Το τεταμένο κλίμα στη δικαστική αίθουσα όπου εκδικάζεται η υπόθεση των εγκλημάτων που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή, ώθησε το δικαστήριο να διακόψει την κατάθεση του κ. Σωτήρη Πουλικόγιαννη, προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής που καταθέτει από χθες για την επίθεση που πραγματοιήθηκε το 2013 στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος σε μέλη του ΠΑΜΕ.

Το σκηνικό έντασης προκλήθηκε ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και μέλη της Χρυσής Αυγής, όταν ήλθαν πρόσωπο με πρόσωπο, αμέσως μετά τον έλεγχο της αστυνομίας για την είσοδό τους στην αίθουσα του Εφετείου.

Ακολούθησε συμπλοκή η οποία έγινε αντιληπτή στο εσωτερικό της αίθουσας και έκανε τα μέλη του ακροατηρίου που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή να σηκωθούν από τις θέσεις τους.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη διέκοψε τη διαδικασία προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Υστερα από λίγο η κατάθεση του μάρτυρα ξεκίνησε και πάλι, αφού προηγουμένως μπήκε στην δικαστική αίθουσα (από άλλη είσοδο και συνοδεία αστυνομικής δύναμης), η ομάδα των αντιεξουσιαστών με τις γροθιές σηκωμένες ψηλά.

Η ερώτηση και τα συνθήματα

Λίγη ώρα μετά την πρώτη διακοπή, το δικαστήριο διέκοψε οριστικά τη συνεδρίαση όταν η ένταση μεταφέρθηκε στα έδρανα, ανάμεσα στους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής και υπεράσπισης.

Κατά την εξέταση από την Πολιτική Αγωγή, ο μαρτυράς ρωτήθηκε αν υπήρξε παράγγελμα για την επίθεση στο Πέραμα. «Εδώ, πριν από λίγο, ακούσατε παράγγελμα», συνέχισε ο ίδιος Συνήγορος παραπέμποντας στην αντίδραση μελών του ακροατηρίου που διάκεινται φιλικά προς τη Χρυσή Αυγή, όταν σηκώθηκαν όλοι μαζί στο άκουσμα της φασαρίας από τη συμπλοκή που προηγήθηκε.

Ακολούθησε η έντονη αντίδραση από την πλευρά της υπεράσπισης – «καραγκιόζηδες», διαμαρτύρονταν – , η διακοπή της δίκης και πραγματικό κομφούζιο καθώς αντιεξουσιαστές και Χρυσαυγίτες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα μέσα στην αίθουσα με την αστυνομία ανάμεσά τους να τους συγκρατεί.

«Φασίστες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες», «ΕΑΜ – ΕΛΑΣ Μελιγαλάς», «Φουντούλης, Καπελώνης ήταν η αρχή, όλους θα σας χώσουμε βαθιά μέσα στη γη», φώναζαν οι αντιεξουσιαστές.

«Αίμα – Τιμή – Χρυσή Αυγή», ήταν το σύνθημα της άλλης πλευράς, μέλη της οποίας είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης φυγαδεύτηκαν από την έξοδο των Δικαστών, οι αντιεξουσιαστές από την έξοδο των κατηγορουμένων ενώ στο τέλος Χρυσαυγίτες οδηγήθηκαν στην έξοδο των δημοσιογράφων…

Όσον αφορά το δια ταύτα της κατάθεσης, στον πυρήνα βρέθηκαν τα μηνύματα του βουλευτή Ιωάννη Λαγού πριν και μετά την επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.