Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Πειραιάς «υποδέχεται» τον αγώνα δρόμου «Βίκος Street Relays Πειραιά 2016», ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στη Μαρίνα Ζέας (Πασαλιμάνι), για φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς μέρος των εσόδων θα δοθεί στο Σωματείο «Παιδικό Σπίτι Πειραιά».
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας, σε συνεργασία με τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Ερμής 1877 και με τη στήριξη του Ολυμπιακού ΣΦΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά συνέντευξη Τύπου-παρουσίαση των αγώνων δρόμου, με ομιλητές τον δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, την πρόεδρο του ΟΠΑΝ κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου, τον αντιπρόεδρο του ΟΠΑΝ κ. Νίκο Γέμελο, τη γενική διευθύντρια του ΟΣΦΠ κυρία Χριστίνα Τσιλιγκίρη και τoν πρόεδρο του σωματείου «Παιδικό Σπίτι Πειραιά» κ. Κωνσταντίνο Φαζάκη.
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πάντα έχουμε έναν κοινωνικό σκοπό. Τρέχουμε για να προσφέρουμε και προσφέρουμε στο «Παιδικό Σπίτι», αλλά αυτά θα μας τα πει ο κ. Φαζάκης, ο πρόεδρος. Άρα, νομίζω ότι σε κάθε αγώνα, σε κάθε εκδήλωση, σε κάθε πρωτοβουλία, ειδικά στον αθλητισμό -και όχι μόνο- πρέπει να υπάρχει και κοινωνική διάσταση, ειδικά νομίζω τα χρόνια που ζούμε τώρα, των οικονομικών δυσκολιών, των δυσκολιών στην κοινωνία, εδώ και επτά χρόνια. Νομίζω όμως ότι συνδράμει και ο αθλητισμός σε αυτά τα προβλήματα και έτσι πρέπει να είναι».

Και συμπλήρωσε: «Παράλληλα, στον αγώνα γίνονται και άλλες δράσεις που πάλι έτσι θα γίνει, θέλω να πιστεύω, που ομορφαίνουν εκείνη την ημέρα. Θα περάσουμε καλά και κάθε χρόνο να βελτιωνόμαστε και να κάνουμε και άλλα πράγματα σε σχέση με τον αθλητισμό που έχει ανάγκη ο Πειραιάς. Του λείπουν οι εγκαταστάσεις, από την άλλη υπάρχει διάθεση, υπάρχει όρεξη, υπάρχει ποιότητα. Θα λύσουμε το θέμα των εγκαταστάσεων, μπορεί να κουραστούμε ή να αργήσουμε λίγο, αλλά θα το λύσουμε το θέμα των εγκαταστάσεων. Γιατί είναι ντροπή μια τέτοια πόλη να μην έχει καθόλου εγκαταστάσεις με τέτοιο υψηλό επίπεδο αθλητών ή ομάδων που έχει και αυτά που προσφέρει στη χώρα».

Από την πλευρά της η κυρία Αντωνάκου επισήμανε «είναι ένας πρωτοποριακός αγώνας δρόμου. Δεν είναι σαν τα συνηθισμένα. Οι άνθρωποι αγωνίζονται σε ομάδες όλων των ηλικιών και το πιο σημαντικό είναι ότι πάντα έχει και ένα φιλανθρωπικό σκοπό. Φέτος λοιπόν αποφασίσαμε το «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά, το οποίο επιτελεί ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο στην περιοχή, από το 1963, να πάει εκεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων. Για μας ο στόχος του ΟΠΑΝ και του δήμου είναι ο μαζικός αθλητισμός. Έχουμε την τύχη στον Πειραιά να έχουμε τους μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας, τον Ολυμπιακό, ιστορικά σωματεία όπως ο Εθνικός, που έχει και εκπροσώπους εδώ, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε παρουσία στον μαζικό αθλητισμό, παρότι στα δημοτικά προγράμματα έχουμε πάνω από 10.000 μέλη».
Η γενική διευθύντρια του ΟΣΦΠ ανέφερε: «Το μέλλον είναι ο μαζικός αθλητισμός. Ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός εννοείται ότι το πρεσβεύει. Ο αθλητισμός είναι για όλους. Είναι και ένα «μότο», το οποίο το χρησιμοποιούμε και είναι και το «μότο» των Ακαδημιών μας. Με αυτόν τον τρόπο θέλω ουσιαστικά να πω στον κόσμο ότι είναι πρώτα ο αθλητισμός και μετά ο πρωταθλητισμός. Τέτοια γεγονότα λοιπόν, όταν γίνονται, δεν μπορεί παρά να «αγκαλιάζονται» από τον Ολυμπιακό, πολλώ δε περισσότερο όταν αυτά έχουν και έναν κοινωνικό χαρακτήρα, όταν με τα έσοδα από όλη αυτήν την προσπάθεια, που θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου, θα βοηθηθεί το «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά, ο σκοπός του οποίου -επειδή τυγχάνει να γνωρίζω από το παρελθόν και είχαμε κάποιες δράσεις- είναι ιερός».
Ο κ. Φαζάκης υπογράμμισε: «Το «Παιδικό Σπίτι» είναι μία φιλανθρωπική οργάνωση, ένα φιλανθρωπικό σωματείο, που δημιουργήθηκε το 1963. Από τότε λειτουργεί στον Πειραιά, σε πολύ χαμηλούς τόνους, χωρίς μεγάλες προβολές, διότι εκείνο που ενδιέφερε ήταν να μεγαλώσουν τα παιδιά χωρίς το στίγμα του ιδρυματισμού, σε μια πόλη μέσα στην κοινωνία, μέσα στον κοινωνικό ιστό και να αποκτήσουν τη νοοτροπία του πολίτη, από τα πολύ μικρά τους χρόνια, που μετέχει της ζωής της πόλης, όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά των υπολοίπων οικογενειών. Τα παιδιά που φιλοξενούμε είναι παιδιά εγκαταλειμμένα ή που προέρχονται από οικογένειες διαλυμένες, από γονείς ακατάλληλους ή ανίκανους να τα μεγαλώσουν και που δεν έχουν άλλο τρόπο επιβίωσης. Αντί να πάνε στα μεγάλα ιδρύματα και τα ορφανοτροφεία που τα ξέρουμε, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε αυτή τη μορφή του ιδρύματος, που δεν είναι ίδρυμα είναι ένα σπίτι μέσα την πόλη, στο οποίο τα παιδιά μένουν υπό το καθεστώς οικογένειας. Δηλαδή υπάρχει μια γυναίκα η οποία παίζει το ρόλο της μητέρας και η οποία τα ταΐζει, τα ντύνει, τα διαβάζει το βράδυ».
Και πρόσθεσε: «Τούτη εδώ η πρωτοβουλία μάς δίνει τη δυνατότητα, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης την οποία θα μας παράσχει, να γίνουμε και κάπως ευρύτερα γνωστοί στην κοινωνία του Πειραιά. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε θέλει, από οποιαδήποτε σκοπιά είτε από δημοσιογραφική είτε από άλλης κοινωνικής θέσης, να έρθει να μας δει, να δει πώς λειτουργούμε, ποιοι είμαστε, τι γίνεται εκεί μέσα. Και από εκεί και πέρα να έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε κάποια ενίσχυση πρόσθετη».
Για πληροφορίες και εγγραφές στο site: http://www.vikos.relays.gr/