Στα χέρια του εισαγγελέα έστειλε το υπουργείο Παιδείας, όπως είχε προαγγείλει «Το Βήμα», την καταγγελία γονέα για υποτροφίες-«μαϊμού» της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) που προκηρύχθηκαν και εφέτος.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Γιάννης Παντής κατέθεσε νωρίς σήμερα (σ.σ. Τρίτη) το πρωί αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών σχετικά με ανώνυμη καταγγελία που υποβλήθηκε στο υπουργείο Παιδείας για πιθανή απάτη κατά την υλοποίηση προγράμματος υποτροφιών από την ΟΕΦΕ και τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, μέσω της πρωτοβουλίας «Όλοι Μαζί Μπορούμε». Με τη συγκεκριμένη αναφορά ζητείται από την Εισαγγελία Αθηνών να διερευνηθεί το κατά πόσο συντρέχει ποινική ευθύνη για τους φορείς υλοποίησης των υποτιθέμενων υποτροφιών, καθώς και η περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της καταγγελίας, ενώ οι υποσχόμενες υποτροφίες ανέρχονταν στις 10.000 για δύο σχολικά έτη, οι υποτροφίες που τελικά χορηγήθηκαν δεν υπερβαίνουν τις 1.000, ίσως και πολύ λιγότερες. Σε περίπτωση που ευσταθεί η καταγγελία, υπάρχει ευθύνη έναντι των μαθητών που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα των υποτροφιών, αφού με τόσες λίγες υποτροφίες προκύπτει ότι διαγωνίστηκαν μάταια και μάλιστα ανεξάρτητα από τον βαθμό που έλαβαν.
Το θέμα αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα «Το Βήμα», αναφέροντας ότι ελέγχεται η ΟΕΦΕ από το υπουργείο Παιδείας για παραπλάνηση της κοινής γνώμης μέσω μεγάλου προγράμματος υποτροφιών.
Όπως αναφέρεται στην καταγγελία γονέα, το παιδί του οποίου συμμετείχε στη διαδικασία, οι υποτροφίες που δόθηκαν στην πραγματικότητα ήταν πολύ λιγότερες. Βάσει των στοιχείων που παρέθεσε στην καταγγελία του, οι υποτροφίες που δόθηκαν ήταν λίγες εκατοντάδες. Ο αριθμός των φροντιστηρίων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα των υποτροφιών ήταν, όπως καταγγέλλεται, πολύ μικρός (476 από τα περίπου 2.500 φροντιστήρια που υπάρχουν στην Ελλάδα). Σε πολλές περιοχές μάλιστα συμμετείχαν ελάχιστα ή και κανένα φροντιστήριο.
Επομένως ακόμη και αν τελικά έδινε από δύο υποτροφίες το κάθε φροντιστήριο που συμμετείχε (όπως προβλέπει η προκήρυξη των υποτροφιών) και χωρίς τους κάθε είδους «κόφτες», το σύνολο των υποτροφιών δεν θα ξεπερνούσε τις 952. Γι’ αυτό διερωτήθηκε για τον ακριβή αριθμό των υποτροφιών και αν αποτελεί διαφημιστική εκστρατεία κοινωφελούς πολιτικής αλλά χωρίς αντίκρισμα.
«Το Βήμα» έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ κ. Γιάννη Βαφειαδάκη, ο οποίος είχε αρνηθεί τις καταγγελίες δηλώνοντας ότι δόθηκαν κανονικά και οι 5.000 υποτροφίες εφέτος, αλλά και άλλες τόσες κατά την περυσινή χρονιά. Ωστόσο στο αίτημα να παρουσιάσει τα ονόματα των 5.000 στους οποίους δόθηκαν οι υποτροφίες αυτές (χωρίς τη δημόσια ανακοίνωσή τους βέβαια) υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει το αίτημα σε ΔΣ της Ομοσπονδίας του και στη συνέχεια δεν έχει απαντήσει σε κανένα αίτημα ή σχετικό τηλεφώνημα.