Προσοχή στο πώς μιλάμε για την απόφαση του ΣτΕ, καθώς ακόμα δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό, συστήνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 σημείωσε:

«Το κράτος δικαίου επιτάσσει οι νόμοι να ελέγχονται συνταγματικά από το αρμόδιο δικαστήριο. Το αρμόδιο δικαστήριο τους έλεγξε, δεν ξέρουμε ακριβώς το σκεπτικό, οπότε πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς μιλάμε για την απόφαση, διότι δεν την ξέρουμε. Ξέρουμε μόνο ότι έκρινε κάτι που το είχε κρίνει και σε προηγούμενες αποφάσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που αποφασίζει. Η μόνη διαφορά είναι -και εδώ υπάρχει και μεγάλη ευθύνη της ΝΔ- ότι δεν υπήρχε ΕΣΡ, με ευθύνη εδώ της ΝΔ, διότι αρνήθηκε να συμπράξει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει, έτσι όπως προχώρησε.»

Για την κατάθεση νέας ρύθμισης νόμου:

Είναι λάθος να δημιουργούμε τετελεσμένα πριν από έναν διαγωνισμό, διότι δείχνει ότι υπάρχει μία προσπάθεια, αυτό που ουσιαστικά απέτρεψε το ΣτΕ, να το φέρουμε από το παράθυρο. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα… Δεν μπορεί να έχουμε τη νοοτροπία του ότι, όταν μας βολεύει μία απόφαση, να κινούμαστε όπως μας βολεύει και όταν δεν μας βολεύει, κοιτάμε πώς θα την παρακάμψουμε.

Για τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τους δικαστές:

«Οι δικαστές δέχονται πρώτα πολιτικές και μετά κοινωνικές πιέσεις. Σταθμίζουν λοιπόν όλα τα δεδομένα και αποφασίζουν με κριτήριο το Σύνταγμα. Το τι θα γίνει με τις αδύναμες κατηγορίες των ασθενέστερων είναι θέμα αναδιανομής εισοδήματος. Ας φροντίσει η κυβέρνηση με άλλο τρόπο να βρει τα έσοδα που χρειάζεται, κάνοντας αναδιανομή. Γιατί αν θεωρεί ότι είναι μία μορφή αναδιανομής αυτό, τότε είναι λάθος, γιατί είναι πάλι η ίδια αγοραία αντίληψη.»