Σε δυσεξήγητη ανάρτηση με αντιφατικά, όσο και λανθασμένα στοιχεία, προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας η διαδικτυακή έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών με την οποία επικρίνει Το Βήμα της Κυριακής, για το αποκαλυπτικό δημοσίευμά του με τίτλο «Ξεφραγο αμπέλι οι φυλακές Κορυδαλλού».

Στο δημοσίευμα του «Βήματος» περιλαμβάνονταν απόρρητα έγγραφα που είχε αποστείλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης πρώην διευθυντικό στέλεχος των φυλακών. Βασικό σκεπτικό της ιδιότυπης ανάρτησης της εφημερίδας με τίτλο «Το Κουβάρι του Κορυδαλλού» είναι ότι «διέθετε αυτά τα έγγραφα από ανώνυμη επιστολή αλλά έκρινε ότι δεν έπρεπε να τα δημοσιεύσει». Εκτιμώντας, αυθαίρετα, ότι αυτή ήταν και η πηγή ενημέρωσης του «Βήματος». Για να ακολουθήσει μια αμφιλεγόμενη παράθεση κριτικής για το δημοσίευμά μας σε συνδυασμό με μία απόπειρα δικαιολόγησης, γιατί δεν προχώρησε σε σχετικό δημοσίευμα και η «Εφημερίδα των Συντακτών» για το κρίσιμο θέμα της ζοφερής κατάστασης στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Οσον αφορά τώρα την ουσία της ανάρτησης της «ΕφΣυν» και τις απαντήσεις του «Βήματος»:
ΕΦ ΣΥΝ: «Ανάμεσα στις επισημάνσεις για την ειδική μεταχείριση μεγαλοκρατούμενων, γινόταν και η εξής αναφορά: ότι την ώρα που παραδίδονταν από άγνωστο άτομο στους φύλακες φιάλες με αλκοόλ με αποδέκτη τον επώνυμο κρατούμενο Θ. Λ., βρίσκονταν στον ίδιο χώρο και κάποια μέλη των Πυρήνων. Αυτό έγινε και το κεντρικό θέμα στη δημοσίευση των επιστολών στο «Βήμα» με υποβαθμισμένο το σκέλος των σοβαρών καταγγελιών της διευθύντριας για τη συμπεριφορά κρατουμένων και υπαλλήλων»
Απάντηση «ΒΗΜΑΤΟΣ»: Πρώτον: η καλή εφημερίδα μάλλον είτε δεν έχει, είτε δεν διαβάζει προσεκτικά τα έγγραφα και ετεροχρονίζει καταγεγραμμένα συμβάντα. Γιατί στο έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Βήμα και στο δημοσίευμα μνημονεύεται ότι η μεταφορά των τεσσάρων τσαντών, μεγάλου μεγέθους με άγνωστο περιεχόμενο, στο αρχιφυλακείο όπου βρίσκονταν μέλη των «Πυρήνων» και ποινικοί έγινε στις 28 Δεκεμβρίου 2015 , ενώ εκείνο το «μικτό» συμβάν που περιγράφει με τις τρείς φιάλες ουίσκι στον κρατούμενο Θ.Λ., έγινε στις 25 Δεκεμβρίου 2015 και το οποίο στα έγγραφα δεν συσχετίζεται πουθενά με τους «Πυρήνες». Ακόμη και αν δεν ήσαν διαφορετικές ημερομηνίες, μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί: τέσσερις μεγάλες τσάντες με …ουίσκι για τον κρατούμενο Λ; Πόσο πίνει ο άνθρωπος;
Δεύτερον: το σκέλος των σοβαρών καταγγελιών του διευθυντικού στελέχους για τη συμπεριφορά κρατουμένων και υπαλλήλων, όχι μόνο δεν ήταν υποβαθμισμένο αλλά ήταν στο κεντρικό τμήμα του ρεπορτάζ και το ίδιο σημείο καταγραφόταν στα έγγραφα που δημοσίευε η εφημερίδα. Εις διπλούν αναφορά συνιστά «υποβάθμιση»;
ΕΦ ΣΥΝ: Οταν ο ανώνυμος φάκελος είχε ήδη φτάσει σε δημοσιογραφικά γραφεία έγινε έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο του ενός από τους αρχιφύλακες του Κορυδαλλού. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η «Εφ.Συν.» δεν δημοσίευσε τη μιάμιση αυτή επιστολή προκειμένου να μην κινδυνέψει κανένας και εφόσον ο εισαγγελέας διενεργούσε ήδη έλεγχο.
Απάντηση «ΒΗΜΑΤΟΣ» Πρώτον. Αξιοπρόσεκτο και ευχάριστο ότι η «ΕφΣυν» δεν αναφέρει -σύμφωνα με τη θεωρία περί «επιστολών»- ευθέως ότι η εφημερίδα μας δεν… ειδοποίησε ή ενεργοποίησε τους βομβιστές για το περιεχόμενο των εγγράφων, όταν περιήλθαν στην κατοχή της.
Δεύτερον: Επιπλέον συνάγεται ότι η «ΕφΣυν» ουδέποτε πραγματοποιεί έρευνα όταν μία υπόθεση ερευνάται από τον εισαγγελέα . Ποτέ! Από την ανάρτηση προκύπτει ότι όταν γίνεται δικαστική έρευνα οι δημοσιογράφοι οφείλουν να… σιωπούν και να περιμένουν!
ΕΦ ΣΥΝ: Ο πρώτος λόγος που η «Εφ.Συν.» δεν δημοσίευσε αυτά τα έγγραφα είναι επειδή δεν είναι «βαποράκι» ανώνυμων επιστολών και υποκλαπέντων εγγράφων.
Απάντηση «ΒΗΜΑΤΟΣ»: Όπως είναι γνωστό ουδέποτε η «Εφημερίδα των Συντακτών» ασχολήθηκε με τα Wikileaks, το αρχείο Σνόουντεν, τα Panama Papers, τη «λίστα Λαγκαρντ» και άλλες δεκάδες περιπτώσεις στην Ελλάδα στο εξωτερικό, που αφορούν, προφανώς, «υποκλαπέντα έγγραφα». Η ΕφΣυν δημοσιεύσει μόνο έγγραφα που της παραδίδονται επισήμως (σ.σ Με αριθμό πρωτοκόλλου κ.λπ). Επιπλέον ποτέ δεν ρίχνει ούτε ματιά σε ανώνυμες επιστολές (λόγω πιθανού φόβου του καταγγέλοντος) ασχέτως περιεχομένου. Ποτέ!
Τέλος, η εν λόγω εφημερίδα, ανάμεσα στα άλλα ιδιότυπα, σημειώνει ότι στα ενημερωτικά έγγραφά της, το διευθυντικό στέλεχος των φυλακών δεν γράφει ημερομηνίες και δεν υπάρχουν χρονικοί προσδιορισμοί. Σημειώνεται ότι, τουλάχιστον στα στοιχεία του «Βήματος», σε τέσσερα σημεία ενός έγγραφου του διευθυντικού στελέχους σημειώνονται ημερομηνίες -στα τέλη του 2015- ενώ άλλο έγγραφο έχει ημερομηνία 2 Ιουνίου 2015.
Ημαρτον!