Παρά τις δηλωμένες προθέσεις της κυβέρνησης να ενισχύσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προκειμένου να μην επαναληφθούν οι τραγικές απώλειες της προηγούμενης χειμερινής περιόδου, εν τούτοις περίπου 150 κλίνες παραμένουν κλειστές αφήνοντας ετησίως 2.000 βαρέως πάσχοντες χωρίς ουσιαστική ελπίδα επιβίωσης. Ο λόγος; Η έλλειψη προσωπικού. Περίπου 20 ως 30 άτομα βρίσκονται καθημερινά στη λίστα του ΕΚΑΒ ψάχνοντας για μια κλίνη εντατικής θεραπείας ανά την Ελλάδα, ενώ δεκάδες χειρουργεία αναβάλλονται ελλείψει διαθέσιμων κρεβατιών στα περισσότερα νοσοκομεία. Και αυτά συμβαίνουν λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η δραστηριότητα της γρίπης και ενώ η κυβέρνηση έχει εξαρτήσει το ζήτημα της λειτουργίας των νοσοκομείων με τα χρήματα των τηλεοπτικών αδειών.

«Είναι απαράδεκτο να έχει θέσει το κράτος, εδώ και πολλά χρόνια, ως πρώτη του προτεραιότητα τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, όπως έχει υποδείξει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στα αρμόδια υπουργεία. Οι κλίνες εντατικής νοσηλείας που παραμένουν κλειστές μπορούν να νοσηλεύσουν σε ετήσια βάση περίπου 4.000 ανθρώπους. Από αυτούς εκτιμάται ότι θα σωθεί το 50%. Αρα, με συνοπτικές διαδικασίες, πρέπει να στελεχωθούν άμεσα οι ΜΕΘ»
δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχαήλ Βλασταράκος.
Στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν κλειστές κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ). Ακόμη όμως και οι «ανοιχτές» κλίνες λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό που έχει φθάσει στο σημείο να νιώθει αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «burnout», δηλαδή επαγγελματική εξουθένωση.
Εργασιακή εξουθένωση


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», διευθυντή Καρδιολογίας κ. Ηλία Σιώρα, το νοσοκομείο διαθέτει 30 κλίνες ΜΕΘ, 20 κλίνες ΜΑΦ και άλλες 14 στη Μονάδα Εμφραγμάτων. Στη ΜΕΘ ένα με δύο κρεβάτια είναι κλειστά και στη ΜΑΦ από τα 20 λειτουργούν τα 12. «Οι κλίνες λειτουργούν με λίγο προσωπικό, δηλαδή αντί η αναλογία να είναι τέσσερις νοσηλευτές για κάθε κλίνη, είναι ενάμισης με δύο νοσηλευτές για κάθε μία από αυτές. Γι’ αυτά τα κρεβάτια θα έπρεπε να υπάρχουν 200 νοσηλευτές όλων των βαθμίδων, αλλά δεν έχουμε ούτε τους μισούς. Αποτέλεσμα; Εργασιακή εξουθένωση και κλειστά κρεβάτια. Οι εργαζόμενοι που ήρθαν τον Ιούνιο μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ μοιράστηκαν σε διάφορες μονάδες του νοσοκομείου για να καλύψουν εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες λόγω ελλείψεων και αποχώρησης προσωπικού. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν αποχωρήσει από τον «Ευαγγελισμό» 110 άτομα όλων των ειδικοτήτων. Επίκεινται και άλλες αποχωρήσεις. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στη διετία θα ξεπεράσουμε τις 150».
Μετά βίας λειτουργούν και οι 12 κλίνες ΜΕΘ του Κρατικού Νοσοκομείου Αθήνας «Γ. Γεννηματάς», κατά τον γενικό γραμματέα του σωματείου εργαζομένων κ. Σπύρο Αδαμόπουλο, ενώ οι έξι κλίνες της ΜΑΦ ουδέποτε τέθηκαν σε λειτουργία ελλείψει προσωπικού.
Το πρόβλημα παραμένει


Από τα 15 κρεβάτια ΜΕΘ στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας τα τέσσερα είναι κλειστά. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το πρόβλημα με τα κενά κρεβάτια παραμένει και καταπατώνται τα στοιχειώδη δικαιώματα γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στη ΜΕΘ με σύμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ» τονίζει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών), νευροχειρουργός κ. Πάνος Παπανικολάου. «Είχαμε προβλέψει από τον Νοέμβριο του 2015 και επιβεβαιωθήκαμε 100% ότι η υποτιθέμενη προσπάθεια κάλυψης των κενών στις ΜΕΘ με τις απαράδεκτες συμβάσεις μέσω του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ θα αποτύχει για άλλη μια φορά, όπως άλλες δύο φορές τουλάχιστον, τα τελευταία έξι χρόνια» αναφέρει ο κ. Παπανικολάου.

«Την προειδοποίηση είχαμε απευθύνει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον Νοέμβριο του 2015 στη συνάντηση που είχε με την ΕΙΝΑΠ. Είχαμε απαιτήσει τότε να καλυφθούν οι κενές θέσεις για να λειτουργήσουν τα κρεβάτια με μόνιμο προσωπικό. Σήμερα, 11 μήνες μετά, από τους 100 γιατρούς έχουν διοριστεί λίγο περισσότεροι από τους μισούς. Γιατροί και νοσηλευτές είναι απλήρωτοι, έχουν «παγώσει» όλες οι διοικητικές διαδικασίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ, διότι όταν επέστρεψε ο προηγούμενος πρόεδρος, με δικαστική απόφαση, οι υπόλοιποι του διοικητικού συμβουλίου αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί του. Επικρατεί αλαλούμ και το πληρώνουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και ο κόσμος»
.
Ο κ. Παπανικολάου καλεί την Πολιτεία «να σοβαρευτεί» και να ανοίξει όχι μόνο τα 150-200 κλειστά κρεβάτια αλλά να διπλασιάσει τις συνολικές κλίνες εντατικής θεραπείας. «Πρέπει να αποτελούν το 10% των κλινών ενός νοσοκομείου» προσθέτει.
Οκτώ κλειστές στο «Παπαγεωργίου»


Και στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση δεν είναι ρόδινη. «Από τις 20 κλίνες εντατικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, λειτουργούν μόνο οι 12. Μέχρι πρότινος ήταν οι δέκα ανοιχτές. Προσφάτως τέθηκαν σε λειτουργία άλλες δύο με τις προσλήψεις που έγιναν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ» αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Τουχτίδης, γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του «Παπαγεωργίου». Ο ίδιος είναι της άποψης ότι πρέπει να καλυφθούν τα κενά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά και να γίνει ανακατανομή του υπάρχοντος. «Δεν είναι δυνατόν να διορίζονται άνθρωποι σε νοσοκομεία με 30% πληρότητα σε ασθενείς» υποστηρίζει.
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
«Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου λειτουργούν 12 κλίνες ΜΕΘ οι οποίες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες» αναφέρει ο κ. Κυριάκος Θεοδοσάκης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ (ομοσπονδία εργαζομένων δημοσίων νοσοκομείων). Οι αναβολές τακτικών χειρουργείων ελλείψεις διαθέσιμων κρεβατιών ΜΕΘ είναι συνήθης κατάσταση, τονίζει. Σημειώνει δε ότι είναι δυνατόν περιστατικό να χειρουργηθεί στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου και να μεταφερθεί στα Χανιά ή στον Αγιο Νικόλαο προκειμένου να νοσηλευθεί στην Εντατική.

Πάτρα και «Αττικόν»
Διασωληνωμένοι στην ανάνηψη ή σε κοινούς θαλάμους

Με την άποψη ότι πρέπει να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ συμφωνεί και ο κ. Κώστας Πετρόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Πατρών «Αγιος Ανδρέας». Ωστόσο δεν είναι αισιόδοξος… «Στον υγειονομικό χάρτη που θέλουν να φτιάξουν υπάρχει μια τάση συρρίκνωσης των υγειονομικών μονάδων. Το δε κεφάλαιο ΜΕΘ βλέπουμε ότι ούτε καν το ανοίγουν».

Στην Πάτρα λειτουργούν μόνο 15 κλίνες εντατικής νοσηλείας. «Υπάρχουν όλες κι όλες μόνο δύο ΜΕΘ. Αυτή του «Αγίου Ανδρέα» δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και από τα 10 κρεβάτια είναι σε λειτουργία τέσσερα με πέντε, άντε έξι σε δύσκολες περιπτώσεις. Ορισμένα περιστατικά νοσηλεύονται αναγκαστικά, ελλείψει κλινών ΜΕΘ, στην αίθουσα ανάνηψης, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους ίδιους τους ασθενείς. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβλήματα και στη λειτουργία των χειρουργείων». Οπως αναφέρει, καθημερινώς οι γιατροί ψάχνουν κλίνες στα Ιωάννινα, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, για ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία στην Εντατική.
Σε κοινούς θαλάμους νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» στις ημέρες γενικής εφημερίας. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του σωματείου εργαζομένων κ. Γιάννη Πλαγιαννάκο, από τα 27 κρεβάτια τα έντεκα παραμένουν κλειστά. «Ηρθαν 10 νοσηλεύτριες μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ πριν από περίπου δύο μήνες και άνοιξαν τρία κρεβάτια. Ετσι τέθηκαν σε λειτουργία 16 κρεβάτια από 13 που είχαμε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ