Ενας ξεχασμένος νόμος του 1929, η αναβίωση μιας Επιτροπής που είχε καταργηθεί από το 1967 και μερικές εκατοντάδες στρέμματα δημόσιας αγροτικής έκτασης σκιαγραφούν τους βασικούς κανόνες ενός παιχνιδιού με χαμηλό… ποντάρισμα, μηδενικό ρίσκο και πολλούς κερδισμένους. Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, αναφέρθηκε στην ανάκληση 17 αποφάσεων παραχώρησης, κατά κυριότητα, δημοσίων εκτάσεων σε ιδιώτες με σκανδαλωδώς χαμηλό τίμημα (150-170 ευρώ ανά στρέμμα) και, όπως επεσήμανε, δίχως να τηρούνται οι νόμιμες διατάξεις και διαδικασίες.
Με νόμο-βάση του 1929
Η ιστορία είναι παλιά και ξεκινά το 2003, όταν γίνεται μια προσθήκη στον νόμο 4377 του 1929, ο οποίος αφορούσε την παραχώρηση δημοσίων κτημάτων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε ιδιώτες για δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, έπειτα από πρόταση του ΕΟΤ.
Η αρχική ρύθμιση απαιτούσε αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο καθόριζε και το τίμημα, όμως το 1996 αυτές αντικαταστάθηκαν με κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης (νόμος 2412). Στις συγκεκριμένες ΚΥΑ με τον νόμο 3147/2003 προστέθηκε και η υπογραφή του «αρμόδιου κατά περίπτωση υπουργού», ώστε να διευρυνθεί η «δεξαμενή» των εκτάσεων που μπορούν να παραχωρηθούν.
Ετσι δύο μήνες μετά τη δημοσίευση της νέας ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή τον Αύγουστο του 2003, γίνεται η πρώτη παραχώρηση, κατά κυριότητα, εκτάσεων του τότε υπουργείου Γεωργίας στην περιοχή των Σερρών. Πέρασε ένας χρόνος, και το 2004, με άλλη ηγεσία πλέον στο τιμόνι του υπουργείου Γεωργίας, ξεκινά μια σειρά νέων παραχωρήσεων αγροτικών εκτάσεων, η οποία ολοκληρώνεται το 2008.
«Προκρούστεια» ερμηνεία νόμων
Προκειμένου να γίνουν οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «πάτησαν στον νόμο του 1929, αλλά τον προσάρμοσαν στα μέτρα τους». Για παράδειγμα, όπως επισημαίνουν, το τίμημα για την έκταση έπρεπε να καθορίζεται με ΚΥΑ κατόπιν αιτιολογημένης γνώμης επιτροπής η οποία αποτελούνταν, μεταξύ άλλων, από τον οικείο νομάρχη και τον πρόεδρο Πρωτοδικών. Οι συγκεκριμένες επιτροπές όμως είχαν καταργηθεί ήδη από το 1967.

«Τις επανέφεραν, χωρίς να συμμετέχει πρόεδρος Πρωτοδικών, και αποφάσισαν ένα χαμηλό τίμημα από 150 ως 170 ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα με την έκταση»
σημειώνουν. Επισημαίνουν επίσης ότι ούτε η προβλεπόμενη από τον νόμο πρόταση του ΕΟΤ προηγήθηκε των παραχωρήσεων.
Επίσης, αν και οι παραχωρήσεις (συνολικά 260 στρέμματα) έγιναν για ανέγερση ξενοδοχείων, καμία επένδυση δεν υλοποιήθηκε. Μόνο σε μία προχώρησε το έργο και στην έκταση έχει κατασκευαστεί ένα κτίσμα, το οποίο ωστόσο βρίσκεται ακόμη στα τούβλα.
Επιπλέον, ο νόμος του 1929 προβλέπει την καταβολή από τον επενδυτή ως εγγύησης τουλάχιστον του 10% της αξίας των μελετωμένων έργων. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εγγύηση καταπίπτει αυτοδικαίως υπέρ του ΕΟΤ αν δεν εκπληρωθεί εμπρόθεσμα το έργο εντός πενταετίας. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» παράγοντας του υπουργείου που ασχολήθηκε με το θέμα, αν και οι μελέτες έγιναν, εγγύηση δεν καταβλήθηκε για καμία παραχώρηση.
«Παγωμένο» τοπίο επενδύσεων
Χαρακτηριστικό και των 17 περιπτώσεων, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, είναι ότι σε καμία δεν πραγματοποιήθηκε ο σκοπός της παραχώρησης, παρότι μεσολάβησαν από οκτώ ως και 13 χρόνια από το έτος που παραχωρήθηκαν. «Απορία επίσης προκαλεί γιατί η πρώην ηγεσία του υπουργείου δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια σε ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης, εφόσον είχε παρέλθει η πενταετία χωρίς να πραγματοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης» σημειώνει ο υπουργός.
Τα στοιχεία του υπουργείου καταδεικνύουν ότι 12 παραχωρήσεις αφορούν τον Νομό Δράμας (συνολική έκταση 177 στρέμματα), δύο τον Νομό Ξάνθης (συνολική έκταση 70,5 στρέμματα), μία τον Νομό Σερρών (έκταση 4,5 στρέμματα), μία τον Νομό Καστοριάς (έκταση 4,5 στρέμματα) και μία τον Νομό Πέλλας (έκταση 4 στρέμματα).
Στην ανάκτηση με γοργούς ρυθμούς της δημόσιας περιουσίας η οποία τα προηγούμενα χρόνια παραχωρήθηκε, κατά κυριότητα, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης προχωρεί το υπουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ανάκληση των 17 παραχωρήσεων (οι σχετικές αποφάσεις υπογράφηκαν την προηγούμενη Πέμπτη), αναμένονται από τις περιφερειακές υπηρεσίες νέα στοιχεία και από άλλες περιοχές.

«Επιστροφές»
12 παραχωρήσεις αφορούν τον Νομό Δράμας (συνολική έκταση 177 στρέμματα), δύο τον Νομό Ξάνθης (70,5 στρέμματα), μία τον Νομό Σερρών (4,5 στρέμματα), μία τον Νομό Καστοριάς (4,5 στρέμματα) και μία τον Νομό Πέλλας (έκταση 4 στρέμματα)

Πρώτη καταγραφή
11,6 εκατ. στρέμματα η περιουσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Μια ειδική ομάδα εργασίας έχει ολοκληρώσει την πρώτη καταγραφή της περιουσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να λειτουργήσει ο νέος Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων, Γαιών και Εξοπλισμών (ΟΔΙΑΓΕ), ο οποίος θα την αξιοποιήσει για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου προκειμένου να ωφεληθεί ο έλληνας αγρότης ή για τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, η συνολική ακίνητη περιουσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπολογίζεται σε περίπου 11.600.000 στρέμματα (σε αυτά περιλαμβάνονται και καταπατημένα). Από αυτά, τα 2.448.000 στρέμματα είναι δάση, τα 7.335.000 είναι βοσκές και χορτολίβαδα, τα 1.800.000 στρέμματα αγροί, δενδρώδεις και άλλες αξιοποιήσιμες αγροτικές εκτάσεις, ενώ περίπου 61.000 στρέμματα είναι οικόπεδα σε αστικές περιοχές. Η ακριβής έκταση των καταπατημένων παραμένει για την ώρα άγνωστη –εκτιμάται ότι φτάνει τα 450.000 στρέμματα –και θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ