από κλήση που έκανε –πάλι από τηλέφωνο που ανήκει σε αλλοδαπούς – ένα ηγετικό μέλος των δραστών στην Άμεση Δράση για να καταγγείλει άλλο περιστατικό. Το τηλεφώνημα έγινε για να παραπλανήσει τις αρχές με ψεύτικη καταγγελία και να σταλούν σε άλλο σημείο οι αστυνομικές δυνάμεις.
«Το Βήμα» αποκαλύπτει το διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ. ΑΣ έκτασης 162 σελίδων που συνετάχθη στις 3 Νοεμβρίου 2016 σχετικά με την δράση κυκλώματος με την συμμετοχή 41 ατόμων, κυρίως Ρομά που είχαν προχωρήσει σε περισσότερες από 1000 κλοπές και διαρρήξεις σε όλη την Ελλάδα. Για την σύλληψή τους η ΕΛ. ΑΣ. προχώρησε σε περισσότερες από 60 έρευνες, ενώ κατέσχεσε 600.000 ευρώ σε μετρητά 120 κιλά ασημιού σε ράβδους, φύλλα χρυσού, χρυσές λίρες, πλήθος χρυσαφικών –κοσμημάτων μεγάλης αξίας και περισσότερα από 60 πολυτελή οχήματα.
Από τους διάλογους που έχει καταγράψει το σύστημα νομίμων συνακροάσεων ενδιαφέρον παρουσιάζουν στιχομυθίες για «δουλειές» που συζητούν τα μέλη του κυκλώματος αλλά και ατόμων που τους τηλεφωνούν για «να τους έχουν υπ όψιν τους για να ενταχθούν στις συμμορίες» δηλώνοντας υποψηφιότητα για «μεροκάματα», όπως ονομάζουν την εγκληματική δράση τους. Ακόμη, σε άλλο διάλογο, ακούγεται αρχηγικό μέλος του κυκλώματος που διαθέτει ασύρματο της ΕΛ. ΑΣ και ακούει τις συχνότητες των αστυνομικών αρχών (σ. σ έχει καθυστερήσει η εγκατάσταση του αποκρυπτογραφημένου συστήματος ΤΕΤΡΑ) να αναφέρει «τώρα έδωσε το τηλεφωνικό κέντρο Πλάτωνος (σ. σ τον δρόμο)», ενώ σε άλλη χρονική στιγμή λέει: «άκουσα το δικό μου το αυτοκίνητο το μικρό». Οπως επισημαίνεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ. ΑΣ «δηλαδή εννοεί το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί στις κλοπές έχει δοθεί ασυρματικά από τις συχνότητες της ΕΛ. ΑΣ ως ύποπτο».
Στα δικαστικά έγγραφα σημειώνονται τα ονόματα των αστυνομικών Ιωάννης Β, Άγγελος Κ., και Νικόλαος Κ. που κι αυτοί χαρακτηρίζονται ως «Ελληνες» από τα μέλη του κυκλώματος και οι οποίοι είτε ζητούν ραντεβού από τους Ρομά για να τους ενημερώνουν για αστυνομικές επιχειρήσεις ή τους εφιστούν την προσοχή γιατί τα τηλέφωνα τους παρακολουθούνται από την Αστυνομία. Ακόμη σημειώνεται ότι ένας εκ των αστυνομικών χρησιμοποιούσε το τηλέφωνο της συζύγου του για να ειδοποιεί το κύκλωμα των διαρρηκτών.
Στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνεται ακόμη ότι η «μαφία των Ρομά» προχωρούσε σε «άσκοπους», εκδικητικούς βανδαλισμούς μέσα στα σπίτια στόχους τους κι ανάμεσα στα αλλά άφηναν όλες τις βρύσες ανοικτές για να προκαλέσουν …πλημμύρα στο σπίτι. Ακόμα στο έγγραφο της ΕΛ. ΑΣ επισημαίνονται δυσχέρειες στη διερεύνηση της υπόθεσης λόγω έλλειψης προσωπικού ή καθυστερημένων απομαγνητοφωνήσεων. Επιπλέον περιγράφονται περιστατικά όπου μέλη του κυκλώματος που καταδιώκονταν από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ προσπαθούσαν να διαφύγουν κάνοντας χρήση… πυροσβεστήρων.
Ο νομικός εκπρόσωπος ενός των εκ των κατηγορουμένων κ Χρήστος Μαυρομμάτης σημείωσε ότι «πρόκειται για μια σημαντική υπόθεση. Όμως είναι ακόμη στα αρχικά στάδια της δικαστικής πορείας της και πρέπει να εξετασθούν όλες οι παράμετροι της»
Τέλος για έναν από τους κλεπταποδόχους της συμμορίας που ήταν γνωστός κοσμικός στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ σημειώνεται ότι «τα μέλη του κυκλώματος μετά την διάπραξη των κλοπών του τηλεφωνούσαν τηλεφωνικά και του απέστειλαν φωτογραφίες μέσω της εφαρμογής Viber, προκειμένου να διακριβώσει την αξία τους». Ακόμη τα μέλη του κυκλώματος είχε συναντήσεις μαζί τους όπου όπως επισημαίνεται στο έγγραφο «πλήρωνε πάντοτε μετρητά για τα κλοπιμαία». Ο εν λόγω κλεπταποδόχος φέρεται να συνεργαζόταν με κατάστημα πώλησης ρολογιών στην οδό Πινδάρου ενώ ερευνάται η τυχόν εμπλοκή δέκα χρυσοχοείων του κέντρου της Αθήνας, στο κύκλωμα κι οι οποίοι φαίνεται να είχαν επαφή με τον εν λόγω κοσμικό.