Μετ’ εμποδίων διεξάγονταν οι καταπλεύσεις πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά λόγω βλάβης που υπέστη η τελευταία εν λειτουργία πλοηγίδα του πλοηγικού σταθμού Πειραιά το βράδυ της Δευτέρας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοηγών κ. Άγγελος Βασιλάκος σημείωσε ότι αναμένει οι δεσμεύσεις του υπουργού Ναυτιλίας να υλοποιηθούν και κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό ως επαγγελματίες καπετάνιοι για να περιοριστούν οι όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν.
Σημειώνεται ότι εξαιτίας της βλάβης στο συγκεκριμένο σκάφος, που είναι ειδικής προδιαγραφής, προκλήθηκε μικρή καθυστέρηση στη διακίνηση των πλοίων και των φορτίων καθώς οι πλοίαρχοι, ενώ βρήκαν εναλλακτικό μέσο μεταφοράς (λάντζα) για να μπορέσουν να μεταφερθούν στα πλοία, οι άσχημες καιρικές συνθήκες και ο μεγάλος κυματισμός που επικρατούσε στη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού τούς εμπόδισε σε αρκετές περιπτώσεις να επιβιβαστούν σε αυτά.
Η αποκατάσταση της βλάβης στην πλοηγίδα έγινε τελικά την επόμενη ημέρα το μεσημέρι ενώ σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας από αύριο, Παρασκευή, πιθανότατα θα δοθεί στη διάθεση του πλοηγικού σταθμού άλλη μία πλοηγίδα που ήταν σε προγραμματισμένη συντήρηση.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή για το θέμα της πλοηγικής υπηρεσίας, δεσμεύτηκε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού ανά κλάδο και ειδικότητα αλλά και εκσυγχρονισμό του στόλου των πλωτών μέσων, με ναυπήγηση επτά νέων σκαφών και εκσυχρονισμό των υφιστάμενων πέντε που διαθέτει ήδη η συγκεκριμένη υπηρεσία.
Ο υπουργός είχε τονίσει μάλιστα ότι επί οκτώ χρόνια δεν είχε προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στην πλοηγική υπηρεσία ενώ οι οργανικές θέσεις στον πλοηγικό σταθμό Πειραιά που εμφανίσει στατιστικά το μεγαλύτερο βάρος μειώθηκαν ανεπίτρεπτα και απερίσκεπτα το προηγούμενο διάστημα με το προεδρικό διάταγμα του 2014.
Σημειώνεται ότι η πλοηγική υπηρεσία έχει σήμερα 13 πλοηγικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα ενώ με το προεδρικό διάταγμα 103/2014 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οργανικές θέσεις του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτή μειώθηκαν από 222 άτομα σε 110 για όλη την Ελλάδα.