Τέσσερις ώρες (άρχισε κατά τις 17:30 το απόγευμα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε στις 21:30) διήρκεσε η τέταρτη διάσκεψη του του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που εξέτασε τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παπά για τις τηλεοπτικές άδειες. Η επόμενη διάσκεψη του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, κατά την τετράωρη διοάσκεψη υπήρξε διεξοδική συζήτηση με νομικά επιχειρήματα, χωρίς πάντως να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη πλειοψηφία υπέρ της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά.

Όταν ρωτήθηκε το ίδιο πρόσωπο αν προβλέπει να υπάρξει απόφαση την Τετάρτη, απάντησε με μία μόνο λέξη: «Πιθανότατα».

Ο εισηγητής της υπόθεση κ. Γιώργος Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε σήμερα, Δευτέρα, την εισήγησή του, υποστηρίζοντας τη συνταγματικότητα του νόμου 4339/2015, με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των αδειών.

Ο εισηγητής αναφέρθηκε σε λόγους έκτακτης ανάγκης που ξεπερνούν τη βούληση του νομοθέτη, αφού η απουσία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), για υποκειμενικούς λόγους, δεν μπορούσε να οδηγήσει τον νομοθέτη να υλοποιήσει τη συνταγματική επιταγή ότι «οι άδειες δίνονται από το ΕΣΡ…». Ως υπέρτατο συνταγματικό αγαθό, κατά τον εισηγητή, έπρεπε να κριθεί η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και η μη συνέχιση του σημερινού πλαισίου ανομίας.

Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο οι δικαστές, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους επί της συνταγματικότητας του νόμου.